Beerschot Wilrijk: ‘Wij krijgen geen inzage in strafdossier Propere Handen’

© Belga Image

1B-club Beerschot Wilrijk mag van de onderzoeksrechter niet neuzen in het strafdossier over operatie Propere Handen, dat onder meer gaat over de vraag of reeksgenoot KV Mechelen zich eind vorig seizoen bezondigde aan matchfixing.

‘Beerschot Wilrijk krijgt geen inzage in het strafdossier rond operatie Propere Handen.’ Dat zegt Walter Damen aan Sport/Voetbalmagazine. Damen is ondervoorzitter van Beerschot Wilrijk en strafpleiter.

Beerschot Wilrijk vroeg de onderzoeksrechter eind vorig jaar om het dossier te mogen inkijken. Eerder stelde de Antwerpse club zich burgerlijke partij.

Zoals Sport/Voetbalmagazine medio november schreef, wil Beerschot Wilrijk een hete adem blazen in de nek van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Damen wil dat de KBVB zo snel mogelijk uitklaart of KV Mechelen, een reeksgenoot van Beerschot Wilrijk, zich eind vorig seizoen schuldig maakte aan matchfixing. Het federaal parket zei op 11 oktober 2018 aanwijzingen in die richting te hebben. Het parket sprak onder meer over de match die KV op 11 maart 2018 speelde tegen Waasland-Beveren.

Hevige strijd om promotie

Het is niet verwonderlijk dat uitgerekend Beerschot Wilrijk druk zet in dit dossier. Mocht Malinois en/of Waasland-Beveren zich vorig jaar bezondigd hebben aan matchfixing, dan kan de voetbalbond de betrokken club(s) een degradatie opleggen. KV, dat dit seizoen in 1B al een ticket voor de promotiefinale pakte, kan dus zelfs bij winst van de promotiefinale nog een terugkeer naar 1A ontzegd worden. In dat geval promoveert de winnaar van de tweede periodetitel of, als dat wéér KV is, de club die na KV de meeste punten behaald heeft in het algemeen klassement. Op dit moment beschikt Beerschot Wilrijk over de beste papieren om de plaats van KV in te nemen als die club niet mag promoveren. De Ratten staan na KV comfortabel tweede in het algemeen klassement en ze zijn de leider in de tweede periode, met evenveel punten als KV maar één gemaakt doelpunt meer.

Is er geen matchfixing geweest, des te beter. Is er wel iets gebeurd, dan hebben wij ook onze rechten.

Walter Damen

Dankzij de goede tweede periode waaraan Beerschot Wilrijk bezig is, kunnen de Ratten een promotie nog perfect óp het veld afdwingen. Maar met haar nauwgezette opvolging van operatie Propere Handen houdt het Kielse bestuur de optie open om een terugkeer naar het hoogste niveau desnoods náást het veld trachten te realiseren. ‘Is er geen matchfixing geweest, des te beter’, zegt Damen. ‘Is er wel iets gebeurd, dan hebben wij ook onze rechten.’

De bond: ‘Geen info’

Als Beerschot Wilrijk aangeeft dat de KBVB zo snel mogelijk klaarheid moet scheppen, dan bedoelt de Antwerpse club: vóór het eind van dit seizoen. Op zich kan een sanctie ten gevolge van matchfixing opgelegd worden tot acht jaar na de feiten, maar mocht KV schuldig zijn en pas ná dit seizoen gestraft worden, dan is het lang niet zeker dat Beerschot Wilrijk daar (een even groot) voordeel kan uit halen.

Met zijn pogingen om het strafdossier in te kijken, wil Beerschot Wilrijk ontdekken of dat dossier duidelijke bezwarende elementen over matchfixing bevat. Als zulke elementen er zijn, wil Beerschot Wilrijk de KBVB dwingen om die terdege aan te grijpen en snel te schakelen. Dan hoeft de bond met sancties niet te wachten op de gewone rechtsgang, die nog jaren kan aanslepen.

Met dezelfde redenering in het achterhoofd heeft ook de KBVB inzage gevraagd in het strafdossier. Of de bond van de onderzoeksrechter een ander antwoord gekregen heeft dan Beerschot Wilrijk, blijft onduidelijk. ‘Gezien zowel het strafrechtelijke als ons disciplinaire onderzoek momenteel nog lopen, kan ik daar geen info over geven’, aldus woordvoerder Pierre Cornez.

Raadsman van Roef

Door de grote belangen en de gevoeligheid van het dossier, loopt de spanning tussen KV Mechelen en Beerschot Wilrijk intussen op. Zaterdag, nadat hun onderling duel op het Kiel op 0-0 was geëindigd, verliet KV-trainer Wouter Vrancken vroegtijdig de persconferentie. ‘Amateur!’, riep zijn Beerschotcollega Stijn Vreven hem na. Vrancken was boos over wat er volgens hem ‘georchestreerd in de media verschenen was’. Mogelijk verwees hij daarbij onder meer naar Walter Damen, die vrijdag op de regionale tv-zender ATV had gezegd: ‘Je koopt geen ticket naar 1A – sommigen hebben dat geprobeerd, maar dat gaat niet.’

De spanning zal nog niet meteen wegebben; Beerschot Wilrijk gaat beroep aantekenen tegen het njet van de onderzoeksrechter. Damen: ‘Want wij hebben wel degelijk een belang in deze zaak’, aldus Damen tegenover Sport/Voetbalmagazine.

Ten slotte wil Damen nog even verduidelijken dat hij in deze zaak niét de raadsman is van Beerschot Wilrijk. Hij is de advocaat van Davy Roef, de doelman van Waasland-Beveren die in operatie Propere Handen werd verhoord als getuige. ‘Dus treedt Cloet & Damen op namens Beerschot Wilrijk, een Gents kantoor waarmee mijn kantoor in Berchem samenwerkt. De ene partij mag zaken doorsturen naar de andere partij als er mogelijk sprake is van tegenstrijdige belangen.’

Ook namens Roef vroeg Damen al inzage in het strafdossier, zegt hij. ‘Maar dat werd eveneens geweigerd, ook in beroep.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content