Bij de hervatting van de Jupiler Pro League: de slijtageslag gaat verder

© Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Almaar meer wordt er vanuit verschillende hoeken gewaarschuwd voor de gevolgen van een te snelle opeenvolging van wedstrijden. Na een korte winterstop start vanavond het Belgisch topvoetbal niettemin vervroegd met twee uitgestelde wedstrijden. Wat moet er gebeuren, Chris Van Puyvelde?

In Engeland zei Pep Guardiola onlangs dat de kalendermakers de spelers om zeep helpen. bij ons pleitte conditietrainer Bart Caubergh voor een langere winterstop en een betere spreiding van de wedstrijden en sprak Club Bruggevoorzitter en KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe zich in het belang van het voetbal uit voor een competitieformat met minder ploegen en zonder play-offs.

Intussen gaat de slijtagestrijd verder: na een korte winterstop start het Belgisch topvoetbal vanavond vervroegd met twee uitgestelde wedstrijden: het bekerduel Club Brugge-Charleroi (kwartfinale) en de competitiematch KV Oostende-Racing Genk (speeldag 21).

‘Als de belasting ten koste gaat van de kwaliteit van het voetbal, dan is dat voor niemand goed. Het allerbelangrijkste is en blijft de aantrekkelijkheid van het spel.

Chris Van Puyvelde, sportief adviseur van de Pro League en technisch directeur van de KBVB, is zich bewust van de problematiek. ‘Ik ga je zelfs meer zeggen: als ik met onze universiteiten spreek, hoor ik dat onze beste jeugd, jongens van 17 à 19 jaar, ook al 40 à 50 wedstrijden op een seizoen speelt’, zegt hij. ‘Dat is niet onlogisch, omdat ze zich moeten voorbereiden op wat er in het profvoetbal gevraagd wordt. Maar we moeten dat wel zien in verhouding tot: 1) de studies, want hoeveel procent wordt er profvoetballer; en 2) wat het menselijk lichaam aankan.

‘In Engeland zijn het natuurlijk nog andere toestanden dan bij ons, maar daar zijn de spelerskernen groter en kan er zonder kwaliteitsverlies geroteerd worden. Hier ontbreken de financiële mogelijkheden om in de breedte zo’n sterke selectie uit te bouwen. De belasting wordt almaar groter, een betere verdeling van de matchen is aangewezen. Maar er zijn ook de belangen van de tv-zenders, van wie het aandeel in de inkomsten van de clubs via de tv-rechten enorm toegenomen is.

‘Maar als die belasting ten koste gaat van de kwaliteit van het voetbal, dan is dat voor niemand goed. Het allerbelangrijkste is en blijft de aantrekkelijkheid van het spel. Want komt er geen volk kijken, dan zal ook de belangstelling van sponsors en tv-zenders afnemen.’

‘Ik denk dat de economische realiteit ervoor zal zorgen dat we in België vanzelf zullen evolueren naar minder profclubs.

‘Als je enerzijds de mondialisering van het voetbal ziet en anderzijds het niet al te grote land dat we zijn, is de vraag die we ons moeten stellen: klopt onze piramide nog met de demografische en economische realiteit? Kunnen we nog zoveel profploegen huisvesten?’ aldus Van Puyvelde. ‘In 1B zijn het bijna allemaal buitenlandse overnames en ik hoor dat ook bij verscheidene amateurclubs het water tot aan de lippen staat. Als je mij vraagt wat er moet gebeuren, dan denk ik dat een klassieke competitie nog altijd een goed model is, met een betere spreiding van de wedstrijden, en met als het kan minder ploegen. Al denk ik dat de economische realiteit ervoor zal zorgen dat we in België vanzelf zullen evolueren naar minder profclubs.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content