Cercle legt met nieuwe Franse coach accent op teamspirit en winnaarsmentaliteit

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De Vereniging start het seizoen niet toevallig onder het motto ‘we beat as one’.

De nieuwe slogan staat voor wat Cercle eerder dit jaar miste: het beëindigde het seizoen als ‘loser’, nadat het na nieuwjaar in de reguliere competitie niet meer kon winnen en in play-off 2 de slechtste ploeg was. Ook naast het veld bleek ‘de grote Cerclefamilie’ niet altijd even eendrachtig. Bij de start van het nieuwe seizoen werd opvallend vaak benadrukt dat er maar één belang telt: het Cerclebelang. Lees: dat geldt voor het professioneel management, maar evenzeer voor de vzw-leden en de vrijwilligers, zowel voor de vertegenwoordigers van meerderheidsaandeelhouder AS Monaco als voor de anderen.

Het is ook het discours van sportief directeur François Vitali: als kleinere profclub, die twee jaar geleden met één been in het amateurvoetbal stond, nederig genoeg zijn om te beseffen dat hard werken en goed samenwerken het belangrijkste talent is dat ontwikkeld moet worden om te kunnen concurreren met grotere profclubs. Dat zijn competenties die ook de keuze voor de nieuwe hoofdcoach bepaalden: zijn landgenoot Fabien Mercadal (47), die de buitenlandse stage voor zijn proflicentie bij Standard deed, gaat in Frankrijk door voor een gepassioneerde coach die erin slaagt zijn teams met een grote solidariteit te laten spelen. Na een carrière als verdediger in het amateurvoetbal trainde hij Gap HAFC en werd hij vervolgens hulptrainer bij Amiens SC. Daar liep hij in 2012 een schorsing van zes maanden op voor brutaliteit bij een opstootje in de competitiewedstrijd tegen FC Metz. Na passages als T1 bij USL Dunkerque, Tours FC en Paris FC kreeg hij vorig jaar bij de liftclub SM Caen zijn kans in de Ligue 1. Vanaf februari werd hij er bijgestaan door de ervaren Rolland Courbis, maar dat volstond niet om het behoud te verzekeren.

In tegenstelling tot zijn voorganger Laurent Guyot is Mercadal niet een coach die voorheen vooral actief was als jeugdopleider. Maar volgens Vitali is dat verschil niet het gevolg van een strategiewijziging. ‘Jonge spelers ontwikkelen is en blijft een deel van het project, maar dat impliceert ook hen de mentaliteit bijbrengen om elke wedstrijd te willen winnen. Misschien werd dat toen niet goed gecommuniceerd. Het was alleszins niet de bedoeling alle wedstrijden te verliezen.’ Feit is dat Guyot zijn opstelling geregeld verantwoordde door te verwijzen naar ‘le projet’ en dat hij bij zijn aanstelling als T1 van US Boulogne onlangs zei dat hij er wil bewijzen dat hij behalve een formateur ook een echte resultaatcoach is. De ambitie van Cercle is alvast om zijn opvolger betere spelers te bezorgen.

Na de promotie in het eerste seizoen na de overname en het behoud in het tweede seizoen staat het project nu volgens voorzitter Frans Schotte voor het seizoen van de waarheid: er moet waarde gecreëerd worden, verklaarde hij. Lees: er moeten spelers aangetrokken worden die Cercle als profclub sterker maken, spelers die eigendom zijn van Cercle en die Cercle een sportieve én financiële meerwaarde bezorgen. Tenslotte is het project met AS Monaco er gekomen om Cercle nieuw leven in te blazen en niet om het kunstmatig in leven te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content