Bereidt Van Holsbeeck vertrek bij Anderlecht voor?

© BELGAIMAGE
Thomas Bricmont

Herman Van Holsbeeck zal de geschiedenis ingaan als een misbegrepen manager met een een enorm palmares. Sport/Voetbalmagazine zorgt voor toelichting bij een voorspelbare exit op Neerpede.

Met de aanstaande toetreding van het duo Marc Coucke – Michael Verschuerenzal de huidige algemeen manager van RSC Anderlecht wellicht eerder dan gepland op pensioen gestuurd worden. Tegen beter weten in had Van Holsbeeck gehoopt dat mensen met wie hij bevriend is de club zouden opkopen.

In maart leek dat nog een realistische optie. Samen met zijn goede vriend Christophe Henrotay had Van Holsbeeck zich neergevlijd op het jacht van de Russische miljardair Alisjer Oesmanov,die toen aangemeerd lag voor de kust van Sardinië. Henrotay en Van Holsbeeck hadden tevergeefs aan een plan gewerkt om de oligarch, met dertig procent een van de grootaandeelhouders van Arsenal, naar Brussel te lokken. Mensen die dicht bij het dossier stonden, vroegen zich toen al af of Oesmanov echt geïnteresseerd was in Anderlecht.

Voor Van Holsbeeck zit er straks niets anders op dan te proberen om met opgeheven hoofd Anderlecht te verlaten. In die optiek hebben de vernedering tegen Club Brugge en de weinig glorieuze Europese uitschakeling zijn populariteit geen goed gedaan. HVH beseft maar al te goed dat hij nooit geliefd is geweest bij de supporters. Het boeide hem ook niet – de enige aan wie hij verantwoording moest afleggen, was de voorzitter en de raad van bestuur.

‘Je kan aan Solvay of Vlerick afstuderen, maar je kan geen adressenboekje of ervaring kopen.’

Herman Van Holsbeeck

In weerwil van zijn mooi palmares heeft hij nooit de kans gekregen om het gevecht tegen het publiek te winnen. ‘Hij heeft een deel van zijn geloofwaardigheid verloren door zijn partnerschap met Mogi Bayat’, vertelt iemand die hem al meer dan tien jaar kent. ‘N’Sakala, Colin, Pollet en Harbaoui haalden niet het niveau voor Anderlecht en dat wordt Herman kwalijk genomen.’

Pionnen neerzetten

Van Holsbeeck heeft een eventueel vertrek goed voorbereid. Iedereen mocht weten dat hij zijn lot aan dat van Roger Vanden Stock had verbonden. Aangezien de verkoop al meer dan een jaar in de lucht hing, en hij geen waardige kandidaat-koper naar voor kon schuiven, installeerde de 63-jarige Brusselaar intussen zijn eigen pionnen op de club.

Neem nu de aanwerving van Emilio Ferrera, met wie hij veertien jaar geen woord had uitgewisseld. Van Holsbeeck bleef ondanks alle wrevel loyaal aan Ferrera en had er zelfs enkele felle woordenwisselingen voor over met mensen binnen de club met wie hij close is. Makelaars die niet meer welkom waren op Neerpede kregen plots opnieuw een toegangspasje en Daniel Van Buyten werd er ook opvallend vaak gespot. De gulle hand van HVH leverde hem met de jaren een uitgebreid netwerk op. Hij weet dat hij in het holst van de nacht mannen als Mogi en Mehdi Bayat, Christophe Henrotay en Laurent Denis wakker mag bellen voor een vriendendienst.

Van Holsbeeck heeft een eventueel vertrek goed voorbereid. Iedereen mocht weten dat hij zijn lot aan dat van Roger Vanden Stock had verbonden.

‘Je kan aan Solvay of Vlerick afstuderen, maar je kan geen adressenboekje of ervaring kopen’, aldus Van Holsbeeck. ‘Enkele jaren geleden had ik de transfer van Henry Onyekuru nooit rond kunnen krijgen. Hij zou toen voor PSG getekend hebben en op huurbasis voor Antwerp spelen.’

Met zijn netwerk zou hij zo aan de slag kunnen als makelaar. Op Neerpede en in makelaarskringen wordt zelfs gezegd dat hij straks op officiële basis zal samenwerken met Bayat, de man die op Anderlecht al jaren verantwoordelijk wordt geacht voor de verkeerde rolverdeling tijdens de transferperiodes. ‘Je mag een dingen niet vergeten: Bayat heeft Van Holsbeeck nog nooit een revolver tegen het hoofd geduwd’, zegt een belangrijke Belgische voetballeider. ‘Het is Van Holsbeeck die de eindbeslissingen neemt.’

Wintermercato

Op donderdag 4 januari, terwijl de mercato van start is gegaan, is de scoutingcel van Anderlecht met vakantie. Aanwezig op Neerpede zijn enkel Albert Martens, Henrik Andersen en iemand van de administratieve dienst. Ook Mogi Bayat is er, hoewel Herman Van Holsbeeck die dag in het buitenland verblijft. Op sportief vlak zit Anderlecht in niemandsland, met Marc Coucke die als een onderzeeër in de buurt rondwaart, terwijl hij vooral bezig is met de verkoop van Oostende.

Herman Van Holsbeeck, die eind december even aangeslagen tegen het canvas leek te belanden, is terug in de ring voor wat zijn laatste rondje zou kunnen worden. ‘Ik moet de ploeg versterken via huurovereenkomsten met optie tot aankoop’, zegt hij.

Zo haalde hij Kenny Saief die bij AA Gent nog amper speelminuten kreeg, maar perfect het systeem van Vanhaezebrouck onder de knie heeft. De Amerikaan wordt gehuurd met een optie tot aankoop als Anderlecht 3,5 miljoen euro neerdokt. Een transfer die er kwam zonder dat de nieuwe eigenaars er een rol in speelden.

Wat de voorhoede betreft, verkende Van Holsbeeck de pistes van Laurent Depoitre (goed bezig bij Huddersfield) en van Landry Dimata (niet haalbaar bleek wegens té veel andere interesse). Even dacht men aan een andere oudgediende van Vanhaezebrouck, maar de fysieke conditie van Kalifa Coulibaly (geblesseerd aan de adductoren) maakt een overgang onmogelijk. ‘Het wordt moeilijk, maar misschien zorgen we toch nog voor een verrassing’, verzekert Van Holsbeeck.

Lees de volledige reportage over Herman Van Holsbeeck in onze Plus-zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 10 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content