Sinds het afscheid van De Bleeckere in 2011 heeft België geen scheidsrechter meer in internationale topwedstrijden. Sport/Voetbalmagazine vroeg hem of we binnenkort nog eens een Belg op de eindronde van een EK of een WK zien fluiten?

De Bleeckere: "Ik heb geen kristallen bol, ik kan op dit moment alleen zeggen dat het nog niet voor morgen is, al gaan we er op vooruit met twee scheidsrechters die gepromoveerd zijn van Groep 3 naar Groep 2: Jonathan Lardot en Alexandre Boucaut. In Groep 1 hebben we Sébastien Delferière en Serge Gumienny. Maar bij de elite hebben we niemand. Uit die categorie komen de scheidsrechters die fluiten in de Champions League of in eindrondes van een groot toernooi. Ik ben nu drie jaar weg uit de arbitrage, en ik ben nog niet vervangen op dat niveau."

Minder fouten

Onlangs nog verklaarde De Bleeckere dat het percentage fouten bij scheidsrechterlijke beslissingen in België teruggelopen was. Nochtans onthouden de mensen wél vooral de blunders zoals bij die spookcorner tijdens Genk-Kortrijk. De Bleeckere is echter positief over de evolutie van onze arbitrage.

"Dat soort fouten mag niet gebeuren, we waren daar niet blij mee. Maar het zou onjuist zijn die fase als samenvatting van de eerste ronde van dit seizoen te beschouwen. Omdat alle belangrijke cijfers groen kleuren, en niet langer rood", beweert hij. "In 2013-2014 was 72 procent van de beslissingen op sleutelmomenten correct. In het eerste deel van dit seizoen steeg dat tot 84 procent. Vorig jaar waren 73 procent van de aangevingen van de lijnrechters bij buitenspel goed, nu zitten we aan 87 procent. En dat men dit seizoen weinig over de arbitrage in de Jupiler Pro League praat, is ook een goed teken."

Sinds het afscheid van De Bleeckere in 2011 heeft België geen scheidsrechter meer in internationale topwedstrijden. Sport/Voetbalmagazine vroeg hem of we binnenkort nog eens een Belg op de eindronde van een EK of een WK zien fluiten?De Bleeckere: "Ik heb geen kristallen bol, ik kan op dit moment alleen zeggen dat het nog niet voor morgen is, al gaan we er op vooruit met twee scheidsrechters die gepromoveerd zijn van Groep 3 naar Groep 2: Jonathan Lardot en Alexandre Boucaut. In Groep 1 hebben we Sébastien Delferière en Serge Gumienny. Maar bij de elite hebben we niemand. Uit die categorie komen de scheidsrechters die fluiten in de Champions League of in eindrondes van een groot toernooi. Ik ben nu drie jaar weg uit de arbitrage, en ik ben nog niet vervangen op dat niveau."Onlangs nog verklaarde De Bleeckere dat het percentage fouten bij scheidsrechterlijke beslissingen in België teruggelopen was. Nochtans onthouden de mensen wél vooral de blunders zoals bij die spookcorner tijdens Genk-Kortrijk. De Bleeckere is echter positief over de evolutie van onze arbitrage."Dat soort fouten mag niet gebeuren, we waren daar niet blij mee. Maar het zou onjuist zijn die fase als samenvatting van de eerste ronde van dit seizoen te beschouwen. Omdat alle belangrijke cijfers groen kleuren, en niet langer rood", beweert hij. "In 2013-2014 was 72 procent van de beslissingen op sleutelmomenten correct. In het eerste deel van dit seizoen steeg dat tot 84 procent. Vorig jaar waren 73 procent van de aangevingen van de lijnrechters bij buitenspel goed, nu zitten we aan 87 procent. En dat men dit seizoen weinig over de arbitrage in de Jupiler Pro League praat, is ook een goed teken."