De Duitser kreeg in zijn eerste weken als trainer van Club Brugge het etiket 'defensief' opgekleefd. Daum gaat de discussie niet uit de weg: "Aanvankelijk speelden we ook defensief. Zeker in vergelijking met vroeger, het contrast was enorm groot. Uiteindelijk ging het om een reorganisatie die niet zo spectaculair oogde. Als je de ploeg met z'n allen laat aanvallen, dan zorgt dat voor meer enthousiasme. Alleen wilde ik zoveel mogelijk het risico op fouten uitsluiten."

Waarna hij dieper ingaat op zijn voetbalfilosofie. "In voetbal is het uiteindelijk de vraag: wie maakt de minste fouten, hoe reduceer ik de fouten? En als de organisatie zo staat dat er achteraan zekerheid is, dat je een grote kans hebt de nul te houden, dan kun je aan het werk gaan. Van daaruit kun je alles doen: meer creativiteit in het spel leggen, meer attractiviteit, alle dingen die het voetbal spannend maken. Zo begin ik overal. En ik zeg ook altijd: ik garandeer jullie dat dit alles zal leiden tot attractief voetbal. Dat heb ik ook hier bij Club Brugge gezegd."

Versterkingen tijdens de winterstop

Om tot dat attractieve voetbal te komen, verwacht Christoph Daum nog enkele transfers in de komende weken. Een verdediger, een controlerende middenvelder en een aanvaller staan als prioriteiten op het lijstje. "Het gaat daarbij natuurlijk om het type speler dat je aantrekt", vult Daum aan. "Maar ik ga niet zeggen wie ze moeten nemen. Ik kan hooguit zeggen dat ze een bepaalde speler niet moeten nemen. Van de andere kant: hoe zou ik dat moeten doen? Alle spelers die op onze lijst staan zijn al maandenlang gescout. En goedgekeurd. Ik heb niemand live gezien. Hooguit op video. En dat is onvoldoende om een beeld te vormen."

Het zullen dus niet noodzakelijk zijn transfers zijn. "Wat dat betreft is er al gescout voor ik hier kwam. Ook de posities zijn ingevuld. En die komen overeen met wat ik hier zag. Alles is gepland, ik neem de ideeën van de scouts over. Hoe ik alles zie, dat zal pas volgend seizoen blijken. Nu is er een analyse gemaakt en dat lijkt me de goede te zijn." (JS)

De Duitser kreeg in zijn eerste weken als trainer van Club Brugge het etiket 'defensief' opgekleefd. Daum gaat de discussie niet uit de weg: "Aanvankelijk speelden we ook defensief. Zeker in vergelijking met vroeger, het contrast was enorm groot. Uiteindelijk ging het om een reorganisatie die niet zo spectaculair oogde. Als je de ploeg met z'n allen laat aanvallen, dan zorgt dat voor meer enthousiasme. Alleen wilde ik zoveel mogelijk het risico op fouten uitsluiten." Waarna hij dieper ingaat op zijn voetbalfilosofie. "In voetbal is het uiteindelijk de vraag: wie maakt de minste fouten, hoe reduceer ik de fouten? En als de organisatie zo staat dat er achteraan zekerheid is, dat je een grote kans hebt de nul te houden, dan kun je aan het werk gaan. Van daaruit kun je alles doen: meer creativiteit in het spel leggen, meer attractiviteit, alle dingen die het voetbal spannend maken. Zo begin ik overal. En ik zeg ook altijd: ik garandeer jullie dat dit alles zal leiden tot attractief voetbal. Dat heb ik ook hier bij Club Brugge gezegd." Versterkingen tijdens de winterstop Om tot dat attractieve voetbal te komen, verwacht Christoph Daum nog enkele transfers in de komende weken. Een verdediger, een controlerende middenvelder en een aanvaller staan als prioriteiten op het lijstje. "Het gaat daarbij natuurlijk om het type speler dat je aantrekt", vult Daum aan. "Maar ik ga niet zeggen wie ze moeten nemen. Ik kan hooguit zeggen dat ze een bepaalde speler niet moeten nemen. Van de andere kant: hoe zou ik dat moeten doen? Alle spelers die op onze lijst staan zijn al maandenlang gescout. En goedgekeurd. Ik heb niemand live gezien. Hooguit op video. En dat is onvoldoende om een beeld te vormen." Het zullen dus niet noodzakelijk zijn transfers zijn. "Wat dat betreft is er al gescout voor ik hier kwam. Ook de posities zijn ingevuld. En die komen overeen met wat ik hier zag. Alles is gepland, ik neem de ideeën van de scouts over. Hoe ik alles zie, dat zal pas volgend seizoen blijken. Nu is er een analyse gemaakt en dat lijkt me de goede te zijn." (JS)