Club Brugge en Anderlecht zijn de winnaars van ‘Super Sunday’

Anderlecht heeft op de negende speeldag in de Jupiler Pro League de ‘Clasico’ tegen Standard gewonnen met 0-1. In een teleurstellende wedstrijd had Standard het meeste balbezit, maar waren de beste kansen voor Anderlecht. De Pool Lukasz Teodorczyk bezorgde Anderlecht op een hoekschop van Nicolae Stanciu de drie punten. Eerder zondag haalde landskampioen Club Brugge het in een matige ‘Slag om Vlaanderen’ met het kleinste verschil van AA Gent.

In vergelijking met de wedstrijden van Standard en Anderlecht in de Europa League van donderdag, voerde enkel Aleksandar Jankovic één wijziging door in zijn basiselftal. Jean-Luc Dompé kreeg de voorkeur op Edmilson Junior voor een plek op de linkerflank bij de Rouches.

Anderlecht-coach René Weiler behield het vertrouwen in dezelfde elf die tegen Saint-Etienne aan de wedstrijd begonnen, maar had wel nog een kleine verrassing in petto door Olivier Deschacht op de reservebank te zetten.

De wedstrijd begon met het meeste balbezit voor Standard, maar de gevaarlijkste kansen waren wel voor Anderlecht. Jean-François Gillet moest na twintig minuten uitpakken met een knappe beenveeg om Alexandru Chipciu van de openingstreffer te houden. Ook op pogingen van Kara Mbodji en Nicolae Stanciu stond de 37-jarige doelman pal. Standard mocht nog van geluk spreken dat het met elf spelers de rust haalde, want de aanslag van Collins Fai op de enkel van Stanciu werd amper bestraft met geel.

De tweede helft begon met één wissel aan de zijde van Standard. De geblesseerde Dompé moest zijn plaats afstaan aan Edmilson. Diezelfde Edmilson zorgde meteen voor het eerste gevaar van de tweede helft, maar Davy Roef tikte zijn afstandsschot knap in hoekschop. Goed voetbal kregen de supporters op Sclessin amper te zien, veel meer dan wat dreiging van Edmilson en een schotje van Chipciu was er niet. De Anderlecht-supporters konden eindelijk juichen toen Lukasz Teodorczyk een hoekschop van Nicolae Stanciu voor de neus van Jean-François Gillet in doel kon koppen in de 79e minuut. Standard kwam nog dicht bij de gelijkmaker toen Kostas Laifis net niet kon profiteren van een ongewilde aflegger van Bram Nuytinck. Maar Anderlecht hield stand en kon zo de eerste overwinning op Sclessin vieren na meer dan vier en een half jaar.

Door de zege springt Anderlecht opnieuw over Club Brugge naar de tweede plaats en komt het tot op twee punten van leider Zulte Waregem. Standard staat vijfde met vijftien punten, op vijf punten van Zulte Waregem.

Eerder zondag haalde landskampioen Club Brugge het in een matige ‘Slag om Vlaanderen’ met het kleinste verschil van AA Gent. Het was Ricardo van Rhijn die kort voor rust de enige treffer uit de partij scoorde.

Zondagavond sluiten Racing Genk en KV Mechelen de negende speeldag af met hun onderling duel in de Luminus Arena. (Belga)