Talenten als Stephen Buyl (20) en Alessio Staelens (18) debuteerden al in de eerste ploeg, en veel jongeren mochten al meetrainen met de A-kern. Vorige week was dit nog het geval voor Ward Stubbe (20) en Jilke Deconinck (18) en in de oefenwedstrijd tegen Torhout viel Gilles De Waele (17) in, jeugdinternational van de veelgeprezen U17-lichting met onder meer Charly Musonda (Chelsea), Andreas Pereira (Manchester United) en Zakaria Bakkali (PSV).

"En er zijn er nog een vijf- of zestal met het potentieel om profvoetballer te worden", zegt technisch adviseur Sven Jaecques in Sport/Voetbalmagazine. "De intentie van de vereniging is uiteraard om zoveel mogelijk talent vast te leggen, maar momenteel is het geld er niet om te zeggen: we geven elke talentvolle speler een contract."

"Het spreekt voor zich dat er meer mogelijkheden zijn als we in eerste kunnen blijven. Een minimumcontract of een semi-profcontract geven is en blijft een investering voor een vereniging zoals Cercle, maar de verhoogde opleidingsvergoedingen maken het er niet gemakkelijker op."

Voor spelers die een deel van hun opleiding elders kregen, moet nu per jaar vanaf het jaar waarin ze twaalf zijn geworden 10.000 euro betaald worden. "Als je tussen de 20.000 en de 60.000 euro moet neerleggen alvorens je een jongere een contract kunt geven, is dat niet simpel", zegt Jaecques.

"Het systeem was bedoeld om de kleinere clubs te beschermen, maar het is vooral in het voordeel van de topclubs. Zij halen daar veel spelers weg van twaalf jaar of jonger en als die daar dan later weer weg moeten omdat ze bestempeld worden als te weinig voor de top, krijgen die vaak ook bij andere clubs geen profcontract omdat de opleidingsvergoeding te hoog is. Maar onze sterkte is ons sportief verhaal: bij Cercle krijgt de jeugd veel kansen."

Talenten als Stephen Buyl (20) en Alessio Staelens (18) debuteerden al in de eerste ploeg, en veel jongeren mochten al meetrainen met de A-kern. Vorige week was dit nog het geval voor Ward Stubbe (20) en Jilke Deconinck (18) en in de oefenwedstrijd tegen Torhout viel Gilles De Waele (17) in, jeugdinternational van de veelgeprezen U17-lichting met onder meer Charly Musonda (Chelsea), Andreas Pereira (Manchester United) en Zakaria Bakkali (PSV)."En er zijn er nog een vijf- of zestal met het potentieel om profvoetballer te worden", zegt technisch adviseur Sven Jaecques in Sport/Voetbalmagazine. "De intentie van de vereniging is uiteraard om zoveel mogelijk talent vast te leggen, maar momenteel is het geld er niet om te zeggen: we geven elke talentvolle speler een contract.""Het spreekt voor zich dat er meer mogelijkheden zijn als we in eerste kunnen blijven. Een minimumcontract of een semi-profcontract geven is en blijft een investering voor een vereniging zoals Cercle, maar de verhoogde opleidingsvergoedingen maken het er niet gemakkelijker op."Voor spelers die een deel van hun opleiding elders kregen, moet nu per jaar vanaf het jaar waarin ze twaalf zijn geworden 10.000 euro betaald worden. "Als je tussen de 20.000 en de 60.000 euro moet neerleggen alvorens je een jongere een contract kunt geven, is dat niet simpel", zegt Jaecques. "Het systeem was bedoeld om de kleinere clubs te beschermen, maar het is vooral in het voordeel van de topclubs. Zij halen daar veel spelers weg van twaalf jaar of jonger en als die daar dan later weer weg moeten omdat ze bestempeld worden als te weinig voor de top, krijgen die vaak ook bij andere clubs geen profcontract omdat de opleidingsvergoeding te hoog is. Maar onze sterkte is ons sportief verhaal: bij Cercle krijgt de jeugd veel kansen."