Jacques Sys

‘Cruciaal wordt vooral het functioneren op het middenveld’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Jacques Sys over de WK-campagne van de Rode Duivels: ‘Vreemd is het dat de indruk ontstaat dat het welslagen van deze campagne alleen parallel loopt met de fitheidsgraad van Vincent Kompany en Thomas Vermaelen’.

Is dit nu echt de gouden generatie die al zo vaak werd bejubeld? Of gaat het toch om een verloren en overroepen lichting? Het moet de komende weken op het WK duidelijk worden. Een herkansing is er niet meer. Deze ploeg moet eindelijk op het hoogste platform de prestaties brengen die in overeenstemming staan met het in de groep aanwezige talent. Met een duidelijk concept, met herkenbaarheid in het spel, met tempo en finesse, met loopvermogen en slagvaardigheid. In twintig wedstrijden heeft Roberto Martínez geschoven en gepuzzeld, nu is het tijd om met een ploeg die een gemiddelde leeftijd heeft van 27,5 jaar te oogsten. Ook al sprak hij de afgelopen dagen nog van spelers die moeten anticiperen op elkaars bewegingen. Alsof het leerproces nooit ten einde is.

Eden Hazard
Eden Hazard© belgaimage

In de eerste ronde mogen er geen problemen zijn. Panama is volgende maandag de ideale opwarmer, het goed ingespeelde Tunesië valt vervolgens niet te onderschatten, maar mag toch geen obstakel zijn en het verjongde Engeland moet nog in de juiste plooi vallen. Nadien kan het in de achtste finale meezitten met een tegenstander uit de groep van Polen, Senegal, Colombia en Japan. Dan, in de kwartfinale, wacht een opponent van een zwaarder kaliber.

De problemen van de Rode Duivels lijken nu vooral in het achterste compartiment te liggen. Dat staat haaks op de traditie. Vreemd is het niettemin dat de indruk ontstaat dat het welslagen van deze campagne alleen parallel loopt met de fitheidsgraad van Vincent Kompany en Thomas Vermaelen. Terwijl er daar wisseloplossingen zijn.

Cruciaal wordt vooral het functioneren van het middenveld. En de vraag of Eden Hazard en Kevin De Bruyne samen hun hoogste rendement bereiken. Beiden schitterden in de Premier League, ook al omdat ze daar omringd zijn door andere voetballers, binnen een ander rollenpatroon. Beiden hebben het vermogen om een ploeg naar een hoger niveau te tillen. Te weinig hebben ze dat dusver samen gedaan.

Duidelijkheid zal hier de sleutel zijn voor het succes. Nadat die aanvankelijk ontbrak valt het te hopen dat die er nu is. En dat de bondscoach ruggengraat toont bij het niet naleven van afspraken. Meer dan vier jaar geleden maakt deze groep een volwassen indruk. Spelers willen er samen voor gaan. Geen ego-gedrag, maar het collectief staat voorop. Geen spanningen in de groep, maar rust en sereniteit. En de overtuiging het met deze verzameling van talent ver te kunnen brengen. Als er uit de som van dat individueel talent een samenklittend geheel wordt gesmeed.

Een hele maand lang zal het oog van de wereld op Rusland zijn gericht. President Vladimir Poetin en FIFA-voorzitter Gianni Infantino zullen het feest gloriërend openen, de problemen die Rusland teisteren worden onder de mat geveegd. Opposanten werden het zwijgen opgelegd, in tegenstelling tot vier jaar geleden in Brazilië of acht jaar geleden in Zuid-Afrika. Stadions zullen ogen als versterkte burchten, om het gevaar op hooliganisme in te dijken.

Ook Rusland gebruikt en misbruikt het WK om zich te profileren. De FIFA staat ver van de dagelijkse realiteit en onderstreept telkens weer het verbroederend karakter van de sport. Sepp Blatter deed dat in zijn speeches waarin hij graag enige pathetiek gebruikte en zei dat de FIFA de wereld wil beroeren met zijn boodschap over geloof, liefde en hoop. Als een vredesapostel reisde hij vervolgens het land door.

Dat zal ook Gianni Infantino doen. De sinistere realiteit keert in Rusland pas terug als op 15 juli de lichten in het stadion zijn gedoofd. En er amper nog iets overblijft van de glinstering van het feest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content