‘Betalen met zwart geld is ook een vorm van matchfixing’

Als voetballiefhebbers tillen we vooral aan matchfixing, omdat we als kijkers bedrogen worden. Maar laat ons het andere luik niet onder de mat vegen, zegt François Colin. ‘Belastingontduiking betekent dat de hele bevolking belazerd wordt.’

Donderdag was het precies 35 jaar geleden dat de Bellemansaffaire de media haalde. Onderzoeksrechter Guy Bellemans ontdekte een zwartgeldcircuit en leerde ons ook dat het beslissende titelduel tussen Standard en Waterschei afgesproken spel was. De Luikse spelers hadden de winstpremie afgestaan aan de Limburgers om zeker te zijn van de zege en het kampioenschap.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want de (voetbal)wereld leert nooit bij. Opnieuw is er sprake van matchfixing en betalingen onder tafel. Dat laatste is hét verhaal van het voetbal in het voorbije jaar. Onder andere Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en José Mourinho sloten minnelijke schikkingen met de fiscus. Belastingontduiking is een sport binnen het topvoetbal geworden. Hoe meer de heren verdienen, hoe meer ze blijkbaar frauderen.

Betalen met zwart geld is ook een vorm van matchfixing.

Als voetballiefhebbers tillen we vooral aan matchfixing, omdat we als kijkers bedrogen worden. Maar laat ons het andere luik niet onder de mat vegen. Belastingontduiking betekent dat de hele bevolking belazerd wordt.

Het voetbal kent geen kleur, luidde de boodschap dit weekeinde op onze velden. Helaas, de regenboog versiert slechts twee dagen op 365 de voetbalvelden. De rest van het jaar lijkt zwart de lievelingskleur. Peter Maes zou aan zijn carrière als voetbaltrainer bij KV Mechelen, Lokeren en KRC Genk maar liefst 2,5 miljoen euro zwart geld overhouden. Alleen over het hoge bedrag kunnen we verbaasd zijn. Van clubs als Lokeren wordt al een paar decennia geroddeld dat ze het verschil tussen wit en zwart niet kennen, maar harde bewijzen waren er niet.

Zou Peter Maes de enige zijn die zich aan dergelijke praktijken schuldig maakte? Het valt sterk te betwijfelen. Maes is Pep Guardiola niet. Waarom zou je voor een trainer van zijn niveau de wet overtreden? Zwart geld wordt vaak betaald om een trainer of speler over de brug te halen. Meer zwart geld dan de concurrentie aanbieden, geeft vaak de doorslag. En is dus eigenlijk ook een vorm van matchfixing.

De operatie Propere Handen heeft ons door de verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic geleerd hoe zwart geld wit wordt gewassen of beter gezegd hoe wit geld donker wordt gekleurd. Dankzij valse facturen voor scoutingopdrachten werd een heuse carrousel opgezet. Scoutingopdrachten zijn blijkbaar het middel bij uitstek geworden om betalingen die het daglicht niet mogen zien te camoufleren.

Volgens meester Kris Luyckx, de advocaat van Veljkovic, is het een internationale praktijk. Zijn woorden waren nog warm toen dit weekeinde bekend geraakte dat het procedé in Engeland al jaren wordt toegepast. Het waren nog maar eens Manchester City en Chelsea die in een kwalijk daglicht kwamen te staan.

Emeki Obasi, de makelaar van de toen 15-jarige Jadon Sancho (nu Dortmund), streek in 2015 250.000 euro op voor scoutingopdrachten. Op deze manier werd de FIFA-regel omzeild dat spelers onder 16 niet mogen vertegenwoordigd worden door een agent. Chelsea gaf Sven Christensen een vierjarig contract (ter waarde van ruim 800.000 euro) als scout om zijn zoon en latere Deense international Andreas te kunnen inlijven.

Het enige pluspuntje aan operatie Propere Handen is dat het competitieslot onwaarschijnlijk spannend wordt. Niet dankzij de play-offs. Niemand kan nog voorspellen hoe de samenstelling van 1A en 1B er volgend seizoen zal uitzien. Na KV Mechelen en Waasland-Beveren kwamen vorige week dus ook Lokeren en KRC Genk in opspraak. Niet vanwege omkoperij, maar een club kan ook zijn licentie voor profvoetbal verliezen als het financieel buiten de lijntjes kleurt.

De grootste slachtoffers van de affaire wordt dus helaas weer Jan met de pet. De gewone supporter die vaak zijn laatste cent spendeert aan zijn lievelingsclub en door de schuld van malafide makelaars en bestuursleden straks zijn ploeg op een lager echelon dreigt te moeten volgen.

Ofwel moeten we naar straffen zoeken die de schuldigen ongenadig aanpakken maar de club (lees: hun supporters) veel meer ontzien. Ofwel moeten de fans een veel grotere zeggingskracht krijgen in het beleid en onbetrouwbare bestuurders uit de club kunnen knikkeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content