Club Brugge boekt zuinige zege tegen Charleroi

© belga

Club Brugge heeft zaterdag op de 27e speeldag van de Jupiler Pro League een zege zonder veel overschot geboekt tegen Charleroi. Éder Balanta scoorde na een handvol seconden de enige treffer.

Club kende een droomstart, toen Balanta binnen de openingsminuut met een pegel – die licht afweek – doelman Penneteau kansloos liet. Charleroi had voor het doelpunt een fout gezien van Dennis, maar ving bot bij de refs. Het duel kwam nadien niet echt van de grond. Club wilde wel een tweede doelpunt, maar speelde met te weinig inspiratie om het stugge Charleroi in de problemen te brengen. Al lieten ook de Carolo’s nauwelijks iets zien.

Ook in de tweede periode stond het vizier van club niet op scherp, en het bleef aan de overzijde opletten voor tegenprikken van Charleroi. Even over het uur leek Vormer dan toch de tweede thuistreffer te scoren na een knappe aanval, maar Nurio blokte in extremis af. Voorts bleef groot doelgevaar uit. Blauw-zwart joeg op de verlossende 2-0, zonder achterin de deur open te zetten. Doelpunten vielen niet meer.

In de stand staat Club (64 ptn) ruim aan kop, voor AA Gent (55 ptn). Standard en Charleroi (elk 48 ptn) volgen. Al deze teams zijn al zeker van deelname aan play-off 1.

Anderlecht houdt hoop op PO1 levend

RSC Anderlecht mag nog altijd dromen van een plaats in de top zes en play-off 1. De Brusselaars klopten zondag op de 27e speeldag van de Jupiler Pro League een onmachtig Eupen met 6-1. Het was voor RSCA de grootste zege van het seizoen.

Anderlecht nam een prima start, en Michael Murillo (9.) prikte de 1-0 tegen de touwen. Jordi Amat werkte enkele minuten nadien Joveljic neer in de zestien. De Spaanse verdediger moest gaan douchen en Michel Vlap (17.) trapte de elfmeter feilloos binnen. Bij de Brusselaars lukte even alles en Marko Pjaca (25.) maakte er met zijn eerste voor Anderlecht 3-0 van, waarna Vincent Kompany (35.) op een corner de 4-0 binnenkopte. Ook voor de captain was het zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer.

Meteen na de pauze trapte Francis Amuzu (52.) aan de tweede paal de 5-0 op het bord. Nadien nam het team van coach Frank Vercauteren gas terug. Jonathan Bolingi (78.) redde bij het ingaan van het slotkwartier de eer voor Eupen op een kopbal. Op slag van affluiten zette Zakaria Bakkali (90.) de 6-1 eindstand op het bord.

In de stand houdt paars-wit zijn (water)kans gaaf op een plaats in de top zes. De Brusselaars (37 ptn) wippen over Zulte Waregem (35 ptn) naar de achtste plaats. KRC Genk (41 ptn) is voorlopig zesde, voor KV Mechelen (40 ptn). De weg voor Anderlecht is dus nog bijzonder lang.

AA Gent freewheelt naar makkelijke zege tegen STVV

AA Gent heeft zondagavond de 27e speeldag in de Jupiler Pro League afgesloten met een 4-1 zege tegen Sint-Truiden. De Buffalo’s maakten al vroeg in de wedstrijd het verschil en bij de rust stond het al 3-0.

Het leek nochtans nog uitstekend te beginnen voor de Kanaries. Colidio kreeg na nauwelijks twee minuten een dot van een kans, maar miste jammerlijk. Gent kon opgelucht ademhalen en schakelde meteen een versnelling hoger. Kvilitaia werd in de zestien neergemaaid door Garcia en scheidsrechter Vergoote legde de bal op de stip. David (10.) faalde niet vanaf elf meter, 1-0.

STVV was nu nergens meer en Kvilitaia (14.) kopte nauwelijks vier minuten later de 2-0 voorbij Steppe. Een kopbaldoelpunt van Plastun werd nog afgekeurd voor buitenspel, maar halverwege de eerste helft stond ook het derde Gentse doelpunt op het bord. Opnieuw David (26.) liet Steppe kansloos, 3-0. Nog voor rust misten Kvilitaia, Odjidja en David kansen om STVV met een monsterscore de kleedkamer in te sturen.

Na de pauze haalde Gent de voet van het gaspedaal. David vervolledigde op het uur – bij de eerste Gentse kans – zijn hattrick. En STVV maakte even later de eerredder via Suzuki. Verder viel er niet te veel meer te beleven in de Ghelamco Arena. De hoofden van Gent waren duidelijk gericht op het Europa League-duel van donderdag. Gent hoopte in het slot nog op een tweede penalty, maar ref Vergoote reageerde niet op vermeend hands van Bushiri. Het bleef 4-1.

In de tussenstand blijft Gent op negen punten van koploper Club Brugge. Voor Gent is de 4-1 zege een ideale generale repetitie voor de terugwedstrijd in de zestiende finales van de Europa League, donderdag thuis tegen AS Roma. STVV beëindigt een kleurloos seizoen op een plek in de diepe middenmoot. De Truienaars bereiden zich voor op PO2.

Partner Content