Caers: ‘Ik had dit voelen aankomen’

© IMAGEGLOBE
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Thomas Caers (40) is niet langer technisch directeur van de Belgische academie van Jean-Marc Guillou in Tongerlo. De ex-speler van onder andere AA Gent en STVV stapt zelf op.

Thomas Caers (40) is niet langer technisch directeur van de Belgische academie van Jean-Marc Guillou in Tongerlo. De ex-speler van onder andere AA Gent en STVV stapt zelf op.

“Ik draaide steeds meer op voor extrasportieve zaken die niet in mijn contract stonden. Moest er een jongen naar het ziekenhuis, dan bracht ik hem en bleef er zo nodig de hele dag bij. Ik stond nog zelden op het terrein. En dat is wel wat je wil: trainer zijn. Als ze me dat perspectief niet meer kunnen bieden, is het beter dat ik stop”, vertelt Caers in Sport/Voetbalmagazine.

Van de 29 jongens in de academie zullen er naar alle verwachting een dozijn die straks 18 worden, een profcontract krijgen bij Lierse SK. De Belgische academie van Guillou wordt gefinancierd door Maged Samy, de Egyptische eigenaar van Lierse.

Caers: “Of zij dat contract ook zullen aanvaarden, weet ik niet. Samen met een tiental Egyptenaren die straks op stage komen, zullen zij een soort van beloftekern vormen bij Lierse. Het was de bedoeling dat ik die zou gaan trainen, maar dat blijkt nu niet zo te zijn. Het voelt alsof ik vierenhalf jaar een marathon heb gelopen, maar honderd meter voor de streep uit de wedstrijd wordt genomen.”

Universiteit van de jeugdopleiding

Niet Thomas Caers, maar Olivier Guillou moet de Belgische JMG-talenten nu afwerken bij Lierse. De 48-jarige Guillou is een neef van Jean-Marc Guillou. In oktober werd hij ontslagen bij FC Paris, de Franse derdeklasser waar zijn oom zich afgelopen zomer als minderheidsaandeelhouder inkocht en een tiental Malinese, Algerijnse en Ivoriaanse spelers uit zijn opleiding afzette.

Zonder succes, want FC Paris parkeerde stijf onderin en Guillou jr, eerder technisch directeur van de JMG Académie in Algerije, moest opkrassen. Dankzij zijn oom kan hij nu in Lier terecht.

“Ik had dit voelen aankomen”, zegt Caers. “Ik voelde weinig vertrouwen van de Franse clan. Toch ben ik niet verbitterd. Ik heb vijf jaar in de universiteit van de jeugdopleiding mogen zitten. Ik ben blij dat ik die filosofie helemaal ken nu. De spelers zijn wél verbitterd. Er valt bovendien met mij een heel netwerk van contacten weg. Ik kende de Belgische voetbalwereld, zij niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content