Club Brugge – Charleroi: met of zonder Neeskens?

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Over Charleroi lopen zal Club Brugge vanavond in geen geval, met of zonder Neekens Kebano.

Toen de beloften van Waasland-Beveren half augustus tegen Sporting Charleroi speelden, wisten ze niet waar ze het hadden. Er stond bij de tegenstander iemand op het veld die hen helemaal zoek speelde. Neeskens Kebano, een Fransman. Uit de stal van PSG, waar hij zich niet kon doorzetten. Voor een prikje bij de Bayats beland, op één voorwaarde: mocht het nog wat worden, dan recupereerden de Fransen vijftig procent van het transferbedrag.

Toen leek het nog dat het niks zou worden. Neeskens Kebano, een seizoen al bij de Karolo’s, speelde met de B-ploeg. Die avond deed hij dat zo goed, dat de trainer van de Waaslandse beloften, Alex Czerniatynski, hem tipte bij zijn bestuur. Maar weg bij Charleroi mocht Neekens, die uiteindelijk in het A-duel tussen de twee teams ook nog eens 22 minuten speeltijd kreeg, niet.

Een afspraak om niet te missen, met het oog op later

Tien maanden later blijkt waarom. Een voorhoede op zichzelf. Negen goals in de reguliere competitie en 6 assists. In de play-offs de killer van AA Gent, en zijn ploeg mee stuwend naar een 7 op 12, waarmee Charleroi een van de best presterende ploegen in PO 1 is. Vanavond onzeker.

Een paar maanden geleden zou Felice Mazzu, die hem in de reguliere competitie lang niet altijd liet starten, dat hebben genoteerd en zijn overgegaan tot de orde van de dag. Nu niet meer. Hij gaat nog testen vanavond, is eigenlijk ook wel inzetbaar. Maar niet helemaal fit.

En zondag komt Anderlecht naar Mambour. Voor een Fransman met ambitie is dat wel wat. Zeker gezien de connectie van de Bayats met de huidige landskampioen. Een afspraak om niet te missen, met het oog op later.

Over Charleroi lopen zal Club vanavond in geen geval, met of zonder Neekens. Club loopt dezer dagen over niemand meer, tenzij in de slotfase, waarin het vaak nog dingen kan forceren. Er blijven wat personeelsproblemen, Meunier, Vázquez, nu ook de Fauw. Maar daar tegenover staat zelfvertrouwen, en ervaring met moeilijke duels. Spelhervattingen, in deze play-offs zo beslssend, zijn ook een wapen, Kortrijk toode het gisterenavond ook nog eens. Zo breek je een wedstrijd open.

In de reguliere competitie beet Club, waar Meunier die avond uitblinker was, ook al hard op Charleroi, dat onlangs in Kortrijk toonde hoe je als minder hoog aangeschreven elftal een uitwedstrijd in de play-offs succesvol aanpakt. Eerst 70 minuten dicht bij mekaar in blok verdedigen, en vervolgens, nadat het toch een doelpunt slikte, omschakelen en in een andere bezetting jagend op de gelijkmaker. Niks voor niks stond Mazzu op het lijstje van Standard.

Reguliere competitie

Charleroi hield Club in de reguliere competitie thuis op 0-0. Op de voorlaatste speeldag in de reguliere competitie ging het met 1-0 verliezen in Brugge. Coulibaly stond in de spits, gesteund voor Neekens. Links liep Tainmont, rechts Ndongala. Goeie voetballers maar ook jongens met, op Neekens Kebano na, zeer weinig scorend vermogen. Dat brak Charleroi zuur op. Achterin hielden Dewaest en Martos de zaak gesloten, maar de kansen omzetten in doelpunten lukte voorin niet. Club kwam al vroeg op voorsprong, via De Sutter, in de negende minuut, maar daarna kwam er nog zeer weinig. Het kostte toen al veel krachten om ongeschonden het einde te halen, ook al viel Charleroi na rood voor Marcq nog met tien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content