‘Bij Club Brugge is de leemte die Carlos Bacca naliet nog steeds niet opgevuld’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Sport/Voetbalmagazine terug op het voorbije voetbalweekend. Deze week heeft redacteur Peter T’Kint het over de nieuwe bondscoach, het probleem-Okaka bij Anderlecht en de offensieve onmondigheid van Club Brugge.

Robert Martínez, onze nieuwe Belgische bondscoach, zat in de tribune bij AA Gent – KRC Genk. Zijn eerste wedstrijd uit de Jupiler Pro League. Is het een voordeel dat hij met een propere lei kan beginnen aan de job, of verwacht je weinig verrassingen in zijn eerste selecties?

Peter T’Kint: “Martínez is gewoon blij dat hij deze job heeft en het lijkt me logisch dat hij nu wedstrijden uit onze vaderlandse competitie bekijkt. Ook al uit respect voor de mensen waarmee hij onderhandelde over de job, met name Bart Verhaeghe en Medhi Bayat. Ook beantwoordt hij zo aan een frustratie die bij een heleboel ‘hard werkende’ Belgische clubleiders leefde onder Wilmots, die de Jupiler Pro League onvoldoende vond voor zijn selectiepolitiek. Gouden Schoen Sven Kums haalde hij er hoogstens eens uit beleefdheid bij.”

“Nu, ik verwacht niet dat Martínez plots veel uit de Belgische competitie zal plukken voor zijn eerste twee interlands tegen Spanje en Cyprus. Ook al bieden die interlands, met ook nog Gibraltar kort nadien, de mogelijkheid om wat te testen. Hij kent toch voornamelijk de spelers uit de Premier League en de groep die Wilmots samenstelde, is nog helemaal niet versleten. Hij zal zich ook wel laten omringen met personeel dat het Belgische voetbal kent om zo zijn keuzes te maken in functie van zijn spelfilosofie. Die is in de eerste plaats gestoeld op balbezit en voetballend vermogen, ik denk dus wel dat er minder kansen zullen komen voor de zogezegde lopers en meer voor de pure voetballers.”

Stefano Okaka en René Weiler: dat lijkt geen goed huwelijk. De Italiaanse spits wordt al enkele weken uit de selectie van Anderlecht geweerd en vervanger Teodorczyk maakte meteen een goede indruk bij zijn debuut tegen Kortrijk dit weekend. Is het einde verhaal voor Okaka in België en gaan we hem missen?

Peter T’Kint: “Eerst en vooral: de prestaties van de nieuwkomers in de 5-1 tegen Kortrijk moeten toch wat genuanceerd worden. De spelers van Kortrijk gaven zelf aan dat het niet snor zat met de mentaliteit in hun ploeg, het rommelt daar in de kleedkamer. En wat Okaka betreft: hij is iemand die de meningen verdeelt. Het is zeker een goeie voetballer, die vorig seizoen bij wijlen aardige dingen liet zien en die met zijn kleurrijke persoonlijkheid voor animo zorgt. Anderzijds denk ik niet dat hij de annalen zal ingaan als een spits die op handen gedragen werd door de paars-witte aanhang. Het is niet dat hij een onuitwisbare indruk achterlaat. Daarvoor laat hij de mensen rondom hem te weinig renderen en waren de resultaten te mager vorig seizoen. Bovendien lijkt hij mij een speler die moeilijk coachbaar is, die eigenlijk grotendeels zijn zin doet op een veld. Zoals dat voortdurende afhaken naar het middenveld, iets wat Hasi hem liever niet zag doen, want daardoor miste Anderlecht diepgang en iemand in de zestien. René Weiler heeft dit seizoen een duidelijke lijn uitgestippeld en daar passen enkel coachbare spelers in. Dus neen, tussen Weiler en Okaka klikt het niet.”

Landskampioen Club Brugge verloor in de slotfase op het veld van KV Oostende en kwam niet tot scoren. Achteraf was veel te doen over de offensieve onmondigheid van Club. Met name Jelle Vossen wordt geviseerd. Heeft Club een offensief probleem?

Peter T’Kint: “Jelle Vossen is inderdaad een probleem voor Club Brugge. Vooral zijn positie. Waar zet je hem? Op de flank kan niet, maar een echte diepe spits is hij ook niet en als je hem laat afhaken, heb je voorin te weinig diepgang -enkel Izquierdo brengt die dan- en beperk je de mogelijkheden van Hans Vanaken om met doorsteekpasses te strooien. Maar omdat hij toch een transfer van naam en faam is, lijkt het me logisch dat Michel Preud’homme hem geregeld zijn speelminuten gunt. Al was het maar om hem fit te houden. In die zin trekt Preud’homme de filosofie door die hem vorig seizoen zoveel succes opleverde: tot aan de winterstop volop roteren en pas naar de play-offs toe met een vast elftal beginnen werken. Dat heeft vorig seizoen in de eerste maanden punten gekost en dat zal nu niet anders zijn.”

“De beste optie voorin is Diaby als diepe spits. Limbombe zoekt nog te veel eigen glorie, Izquierdo is in de vorm van zijn leven, maar zonder Refaelov (momenteel geblesseerd) erbij wordt het spel te vaak toegespitst op hem en mist de ploeg creativiteit. De positie van nummer negen is al enkele seizoenen een probleem: Castillo en Leandro mislukten, ook Vossen kan de verwachtingen niet inlossen, enkel Diaby toonde in de play-offs een meerwaarde. Op dat vlak kan je eigenlijk concluderen dat de leemte die Carlos Bacca naliet nog steeds niet opgevuld raakte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content