Bijna dubbel zoveel volk in tweede klasse

© BELGA

Het doek is gevallen over 1B. Lierse zorgde in het eerste seizoen in de nieuwe formule voor de beste cijfers, maar blijft met lege handen.

Dat Lierse alsnog naast de kans op promotie greep, zal hard aankomen. De Pallieters hebben namelijk het beste rapport van de reeks. Niet alleen verzamelden ze de meeste punten over de twee periodes samen (55, vijf meer dan de nummer twee, Roeselare), ze scoorden ook het meest (51 keer), kregen de minste tegendoelpunten te slikken (25), wonnen de meeste matchen en verloren het minst vaak (slechts drie keer in 28 matchen). Ook in de individuele klassementen staan Liersespelers bovenin. Het heeft de topschutter van de reeks, Dylan De Belder (21 doelpunten). De Belder, die vorig jaar bij Lommel al goed was voor 18 goals in 28 matchen, maakte één doelpunt om de 113 minuten, terwijl de topschutter van vorig seizoen, Etien Velikonja (ook al Lierse), vorig jaar in 29 matchen 24 keer de weg naar de netten vond, één doelpunt om de 108 minuten. Lierse had dit seizoen ook de minst gepasseerde doelman: Mike Vanhamel hield elf keer zijn netten schoon.

In play-off 2 krijgt de club van Maged Samy het gezelschap van de verliezer van de finalewedstrijden, en van Union. Dat plaatste zich pas op de laatste speeldag, ten koste van Tubize.

In de play-downs bepalen Cercle, Tubeke, OHL en Lommel wie er daalt naar de eerste amateurliga. Lommel lijkt over de slechtste papieren te beschikken. Zelfs na een halvering van de punten moeten ze aan De Gestelsedijk een achterstand van zes punten goedmaken.

Lierse heeft niet alleen de topschutter en de beste doelman maar met Manuel Benson ook de assistkoning (6 stuks) in huis. Die moet zijn troon wel delen met Tuur Dierckx (Antwerp), Serge Tabekou (OHL), Raphaël Lecomte en Kevin Kis (beiden Roeselare). Bij de topschutters kunnen naast De Belder enkel Ivan Yagan (Cercle, 11), Nicolas Rajsel (Union, 10) en Christophe Bertjens (Lommel, 10) dubbele cijfers voorleggen.

Door de inkrimping van 1B, en het wegvallen van de zwakke broertjes steeg het gemiddeld aantal toeschouwers in tweede klasse van 2228 naar 4034. Dat is bijna een verdubbeling. Antwerp (11.469) blijft de onbetwiste koploper. Net als vorig seizoen heeft het gemiddeld twee keer zoveel toeschouwers als eerste achtervolger Lierse (5050). Tegenover 2015-2016 blijven Antwerp, Lommel en Tubize stabiel. Lierse zag een stijging van bijna twintig procent, Roeselare verdubbelde zijn toeschouwersaantal zelfs. Cercle, Union en OH Leuven speelden dit seizoen voor minder gevulde tribunes, al is dat voor Union en OHL te wijten aan respectievelijk de tijdelijke verhuis naar het Koning Boudewijnstadion en de degradatie uit 1A. Cercle Brugge lokte tegenover een jaar geleden een kwart minder fans naar Jan Breydel.

Jonas Van himbeeck en Johan Serkijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content