Club Brugge wijkt dan toch niet uit en zal nieuw stadion op huidige site bouwen

Club Brugge zal een nieuw stadion bouwen op de bestaande site Jan Breydel. ‘Tegen 2022-23 willen we al in het nieuwe stadion spelen’, zegt voorzitter Bart Verhaeghe.

Club aast al jaren op een nieuwe voetbaltempel, maar kwam niet aan concrete bouwplannen. Nu lijkt er toch schot in de zaak te komen. De Tijd meldt dat de leiding van de club afgelopen nacht een deal gesloten heeft met het stadsbestuur om een nieuw stadion met 40.000 zitjes te bouwen naast het huidige op Jan Breydel in Sint-Andries. Aanvankelijk wou Clu het stadion klaar hebben tegen 2024. Op de persconferentie in het Brugse stadhuis wou Club-voorzitter Bart Verhaeghe er al in het seizoen 2022-23 intrekken. Verhaeghe hoopt de vergunning voor de bouw eind dit jaar te verkrijgen en verwacht dan een bouwduur van 15 à 16 maanden.

Hoe zal het in zijn werk gaan? De stad Brugge zal de gronden in erfpacht geven aan Club. Het stadion zal dan langs het oude Jan Breydel gebouwd worden op de oefenvelden. Ondertussen zullen die verhuizen naar de Blankenbergsesteenweg. Als het stadion uiteindelijk af is, zal het oude verdwijnen en zal er een parking en park op de plek verschijnen. Op deze manier zou het project doen terugdenken aan het gloednieuwe stadion van Tottenham. Dat werd ook langs het oude White Hart Lane gebouwd.

Noodzakelijk voor het nieuwe stadion, is dat er randparkings bijkomen. Verkeerd geparkeerde wagens zijn volgens burgemeester Dirk De fauw de grootste reden van overlast.

Cercle vroeg zelf naar nieuwe locatie

Waar Cercle Brugge dan naartoe moet, is eenvoudig voor Club. Zij mogen een nieuw stadion bouwen op de site langs de Blankenbergsesteenweg met 15 oefenvelden. Uit een eerste rondvraag bij de Vereniging bleek het helemaal niet op de hoogte te zijn gebracht van die beslissing. ‘We vallen compleet uit de lucht’, reageerde persverantwoordelijke Louis-Philippe Depondt bij Belga.

‘We wisten van niets en hebben het nieuws via de pers vernomen’, legde Depondt uit. ‘We kunnen voorlopig dus weinig kwijt over het stadiondossier. Ook wij moeten de persconferentie afwachten voor meer info. Het is momenteel koffiedik kijken.’

Tijdens de persconferentie van Club en de stad Brugge bleek dan weer dat Cercle zelf vroeg naar een nieuwe locatie. ‘In eerste instantie waren wij verbast met de vraag’, klinkt bet bij het stadhuis. ‘In alle stilte hebben we die piste onderzocht en raakte ook Club geïnteresseerd in het voorstel. Aangezien Cercle minder nodig heeft dan het huidige Jan Breydel, dachten wij aan de site bij de Blankenbergsesteenweg maar dat hangt nog af van het juridische departement. Cercle zal wel alles zelf moeten financieren. De stad zal niet tegemoet komen.’

Partner Content