Beerschot-Wilrijk vs Antwerp: de bokskamp!

© BELGAIMAGE

Vrijdag bekampen de advocaten Walter Damen (Beerschot-Wilrijk) en Paul Bistiaux (ex-Antwerp) elkaar op een boksgala voor het goede doel. Sport/Voetbalmagazine trok naar de thaiboksclub waar Damen traint, ook Bistiaux kwam eens langs. Een voorsmaakje…

Walter Damen (42) en Paul Bistiaux (63) hebben wel wat gemeenschappelijke interesses. Beide heren zijn advocaat, beiden boksen ze graag en alletwee zijn ze verbonden met het Antwerpse voetbal. Maar bij de ene stroomt Beerschotbloed door de aderen en de andere is een Antwerpgetrouwe.

Beter konden de kaarten echt niet liggen voor De Conferentie, een advocatenvereniging in Antwerpen. Die organiseert vrijdag 5 juni een boksgala ten voordele van de actie Kom Op Tegen Kanker. Op dat intussen uitverkochte evenement wordt Damen versus Bistiaux dé clash van de avond; de bekendste bestuurder van Beerschot-Wilrijk versus de man die 23 jaar secretaris was bij de stadsrivaal op de Bosuil.

Sport/Voetbalmagazine trok naar The Scorpions in Aartselaar, de thaiboksclub waar Damen traint, bij Marc Mahieu – een Antwerpfan nota bene.

Paul Bistiaux: “Het klassieke Engelse boksen, wat Walter en ik vrijdag gaan doen, vond ik altijd al een heel mooie en fascinerende sport. Het stond op mijn bucket list van dingen die ik nog wilde doen vóór ik dood ben. Dus begon ik vanaf 2010 één keer per week te sparren met mijn trainer, Freddy Cappaert. Nu, in de voorbereiding naar deze kamp toe, is dat twee tot drie keer per week. Maar het was eigenlijk nooit mijn bedoeling om een echte kamp te boksen. Ik wou die trainingen afwerken; die zijn heel mooi en enorm inspannend. De kamp tegen Walter wordt mijn eerste echte wedstrijd. Voor mij is het een parti plaisir. Het is niet mijn bedoeling om hem knock-out te slaan.”

Walter Damen: “Dat zou ook niet lukken.”

Bistiaux: (heeft Damen niet goed verstaan) “Wat zegt hij? Dat ik dat niet zou kunnen?” (grijnst, niet gespeeld)

Damen: (lacht) “Ik begon drie maanden geleden weer te trainen, omdat ze mij vroegen om hieraan mee te doen. Ze wisten dat ik tussen mijn 27e en mijn 33e gekickbokst heb. Ik train nu twee keer per week, hier en bij Daniella Somers, in haar club The Bulldogs. Maar ik bokste ook nog nooit een wedstrijd.”

S/VM: U zei onlangs dat er tussen Antwerp en Beerschot rivaliteit moet zijn, geen vijandigheid. Nu gaat u zelf iemand van Antwerp op zijn gezicht slaan.

Damen: “Paul is kleiner, lichter en 21 jaar ouder. Mocht ik dit op een vijandige manier benaderen, dan zou dit een onverantwoorde kamp zijn, zeker als ik de spectaculair betere bokser zou zijn. Ik wil winnen tegen Paul, maar mocht ik er bij wijze van spreken kunnen voor zorgen dat hij de rest van zijn leven in een rolstoel zit, dan zou ik dat absoluut niet willen. Ik vind Paul een fijne gast.”

S/VM: De rivaliteit tussen jullie clubs was de voorbije jaren lang niet altijd zo gezond.

Damen: “Ik vind het heel dwaas dat Antwerpfans twee jaar geleden een lijkkist naar het stadhuis brachten. Dat was een misplaatste optocht. Zeker omdat er onlangs bij Antwerp ook een faillissement had kunnen zijn. En ze zijn op de Bosuil nog niet uit de problemen; misschien gaat Antwerp volgend jaar toch nog failliet.”

Bistiaux: “Wa zegde gij na? (tegen Mahieu) Trainer, roep uw poulain eens tot de orde.”

S/VM: De voorbije decennia had zowel Beerschot als Antwerp er veel lol in als het slecht ging met de ander. Die mentaliteit trok het Antwerpse voetbal mee de dieperik in.

Bistiaux: “Die actie met die doodskist heb ik zeker niet gepromoot. Maar het Antwerpse voetbal is inderdaad afgezakt tot een onaanvaardbaar niveau. Dat is voor een groot stuk ook onze schuld.”

S/VM: Hoe kon het zo mislopen?

Bistiaux: “Het voetbal veranderde fundamenteel door het Bosmanarrest (dat bepaalt dat clubs geen transfersom meer mogen vragen voor voetballers wier contract afloopt, nvdr). Sommige clubs, zoals de kersverse landskampioen, gingen daar goed mee om. Wij bleven te lang vasthouden aan voorbijgestreefde denkbeelden.”

Lees het volledige interview deze week in Sport/Voetbalmagazine (vanaf 3 juni in de winkels).

Paul Bistiaux (links) was meer dan twintig jaar secretaris op de Bosuil.
Paul Bistiaux (links) was meer dan twintig jaar secretaris op de Bosuil.© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content