Op AA Gent na maakte RC Genk, samen met Anderlecht, de meeste doelpunten. Helaas staat het er ook veel toe. Zondag opnieuw vier tegen Anderlecht. 'De automatismen zijn weg', zegt Thomas Buffel deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Thomas Buffel: "Voor een defensie zijn automatismen heel belangrijk, maar ze zijn weggevallen. Van de laatste vijf mensen is Anele nog de enige die is overgebleven. Dit is niet meer hetzelfde collectieve blok van het kampioensjaar. Spelers vertrokken en daarbovenop kwamen de blessures in de eerste seizoenshelft. Jeroen Simaeys en Nadson spelen nu al wat vaker samen, maar zoiets heeft tijd nodig."

Been koos er op Anderlecht opnieuw voor om met maar één centrumspits - Benteke - te spelen en een extra middenvelder omdat, zo zei hij, hij niet één op één durft te spelen op het middenveld wegens te weinig stabiliteit achterin. "Dan heeft hij het vooral over de topwedstrijden", pikt Buffel in. "Waar het altijd om gaat, is hoe spelers hun taken invullen. Een 4-4-2 kan verdedigender zijn dan een 4-3-3 als Kevin (De Bruyne, nvdr) en ik diep inzakken. Jelle (Vossen, nvdr) en Elia (Barda, nvdr) hebben meer een neus voor doelpunten, maar spelen ook iets meer in de bal. In 4-3-3 kunnen Daniél (Tözsér, nvdr) en Fabien (Camus, nvdr) al lopend vanuit het middenveld voor diepgang zorgen. Maar als zij hoger dan de bal gaan staan, gaat Hubert zwemmen. Het gaat dus altijd om de invulling."

Frank Vercauteren nam zijn spelersgroep naar buiten altijd in bescherming, Mario Been windt er minder doekjes om. Kan de groep daar wel mee om? Buffel: "Zo is hij vanaf dag één geweest. Ik heb er geen moeite mee. Ik vind een open communicatie goed, ik ben het zo ook gewoon geworden in Nederland. Het moet altijd de bedoeling zijn dat je leert uit je fouten. Als je die fouten niet benoemt, kan je er niet van leren. Zijn sterkte is ook dat hij tegen iederéén zo direct is. Hij maakt geen onderscheid." (JH)

Op AA Gent na maakte RC Genk, samen met Anderlecht, de meeste doelpunten. Helaas staat het er ook veel toe. Zondag opnieuw vier tegen Anderlecht. 'De automatismen zijn weg', zegt Thomas Buffel deze week in Sport/Voetbalmagazine. Thomas Buffel: "Voor een defensie zijn automatismen heel belangrijk, maar ze zijn weggevallen. Van de laatste vijf mensen is Anele nog de enige die is overgebleven. Dit is niet meer hetzelfde collectieve blok van het kampioensjaar. Spelers vertrokken en daarbovenop kwamen de blessures in de eerste seizoenshelft. Jeroen Simaeys en Nadson spelen nu al wat vaker samen, maar zoiets heeft tijd nodig."Been koos er op Anderlecht opnieuw voor om met maar één centrumspits - Benteke - te spelen en een extra middenvelder omdat, zo zei hij, hij niet één op één durft te spelen op het middenveld wegens te weinig stabiliteit achterin. "Dan heeft hij het vooral over de topwedstrijden", pikt Buffel in. "Waar het altijd om gaat, is hoe spelers hun taken invullen. Een 4-4-2 kan verdedigender zijn dan een 4-3-3 als Kevin (De Bruyne, nvdr) en ik diep inzakken. Jelle (Vossen, nvdr) en Elia (Barda, nvdr) hebben meer een neus voor doelpunten, maar spelen ook iets meer in de bal. In 4-3-3 kunnen Daniél (Tözsér, nvdr) en Fabien (Camus, nvdr) al lopend vanuit het middenveld voor diepgang zorgen. Maar als zij hoger dan de bal gaan staan, gaat Hubert zwemmen. Het gaat dus altijd om de invulling."Frank Vercauteren nam zijn spelersgroep naar buiten altijd in bescherming, Mario Been windt er minder doekjes om. Kan de groep daar wel mee om? Buffel: "Zo is hij vanaf dag één geweest. Ik heb er geen moeite mee. Ik vind een open communicatie goed, ik ben het zo ook gewoon geworden in Nederland. Het moet altijd de bedoeling zijn dat je leert uit je fouten. Als je die fouten niet benoemt, kan je er niet van leren. Zijn sterkte is ook dat hij tegen iederéén zo direct is. Hij maakt geen onderscheid." (JH)