Cercle Brugge móét promoveren

© BELGAIMAGE
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Frankie Vercauteren parkeerde Cercle bijna geruisloos in het spoor van leider Lierse. Wat is zijn inbreng?

De komst van Kevin Hoggas onderstreepte de ambitie van Cercle, zei voorzitter Frans Schotte vorige week, toen de middenvelder van Bourg-en-Bresse (Ligue 2) een contract tot 2021 tekende. Groen-zwart, overgenomen door AS Monaco en met om en bij de 25 inkomende transfers, begon als favoriet aan het seizoen, maar het verrassende Beerschot Wilrijk pakte de periodetitel.

De vereniging speelde nooit echt mee en bedankte José Riga na 11 matchen. 19 op 33 (57 procent) was te weinig, vond het bestuur, dat de Luikenaar in november 2016 als vervanger van de jonge Vincent Euvrard had aangesteld. Hij kon de degradatie vermijden, maar ook toen waren de cijfers matig: 21 op 45 (47 procent) in de competitie, 6 op 18 (33 procent) in de degradatie-play-offs.

‘Er was geen indicatie om het seizoen niet met José te beginnen. Een harde werker die een goed contact met de mensen van Monaco had en met ons meedacht. Alleen pakten we te weinig punten’, zegt Schotte.

Midden oktober haalde Cercle Frankie Vercauteren (61) en ex-coach Euvrard (T2) naar het Jan Breydelstadion. Na een stroeve start opende groen-zwart de tweede periode met een verpletterende 4-0 tegen Beerschot Wilrijk, maar beet zich de tanden stuk op Lierse en morste met de punten tegen Tubeke en Union, waardoor het al zeven punten moest goedmaken. ‘We hadden al gesproken met Monaco: als het verschil aan de winterstop zo groot blijft, dan moeten we beginnen te denken aan volgend seizoen. Maar het is een vreemde competitie, waarin elke ploeg onverwacht punten verliest’, aldus de voorzitter.

‘We gaan de feestperiode in met een goed gevoel’, klonk het bij de T1, na de zeges in Roeselare en Westerlo, waardoor het tot op een puntje van Lierse naderde. De balans van Vercauteren: 18 op 30 (60 procent), net iets beter dan Riga. ‘Met zijn verleden als speler en trainer zorgt Frankie voor meer beleving in de groep. Hij is heel consequent in zijn keuzes en heeft oog voor detail. De avond voor de wedstrijd wordt er nog getraind, waarna de groep op afzondering vertrekt. Hij wil graag met een kleinere kern werken, waardoor een aantal jongens mag vertrekken.’

Vercauteren stapte over naar een driemansverdediging, waardoor Cercle in 10 matchen amper 11 goals incasseerde én (vanuit de omschakeling) meer scoorde dan onder Riga: 20 versus 18. Opvallend: Dylan De Belder, vorig seizoen bij Lierse met 21 goals topschutter, en Monacobelofte Irvin Cardona, die 20 goals als doelstelling vooropstelde, scoorden amper 5 keer.

Na de 1-0 tegen OHL zette Cercle de Leuvenaars op vijf punten, zaterdag trekt het naar Beerschot Wilrijk, de week erna voetbalt het in eigen huis tegen leider Lierse (een puntje meer). Schotte: ‘Ons seizoen is alleen geslaagd als we promoveren.’ Lukt dat niet, dan moet groen-zwart wellicht naar een nieuwe T1 – de tiende sinds 2012 – op zoek. ‘Daar is nog niet over gesproken, maar het is duidelijk dat Frankie Vercauteren niet geboren is om trainer te zijn in 1B.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content