Boxing Day: wat is het en waarom wordt er dan gevoetbald?

© Belga Image

26 december is in Engeland en ondertussen ook in ons land een dag wanneer we met z’n allen naar voetbal kijken. Maar wat is Boxing Day eigenlijk en wat heeft voetbal ermee te maken?

Vandaag staan er maar liefst 5 van de 9 wedstrijden van de 17e speeldag in de Jupiler Pro League op het programma. Een tijdje was dat ook zo het geval in Italië, maar waar we de gewoonte om te voetballen op Tweede Kerstdag, ook wel ‘Boxing Day’ genoemd, echt van kennen, is van Engeland. Vanwaar komt die vreemde gewoonte eigenlijk?

Cadeautjes aan de bedienden

Boxing Day is een nationale feestdag in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Waar de naam vandaan komt, is niet exact geweten. Een ding is wel zeker, het heeft absoluut niets met de sport boksen te maken.

De naam zou, volgens Charles Dickens’ boek The Pickwick Papers (1837), uitgevonden zijn in 1833. Om de term uit te leggen, zijn er drie gangbare theorieën.

Volgens de eerste theorie, en dat is de meest plausibele volgens historici, zou de naam komen van het gebruik van de aristocratie die op de dag na Kerstmis hun huisbedienden vrijaf en een cadeaudoos (Christmas box) gaven. De bedienden moesten namelijk op Kerstmis zelf werken, maar mochten de dag erna het feest vieren met de eigen familie. In de cadeaudoos zaten vaak de overschotten van Kerstmis, een beetje geld en enkele kleine cadeautjes.

Volgens de tweede theorie werd vroeger op 26 december de vastendoos opengedaan. Dat was een doos waar geld in verzameld werd tijdens de advent voor de armen. Die werd dan voor de kerk geplaatst en het geld werd geteld en uitgedeeld op de dag na Kerstmis.

De laatste theorie, en ook wel de minst waarschijnlijke, gaat over een verzegelde gelddoos die grote zeilschepen meekregen wanneer ze de haven verlieten. De doos zou hen geluk moeten brengen. Als de schepen terug waren, werd de doos eruit gehaald, op de dag na Kerstmis geopend door de kerk en werd de inhoud uitgedeeld aan de armen.

Je ziet het, de traditie komt vooral van het opendoen van een Christmas box.

‘Rules Derby’

Maar wat heeft Boxing Day met voetbal te maken? Daarvoor moeten we weer naar Engeland. Daar werd op 26 december 1860 de eerste officiële interclubwedstrijd gespeeld tussen de twee oudste clubs van Engeland: Sheffield FC en Hallam FC, de ‘Rules Derby’.

Sheffield won de historische wedstrijd met 2-0, maar er was nog niet meteen sprake van een traditie. Die kwam er pas in het seizoen 1888/89, toen Boxing Day als een speeldag werd opgenomen in de nationale competitie.

Sindsdien is het niet meer weg te denken uit het Engelse voetballandschap. Tot 1963 was het zelfs de gewoonte om op Kerstmis én Boxing Day te spelen, maar in dat jaar werd er zo enorm veel gescoord, dat de clubs het niet meer interessant vonden. In 39 wedstrijden werd er maar liefst 157 keer gescoord. In de hoogste klasse waren 10 matchen goed voor 66 goals. Bovendien kwam er maar heel weinig volk kijken op kerstdag. Sindsdien wordt er enkel nog gespeeld op Boxing Day.

Nog een weetje: oorspronkelijk werden enkel wedstrijden tussen streekploegen gespeeld. Zo moesten de fans niet al te ver reizen en konden ze met de hele familie gaan kijken. De dag na Kerstmis had iedereen namelijk vrij en reden de treinen veel minder, dus wedstrijden dicht bij huis maakten dat interessanter.

Ondertussen is Boxing Day commercieel een van de belangrijkste speeldagen van de Premier League geworden. Aangezien in de meeste andere landen dan een winterstop bezig is, kijkt iedereen naar de Engelse eerste klasse. Dat zorgt voor meer sponsoring en meer geld. Het is een opportuniteit die de Engelse voetbalbond niet laat liggen en dus wordt er ook nog niet meteen gedacht aan een winterstop.

Dat zag ook de Belgische competitie en daarom kijken we straks weer met z’n allen naar voetbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content