Cercle Brugge, dat in play-off 3 om het behoud strijdt met Lierse, had woensdag al aangekondigd meer uitleg te zullen vragen aan de licentiecommissie van de voetbalbond.

Zo zou de club niet begrijpen dat Moeskroen-Peruwelz het seizoen 2015-2016 denkt rond te maken met een begroting van amper 3 miljoen euro. Volgens groen-zwart is de licentie voor Moeskroen dan ook onterecht.

Faillissement

Image Globe
© Image Globe

'De begroting die Moeskroen heeft opgemaakt, en die wij bij de licentiecommissie hebben mogen inkijken, grens echt aan het onwaarschijnlijke. Daar kom je gewoon niet mee rond', zegt Frans Schotte aan Belga. Volgens de Cerclepreses stevent Moeskroen af op een faillissement.

'De Pro League kiest hiermee om de competitie volgend seizoen aan te vatten met een ploeg die in de loop van de jaargang failliet zal gaan. Dat kan niet anders. Dat willen wij voor het BAS voorkomen.'

Berekening

Binnen het dossier van Moeskroen zijn er twee grote punten die Cercle tegen de borst stoten. Schotte: 'Ten eerste krijgt Moeskroen zijn licentie onder voorbehoud van de verkoop van de 51% aandelen van het Franse Lille OSC, maar dat terwijl Lille zelf beweert dat het zijn aandelen enkel zal afstaan mits de club de licentie haalt. Dat is een hallucinante situatie.'

'Alles wat te maken heeft met budgetten, klopt bovendien niet! De club beweert dat ze volgend jaar de commerciële inkomsten met 25 procent zal doen stijgen. Ik zal u zeggen: dat is iets wat geen enkele andere eersteklasser kan. Tenzij je een nieuw stadion bouwt, zoals Gent gedaan heeft, maar in Moeskroen staat volgend jaar geen nieuws stadion, tenzij ik me vergis'

Ook de berekening die de club voorziet in verband met de spelerslonen klopt volgens Schotte niet. 'Moeskroen voorziet een budget van 1,7 miljoen euro voor de lonen tijdens het seizoen 2015-2016. Dat is onmogelijk, want dat zijn budgetten van het niveau tweede klasse', fulmineert de preses.

Play-off 3

De onderliggende reden van de beroepsprocedure van de West-Vlamingen bij het BAS hoeft niet ver gezocht te worden: als Cercle erin slaagt de licentie van Moeskroen te laten intrekken, daalt de Waalse club onverbiddelijk richting lagere reeksen, en kan groen-zwart niet rechtstreeks degraderen via play-off 3. Of het zover komt, zal het Belgisch Arbitragehof voor de Sport dus binnenkort mogen bepalen.

Schotte: 'We gaan niet flauw doen: natuurlijk doen wij rechtstreeks voordeel als het BAS de licentie van Moeskroen intrekt, en daarom snap ik ook dat we de enige club zijn die deze stap durft zetten. Maar ik vind het wel onze plicht.' (Belga/KVDA)

Cercle Brugge, dat in play-off 3 om het behoud strijdt met Lierse, had woensdag al aangekondigd meer uitleg te zullen vragen aan de licentiecommissie van de voetbalbond. Zo zou de club niet begrijpen dat Moeskroen-Peruwelz het seizoen 2015-2016 denkt rond te maken met een begroting van amper 3 miljoen euro. Volgens groen-zwart is de licentie voor Moeskroen dan ook onterecht. 'De begroting die Moeskroen heeft opgemaakt, en die wij bij de licentiecommissie hebben mogen inkijken, grens echt aan het onwaarschijnlijke. Daar kom je gewoon niet mee rond', zegt Frans Schotte aan Belga. Volgens de Cerclepreses stevent Moeskroen af op een faillissement.'De Pro League kiest hiermee om de competitie volgend seizoen aan te vatten met een ploeg die in de loop van de jaargang failliet zal gaan. Dat kan niet anders. Dat willen wij voor het BAS voorkomen.' Binnen het dossier van Moeskroen zijn er twee grote punten die Cercle tegen de borst stoten. Schotte: 'Ten eerste krijgt Moeskroen zijn licentie onder voorbehoud van de verkoop van de 51% aandelen van het Franse Lille OSC, maar dat terwijl Lille zelf beweert dat het zijn aandelen enkel zal afstaan mits de club de licentie haalt. Dat is een hallucinante situatie.''Alles wat te maken heeft met budgetten, klopt bovendien niet! De club beweert dat ze volgend jaar de commerciële inkomsten met 25 procent zal doen stijgen. Ik zal u zeggen: dat is iets wat geen enkele andere eersteklasser kan. Tenzij je een nieuw stadion bouwt, zoals Gent gedaan heeft, maar in Moeskroen staat volgend jaar geen nieuws stadion, tenzij ik me vergis' Ook de berekening die de club voorziet in verband met de spelerslonen klopt volgens Schotte niet. 'Moeskroen voorziet een budget van 1,7 miljoen euro voor de lonen tijdens het seizoen 2015-2016. Dat is onmogelijk, want dat zijn budgetten van het niveau tweede klasse', fulmineert de preses. De onderliggende reden van de beroepsprocedure van de West-Vlamingen bij het BAS hoeft niet ver gezocht te worden: als Cercle erin slaagt de licentie van Moeskroen te laten intrekken, daalt de Waalse club onverbiddelijk richting lagere reeksen, en kan groen-zwart niet rechtstreeks degraderen via play-off 3. Of het zover komt, zal het Belgisch Arbitragehof voor de Sport dus binnenkort mogen bepalen. Schotte: 'We gaan niet flauw doen: natuurlijk doen wij rechtstreeks voordeel als het BAS de licentie van Moeskroen intrekt, en daarom snap ik ook dat we de enige club zijn die deze stap durft zetten. Maar ik vind het wel onze plicht.' (Belga/KVDA)