De blitzcarrière van Jonathan David: ‘Zijn rust op het veld is uitzonderlijk, Depoitre had dat ook’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met de Canadese spits Jonathan David haalde AA Gent een nieuw groeibriljantje in huis. Gratis bovendien.

Jonathan David (18) speelde zich deze zomer meteen in de harten van de Gentsupporters door 5 goals te maken in amper 66 minuten als profvoetballer. Belangrijke goals, die punten opleverden tegen Waasland-Beveren en Zulte Waregem, plus twee overwinningen Europees tegen Jagiellonia.

Niet enkel zijn leeftijd baart daarbij opzien, ook de vaststelling dat Gent geen euro transfergeld betaalde voor de jonge Canadese spits van Haïtiaanse afkomst. De Buffalo’s plukten David in januari van dit jaar weg bij het Canadese Ottawa, waar hij in een soort topsportschoolproject opgeleid werd.

Nadat hoofdscout Gunther Schepens via makelaar Nikos Mavromaras anderhalf jaar geleden beelden te zien kreeg van de Canadese U17, werd David enkele keren uitgenodigd voor een stage. Hij overtuigde snel, maar omdat hij nog geen achttien was, kon Gent hem geen profcontract laten tekenen. Het werd voor Gent vooral zaak hem al die tijd onder de radar te houden voor andere clubs.

Blitzcarrière

Bart Van Renterghem, coach van die beloften van KAA Gent, wordt samen met Schepens en scout Luc D’Haenens genoemd als een belangrijke schakel in de blitzcarrière van Jonathan David. ‘Aanvankelijk waren er misschien twijfels omtrent zijn kleine gestalte en kopbalsterkte, maar die jongen toonde zich zo rustig voor doel, zijn positionering was top en hij pikte zaken héél snel op’, aldus de Gentse beloftecoach.

Na zes maanden werd David deze zomer al doorgeschoven naar de A-kern. Van Renterghem: ‘Dat hij tegen zijn leeftijdsgenoten met zijn versnellingen en efficiëntie het verschil maakte, was snel duidelijk, maar datzelfde meteen brengen tegenover volwassen profs, dat doen er hem niet veel na.

‘Zijn rust op een veld is uitzonderlijk, Laurent Depoitre had dat ook. Nooit kon je hem opjagen.

‘En hij heeft nog véél progressiemarge, want in Canada speelde hij op amateurniveau, hij trainde maar drie keer in de week en tijdens de strenge winters daar speelde hij gedurende maanden enkel indoor. Als je dan ziet hoe snel hij de vereisten van het Europese voetbal oppikt – werkkracht en fysieke duels – is dat veelbelovend.’

Matuur

Ook buiten het veld geeft Jonathan David, geboren in Haïti (vandaar de Franstalige uitspraak van zijn naam), opgegroeid in New York – tot zijn zes jaar – en daarna in het Canadese Ottawa, blijk van een vroege maturiteit.

Van Renterghem: ‘Je merkt dat hij al wat meegemaakt heeft in zijn leven, hij trekt zijn plan. Echt een schitterende jongen om mee te werken. Altijd op tijd, leergierig. In het begin verbleef hij hier op hotel en ging ik met hem af en toe eten in studentenrestaurants, want koken vormde een probleem. Dat was trouwens een bekommernis van zijn ouders. Zijn vader, een al even rustige man, vroeg bij de eerste contacten ook meteen hoe het zat met de psychologische begeleiding van zijn zoon. Jonathan zal niet snel zweven.’

De successtory van Jonathan David opent voor KAA Gent de poorten naar alweer een nieuwe spelersmarkt. Zoals dat bijvoorbeeld enkele jaren geleden het geval was met Bryan Ruiz en Costa Rica.

De tot voor kort onbekende makelaar Nikos Mavromaras kent de Canadese markt en de MLS zeer goed, vooral dan het hele scholensysteem, waarin het meeste sporttalent gevormd wordt. Met David werd een eerste stap gezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content