Champions League: Club Brugge in loodzware groep met Man. City, PSG en RB Leipzig

© Belga Image

Donderdagavond werd Club Brugge in de groepsfase van de Champions League gekoppeld aan Manchester City, PSG en RB Leipzig. Drie erg mooie affiches, maar Europees overwinteren wordt een helse klus voor de Belgische kampioen.

Vanuit pot 4 heeft Brugge alleen maar topclubs geloot, waardoor kwalificatie eerder onwaarschijnlijk lijkt. Maar het zijn het wel prachtige affiches. Manchester City is de kampioen van Engeland met Rode Duivel Kevin de Bruyne en vorig jaar finalist in de Champions League. De spelers van Philippe Clement ontmoeten ook Paris Saint-Germain met Lionel Messi, Neymar, Kylian Mbappé, Sergio Ramos en Angel Di Maria. Brugge speelde eerder in de groepsfase van het seizoen 2019-2020 tegen de Parijzenaars, met een 1-0 nederlaag in Parijs en een 0-5 pandoering in Jan Breydel.

Ook Leipzig is niet te onderschatten, het was halvefinalist in de Champions League editie van 2019-2020. Vorig seizoen werd het uitgeschakeld in de achtste finales. De Duitsers zagen wel hun trainer Julian Nagelsmann vertrekken naar Bayern Munchen deze zomer.

De Belgische landskampioen speelt voor het vierde opeenvolgende jaar de groepsfase van de Champions League. Sinds het ontstaan van de Champions League in 1992 konden de Bruggelingen er nooit in overwinteren. De laatste drie seizoenen slaagden ze er wel in om te worden opgevist in de Europa League, als derde van de groep. Daar eindigden ze telkens in de zestiende finales.

Club is de enige Belgische ploeg op het kampioenenbal. Genk had het tweede team kunnen worden, maar de Limburgers werden in de voorrondes uitgeschakeld door Sjachtar Donetsk.

Jorginho Europees voetballer van het jaar

Samen met de loting voor de groepsfase van de CL werden ook enkele individuele prijzen uitgedeeld in Istanbul. De award voor Europees speler van het jaar ging naar Jorginho. Hij won voor Kevin De Bruyne.

Jorginho haalde het met 175 punten voor Manchester City-middenvelder De Bruyne (167 punten) en zijn Franse ploegmaat N’Golo Kanté (160 punten). Hij volgt de Pool Robert Lewandowski op. De prijs werd uitgereikt in de marge van de loting van Champions League. De 29-jarige Italiaanse middenvelder, kandidaat om ook de Gouden Bal te winnen, kon daar niet bij aanwezig zijn, vanwege de strenge coronamaatregelen.

In een video die werd afgespeeld tijdens de loting, toonde hij zich “heel gelukkig en dankbaar naar iedereen die heeft bijgedragen aan zijn succes”. “En ook zij die niet in mij geloofden, hebben me gemotiveerd om me volledig te geven.”

Bij de vrouwen won de 27-jarige Alexia Putellas, voor haar teamgenoten bij Barça Jenni Hermoso en de Nederlandse Lieke Martens. Ze volgt daarmee de Deense Pernille Harder op.

Jorginho won samen met Kanté als middenvelder bij Chelsea de Champions League. In de finale klopten ze het Manchester City van De Bruyne met 1-0. Op het EK schakelde Jorginho, bijgenaamd de “professor”, met Italië de Rode Duivels uit in de kwartfinales. In de finale op 11 juli in Wembley versloeg Italië ook Engeland. In augustus voegde Jorginho ook nog de UEFA Super Cup toe aan zijn palmares.

Thomas Tuchel, coach van Jorginho en Kanté bij Chelsea, werd tot Trainer van het Jaar verkozen, voor Pep Guardiola (Manchester City) en de Italiaanse bondscoach Roberto Mancini.

De beste trainer in het vrouwenvoetbal is Lluis Cortes, die afscheid nam van Barcelona na de Champions League, het Spaanse kampioenschap en de Spaanse beker te hebben gewonnen.

Partner Content