Na het uitbreken van de operatie Propere Handen, rond fraude en matchfixing in het voetbal, stelden verschillende politici de fiscale en parafiscale voordelen van de voetbalclubs in vraag. Sinds zowat tien jaar krijgen voetbalclubs een vrijstelling op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing op voorwaarde dat de clubs een deel van dat voordeel in jeugdwerking investeren.

Pro League-voorzitter Marc Coucke waarschuwde er in de Kamer voor om het kind met het badwater niet weg te gooien. 'We moeten dankbaar zijn voor alle voordelen die de clubs gekregen hebben, maar we hebben het maximale gedaan om return te geven die gevraagd is,' zei hij.

Coucke wees erop dat de voetbalsector in ons land geen grote winsten boekt. Alle profclubs samen waren in 2017 goed voor 14 miljoen euro winst. Grosso modo maken enkel de vijf grote clubs winst. De K11, de andere elf clubs uit de Jupiler Pro League draaien break-even. De clubs uit 1B maken verlies.

Volgens Coucke zou het afschaffen of drastisch herzien van de (para)fiscale voordelen grote gevolgen hebben voor de voetbalsector. 'Clubs hebben geen grote reserves. Alle clubs zouden onmiddellijk hun beleid moeten veranderen en maatregelen moeten nemen om hun kosten te verlagen. En waar hebben we de jongste jaren enorm veel in geïnvesteerd? In jeugdwerking.'

Makelaars

De problematiek van de makelaars wil de Pro League wel zeer snel aanpakken, ook al zullen de clubs zelf daar een bijkomend concurrentienadeel van ondervinden. 'Dit zal ons elk één of twee transfers kosten, maar dat hebben we ervoor over.'

Dit jaar zouden de clubs nog een charter ondertekenen over de omgang met makelaars. Die afspraken zouden daarna deel worden van de licentievoorwaarden voor de clubs. Op termijn zou er dan duidelijke en afdwingbare wetgeving komen.

Na het uitbreken van de operatie Propere Handen, rond fraude en matchfixing in het voetbal, stelden verschillende politici de fiscale en parafiscale voordelen van de voetbalclubs in vraag. Sinds zowat tien jaar krijgen voetbalclubs een vrijstelling op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing op voorwaarde dat de clubs een deel van dat voordeel in jeugdwerking investeren. Pro League-voorzitter Marc Coucke waarschuwde er in de Kamer voor om het kind met het badwater niet weg te gooien. 'We moeten dankbaar zijn voor alle voordelen die de clubs gekregen hebben, maar we hebben het maximale gedaan om return te geven die gevraagd is,' zei hij. Coucke wees erop dat de voetbalsector in ons land geen grote winsten boekt. Alle profclubs samen waren in 2017 goed voor 14 miljoen euro winst. Grosso modo maken enkel de vijf grote clubs winst. De K11, de andere elf clubs uit de Jupiler Pro League draaien break-even. De clubs uit 1B maken verlies. Volgens Coucke zou het afschaffen of drastisch herzien van de (para)fiscale voordelen grote gevolgen hebben voor de voetbalsector. 'Clubs hebben geen grote reserves. Alle clubs zouden onmiddellijk hun beleid moeten veranderen en maatregelen moeten nemen om hun kosten te verlagen. En waar hebben we de jongste jaren enorm veel in geïnvesteerd? In jeugdwerking.' De problematiek van de makelaars wil de Pro League wel zeer snel aanpakken, ook al zullen de clubs zelf daar een bijkomend concurrentienadeel van ondervinden. 'Dit zal ons elk één of twee transfers kosten, maar dat hebben we ervoor over.' Dit jaar zouden de clubs nog een charter ondertekenen over de omgang met makelaars. Die afspraken zouden daarna deel worden van de licentievoorwaarden voor de clubs. Op termijn zou er dan duidelijke en afdwingbare wetgeving komen.