‘Waarom Yves Vanderhaeghe de beste optie lijkt voor AA Gent’

Amper een dag na de aanstelling van Hein Vanhaezebrouck bij Anderlecht zoekt AA Gent zijn heil bij diens voormalige rechterhand, op 19 september nog doorgestuurd bij KV Oostende.

‘Je moet altijd zoeken naar een win-winsituatie.’ Het was een van de favoriete oneliners die steevast door de Noor Trond Sollied naar boven werd gehaald. Spookte die spreuk ook door de hoofden van de Gentse beleidsbepalers Ivan De Witte en Michel Louwagie?

Begin deze week werd de piste van Yves Vanderhaeghe nog wat onder de mat geveegd. Want er bestond een precedent uit het verleden, een steen waar het duo zich liever geen tweede keer aan wilde stoten: Bob Peeters werd op 1 november 2012 aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van de Buffalo’s, als opvolger van Sollied, nog geen week na zijn ontslag bij Cercle Brugge. Er werd toen te weinig rekening gehouden met de (mentale en psychologische) schade en het gebrek aan rust bij Peeters, die uiteindelijk – na een dramatische 3 op 27 – begin januari 2013 alweer vertrok.

Nu lagen de kaarten anders in de Ghelamco Arena. Door het plotse afhaken van Hein Vanhaezebrouck exact een week geleden lag er geen B-plan op het bureau van De Witte en Louwagie. Hr-specialist en bedrijfspsycholoog De Witte schetste een profiel: de nieuwe trainer moest garant staan voor attractief spel, voor stabiliteit zorgen, een goede peoplemanager zijn, het eigen team kunnen lezen én vooral plezier laten terugkeren. Dat alles in combinatie met punten natuurlijk, door de penibele 6 op 27 en de teleurstellende veertiende plaats.

De beste optie

Een voordeel van Vanderhaeghe, die een contract tot 2019 tekende, is alleszins dat hij over behoorlijk wat aanknopingspunten beschikt in het Gentse huishouden. Naast sportief manager Patrick Turcq werkte de voormalige Rode Duivel tijdens zijn passage bij KV Kortrijk samen met onder andere Thomas Matton, Samuel Gigot, Stefan Mitrovic, Brecht Dejaegere én doelmannentrainer Francky Vandendriessche. Bernd Thijs, één van de overgebleven assistenten naast Peter Balette, maakte samen met Vanderhaeghe het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea mee.

De 47-jarige West-Vlaming lijkt dus de beste optie voor AA Gent, ook door zijn (offensieve) manier van spelen, in de lijn van zijn leermeester Hein Vanhaezebrouck, maar met behoorlijk wat eigen aangebrachte nuances. Vanderhaeghe is een goede motivator, die vaak spreekt met de spelers, maar in de loop van de jaren en bij KV Oostende leerde rustiger te blijven en zich almaar diplomatischer op te stellen.

In de Ghelamco Arena wacht hem alleszins een mooie kans om te tonen wat hij echt in zijn mars heeft, na zijn ups (play-off 1-deelname, bekerfinale, Europees voetbal met een mooie prestatie tegen Ol. Marseille) en downs (ontslag) bij het speeltje van Marc Coucke aan de kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content