Twintig jaar na de politieke splitsing in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is bij de KBVB de provincie Brabant nog altijd één. Daar komt nu stilaan verandering in.

Sinds dit seizoen spelen de Nederlandstalige en de Franstalige clubs in derde provinciale al in aparte reeksen. Vanaf volgend seizoen gebeurt dat ook in tweede provinciale. Bij gebrek aan voldoende Waalse clubs zullen er extra ploegen uit derde promoveren.

Eerste provinciale ontsnapt voorlopig aan de splitsing. Oorzaak hiervan is dat de Brusselse clubs - waarvan er slechts vijf een Nederlandstalig statuut hebben - onder druk worden gezet om niet te kiezen voor aansluiting bij de Vlaamse (VFV) of de Waalse (ACFF) bondsvleugel.

Drukkingsmiddel zijn de royale subsidies van het Brussels Gewest. Minister van Financiën Guy Vanhengel heeft ongeveer 2 miljoen euro te verdelen. Een doorsnee Brusselse derdeprovincialer levert dat 20.000 euro op, een vierdeklasser 50.000 euro.

Onder politieke druk wordt nu de oprichting van een eigen Brusselse vleugel overwogen. Meer duidelijkheid hierover wordt verwacht op 19 oktober 2015 tijdens de bijzondere algemene vergadering van het Brabants provinciaal comité.

Twintig jaar na de politieke splitsing in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is bij de KBVB de provincie Brabant nog altijd één. Daar komt nu stilaan verandering in. Sinds dit seizoen spelen de Nederlandstalige en de Franstalige clubs in derde provinciale al in aparte reeksen. Vanaf volgend seizoen gebeurt dat ook in tweede provinciale. Bij gebrek aan voldoende Waalse clubs zullen er extra ploegen uit derde promoveren. Eerste provinciale ontsnapt voorlopig aan de splitsing. Oorzaak hiervan is dat de Brusselse clubs - waarvan er slechts vijf een Nederlandstalig statuut hebben - onder druk worden gezet om niet te kiezen voor aansluiting bij de Vlaamse (VFV) of de Waalse (ACFF) bondsvleugel. Drukkingsmiddel zijn de royale subsidies van het Brussels Gewest. Minister van Financiën Guy Vanhengel heeft ongeveer 2 miljoen euro te verdelen. Een doorsnee Brusselse derdeprovincialer levert dat 20.000 euro op, een vierdeklasser 50.000 euro. Onder politieke druk wordt nu de oprichting van een eigen Brusselse vleugel overwogen. Meer duidelijkheid hierover wordt verwacht op 19 oktober 2015 tijdens de bijzondere algemene vergadering van het Brabants provinciaal comité.