Jan Van Haaren heet de man die het onderzoek leidde. Volgens een kansberekeningssysteem dat ook in de Amerikaanse MLS competitie gebruikt wordt, probeert hij het verloop van de resterende negen speeldagen in de reguliere competitie van onze Jupiler Pro League te voorspellen.

Rekening houdend met de gespeelde wedstrijden en de sterkte van de tegenstanders, simuleerde hij voor iedere club liefst één miljoen keer de nog te spelen wedstrijden. Op basis van deze simulatie berekende de onderzoeker voor iedere club de kans dat ze op een bepaalde positie in het eindklassement van de reguliere competitie zal eindigen, alsook de kans dat ze zich voor een bepaalde play-off zal plaatsen.

Pech voor Lierse

De uitkomst van het onderzoek is goed nieuws voor bijvoorbeeld Club Brugge, dat volgens de statistieken 99,9 procent kans heeft om PO1 te halen en zelfs 96 procent om dat als leider in de competitie te doen. Andere grootste kanshebbers voor PO1 zijn volgens Van Haaren Charleroi (93,09%), AA Gent (90,85%), Anderlecht (89,46%), Standard (87,60%) en Racing Genk (86,90%).

Minder goed nieuws dus voor ambitieuze clubs als Lokeren en KV Kortrijk, respectievelijk slechts 0,08 en 49,01 procent kans op PO1. Als de wetenschappelijke wetmatigheden hun werk doen, zijn zij gedoemd tot PO2. Lokeren (99,87%), KV Mechelen (99,73%), KV Oostende (99,37%), Zulte Waregem (97,59%), Mouscron-Peruwelz (92,89%) en Cercle Brugge (84,54%) lijken zekerheden voor PO2. Indien KV Kortrijk de top 6 niet zou halen, is de club eveneens zeker van play-off II. De opvallendste aanwezige is Cercle Brugge dat ondanks de huidige voorlaatste plaats in het klassement in slechts 15,46% van de simulaties tot play-off III veroordeeld wordt.

Lierse eindigt in 96,05% van de gevallen op de laatste of voorlaatste plaats in het eindklassement. De simulatie verwacht dat de club het in PO3 zal moeten opnemen tegen Waasland-Beveren (43,51%) of Westerlo (37,51%).

Wie haalt het straks: de onvoorspelbaarheid van Koning Voetbal, of de wetenschap?

Jan Van Haaren heet de man die het onderzoek leidde. Volgens een kansberekeningssysteem dat ook in de Amerikaanse MLS competitie gebruikt wordt, probeert hij het verloop van de resterende negen speeldagen in de reguliere competitie van onze Jupiler Pro League te voorspellen.Rekening houdend met de gespeelde wedstrijden en de sterkte van de tegenstanders, simuleerde hij voor iedere club liefst één miljoen keer de nog te spelen wedstrijden. Op basis van deze simulatie berekende de onderzoeker voor iedere club de kans dat ze op een bepaalde positie in het eindklassement van de reguliere competitie zal eindigen, alsook de kans dat ze zich voor een bepaalde play-off zal plaatsen.De uitkomst van het onderzoek is goed nieuws voor bijvoorbeeld Club Brugge, dat volgens de statistieken 99,9 procent kans heeft om PO1 te halen en zelfs 96 procent om dat als leider in de competitie te doen. Andere grootste kanshebbers voor PO1 zijn volgens Van Haaren Charleroi (93,09%), AA Gent (90,85%), Anderlecht (89,46%), Standard (87,60%) en Racing Genk (86,90%). Minder goed nieuws dus voor ambitieuze clubs als Lokeren en KV Kortrijk, respectievelijk slechts 0,08 en 49,01 procent kans op PO1. Als de wetenschappelijke wetmatigheden hun werk doen, zijn zij gedoemd tot PO2. Lokeren (99,87%), KV Mechelen (99,73%), KV Oostende (99,37%), Zulte Waregem (97,59%), Mouscron-Peruwelz (92,89%) en Cercle Brugge (84,54%) lijken zekerheden voor PO2. Indien KV Kortrijk de top 6 niet zou halen, is de club eveneens zeker van play-off II. De opvallendste aanwezige is Cercle Brugge dat ondanks de huidige voorlaatste plaats in het klassement in slechts 15,46% van de simulaties tot play-off III veroordeeld wordt.Lierse eindigt in 96,05% van de gevallen op de laatste of voorlaatste plaats in het eindklassement. De simulatie verwacht dat de club het in PO3 zal moeten opnemen tegen Waasland-Beveren (43,51%) of Westerlo (37,51%).Wie haalt het straks: de onvoorspelbaarheid van Koning Voetbal, of de wetenschap?