De Voetbalcel van Binnenlandse Zaken 'promoveerde' Club Brugge begin dit seizoen als enige Belgische club naar de hoogste C-categorie van het hooliganisme. En onlangs raakte bekend dat blauw-zwart de meeste 'supporters' met een stadionverbod heeft. De voorbije jaren raakten dan ook geregeld Clubfans betrokken bij rellen en incidenten, vooral op verplaatsing. Begin februari werd op KV Kortrijk na de 2-0-nederlaag met stoeltjes gegooid en afgelopen weekend raakte een tachtigtal hooligans slaags met de harde kern van AA Gent op de Vrijdagmarkt in de Gentse binnenstad.

"Dat betreuren wij ten zeerste," zegt Vincent Mannaert, "vooral omdat wij grote inspanningen leveren op het vlak van veiligheid. Wij waren zelfs de eerste club die de moed had om zélf, zonder inmenging van de Voetbalcel, stadionverboden op te leggen. Daarnaast hebben we vijf gediplomeerde veiligheidsverantwoordelijken, een pool van liefst 250 stewards, we investeren ook in veiligheidscamera's, werken samen met de politie om het toegenomen drugsgebruik in het stadion aan banden te leggen via aangekondigde controles met honden...

"Feit is dat zo goed als alle rellen zich buitenshuis afspelen. Dat is het grote nadeel van onze populariteit over het hele land: een grote vermenging van supporters met helaas ook minder goede bedoelingen. Zij slagen er soms in tickets te kopen in een vak voor de thuisfans waardoor soms relletjes ontstaan (zoals ook zondag in de Ghelamco Arena, nvdr). Daar hebben wij echter weinig of geen vat op. Wij adviseren de thuisclubs wel telkens om slechts één ticket per persoon te verkopen, met het voorleggen van een identiteitskaart om de hooligans te kunnen buitenhouden. Maar dat ligt vaak moeilijk omdat voor hen de match tegen Club de hoogste recette van het seizoen moet opleveren.

"Thuis hebben we echter zelden problemen met Clubsupporters, ook niet met tifo's. Die zijn altijd pro-Club en nooit gericht tegen de bezoekende ploeg of spelers. We verlenen daarbij in alle transparantie en overleg ook altijd onze volledige medewerking aan Blue Army, die de tifo's maakt."

(Jonas Creteur)

(Lees de hele reportage over hoe Club Brugge de band met zijn supporters nauwer aanhaalde, deze week in Sport/Voetbalmagazine)

De Voetbalcel van Binnenlandse Zaken 'promoveerde' Club Brugge begin dit seizoen als enige Belgische club naar de hoogste C-categorie van het hooliganisme. En onlangs raakte bekend dat blauw-zwart de meeste 'supporters' met een stadionverbod heeft. De voorbije jaren raakten dan ook geregeld Clubfans betrokken bij rellen en incidenten, vooral op verplaatsing. Begin februari werd op KV Kortrijk na de 2-0-nederlaag met stoeltjes gegooid en afgelopen weekend raakte een tachtigtal hooligans slaags met de harde kern van AA Gent op de Vrijdagmarkt in de Gentse binnenstad."Dat betreuren wij ten zeerste," zegt Vincent Mannaert, "vooral omdat wij grote inspanningen leveren op het vlak van veiligheid. Wij waren zelfs de eerste club die de moed had om zélf, zonder inmenging van de Voetbalcel, stadionverboden op te leggen. Daarnaast hebben we vijf gediplomeerde veiligheidsverantwoordelijken, een pool van liefst 250 stewards, we investeren ook in veiligheidscamera's, werken samen met de politie om het toegenomen drugsgebruik in het stadion aan banden te leggen via aangekondigde controles met honden..."Feit is dat zo goed als alle rellen zich buitenshuis afspelen. Dat is het grote nadeel van onze populariteit over het hele land: een grote vermenging van supporters met helaas ook minder goede bedoelingen. Zij slagen er soms in tickets te kopen in een vak voor de thuisfans waardoor soms relletjes ontstaan (zoals ook zondag in de Ghelamco Arena, nvdr). Daar hebben wij echter weinig of geen vat op. Wij adviseren de thuisclubs wel telkens om slechts één ticket per persoon te verkopen, met het voorleggen van een identiteitskaart om de hooligans te kunnen buitenhouden. Maar dat ligt vaak moeilijk omdat voor hen de match tegen Club de hoogste recette van het seizoen moet opleveren."Thuis hebben we echter zelden problemen met Clubsupporters, ook niet met tifo's. Die zijn altijd pro-Club en nooit gericht tegen de bezoekende ploeg of spelers. We verlenen daarbij in alle transparantie en overleg ook altijd onze volledige medewerking aan Blue Army, die de tifo's maakt."(Jonas Creteur)(Lees de hele reportage over hoe Club Brugge de band met zijn supporters nauwer aanhaalde, deze week in Sport/Voetbalmagazine)