‘De intenties van Kompany zijn goed, laat ons dat niet vergeten’

© belga

Elke maandag blikt Sport/Voetbalmagazine terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft Steve Van Herpe het over de EK-loting, het gesukkel van Genk en Anderlecht, en de Spaanse topper Atlético-Barcelona.

1) Er werd zaterdag in Roemenië geloot voor het EK. België neemt het op tegen Rusland, Denemarken en Finland. Een goeie ‘loting’?

Steve Van Herpe: ‘Met de kwaliteiten die België op dit moment heeft, is elke loting een goeie loting. Wat is een goeie loting ook? Vier jaar geleden lag de weg naar de EK-finale zogezegd open, maar werden de Rode Duivels uitgeschakeld door Wales. Twee jaar geleden mochten we op het WK in de poulefase absoluut niet winnen van Engeland omdat we anders aan de ‘slechte kant’ van de tabel zouden terechtkomen. Dat heeft ons misschien een finaleplaats gekost, maar dan hadden we nooit die referentiematch tegen Brazilië gespeeld.

‘Eerlijk gezegd zie ik niet in wie ons van de Europese titel gaat houden. België heeft in de EK-kwalificatiecampagne een paar beauty’s gemaakt die tot stand kwamen op de counter. Denk maar aan de eerste goal in de uitzege op Schotland of het derde doelpunt tegen Rusland onlangs, met telkens dezelfde spelers in de hoofdrol: Dries Mertens en Kevin De Bruyne. De Rode Duivels kunnen dominant voetballen, maar ze kunnen ook inzakken en op de tegenaanval spelen. Dat is al decennialang ons wapen tegen sterke tegenstanders en dat beheersen deze Duivels steeds beter. Enig cynisme is nodig om een trofee te veroveren. Portugal werd zo Europees kampioen in 2016 en Frankrijk werd op die manier wereldkampioen.’

2) Moeten KRC Genk en Anderlecht zich na hun verlieswedstrijden tegen STVV en KV Oostende zorgen beginnen te maken over play-off 1?

Steve Van Herpe: ‘Op basis van wat Genk in de tweede helft tegen STVV liet zien, denk ik niet dat ze zich zorgen moeten maken. Hannes Wolf laat hen verticaler voetballen, er zit meer snee op dan onder Felice Mazzu. Genk plakte de Truienaars tegen hun doel en kreeg nog enkele goeie kansen, alleen scoorde het niet. Dat had ook te maken met de sterke prestatie van STVV-keeper Daniel Schmidt. Een intrigerende kerel: een Duitse naam, geboren in de Verenigde Staten, opgegroeid in Japan, en nu spelend in België. Ik blijf het toch boeiend vinden dat zulke figuren via het voetbal in België belanden en ik ben altijd benieuwd naar het verhaal achter die mensen. Maar terug naar Genk: de Limburgers hebben tot de winterstop een niet zo moeilijk ogend programma. Ze spelen onder meer nog tegen Cercle Brugge, Waasland-Beveren en KAS Eupen.

‘Het programma van Anderlecht is andere koek. Voor paars-wit staan er nog vier topmatchen op het menu. Thuiswedstrijden tegen Charleroi en Genk, en uitwedstrijden op Standard en Antwerp. De kalkoen zou met kerst wel eens aangebrand kunnen smaken. Anderzijds blijf ik het bewonderenswaardig vinden hoe Vincent Kompany de kar trekt. Niet vergeten dat hij op dit moment net zo goed kruiwagens geld had kunnen verdienen in de Emiraten of de Verenigde Staten. Dat hij zijn tijd en energie steekt in Anderlecht en bij uitbreiding het Belgisch voetbal (BX Brussels niet vergeten), daar kan je alleen maar je hoed voor afnemen. Hij onderneemt, hij probeert, met voorlopig meer vallen dan opstaan.’

‘Je kan natuurlijk kritiek hebben op de manier waarop hij een en ander aanpakt en je mag niet blind zijn voor de prestaties op het veld. Kritiek moet er zijn, die taak hebben we ook als journalisten. Maar we hebben in België vaak de neiging om te focussen op het negatieve. De intenties van Kompany zijn goed, laat ons dat niet vergeten.’

3) In Spanje stond de topper Atlético-Barcelona op het menu. Wat heb je daarvan geleerd?

Steve Van Herpe: ‘Dat een wedstrijd 90 minuten duurt en dat op het einde Messi wint. Ik vraag me af of er in dit millennium nog een voetballer gaat opstaan met zijn kwaliteiten. Atlético had in deze wedstrijd eigenlijk de beste kansen, maar stuitte op een ijzersterke Marc-André ter Stegen. Die keept nu al een lange periode op een ongelooflijk hoog niveau en hij blijft ook heel rustig bij het uitvoetballen. De vraag is niet óf hij Manuel Neuer bij de nationale ploeg uit doel gaat verdringen, maar wannéér. Ook opvallend: Antoine Griezmann speelde een fletse partij. Hij werd nauwelijks in het spel betrokken, het leek wel of Barça met tien voetbalde. Dat is toch écht een probleem, hoor. Veel wisselmogelijkheden heeft Ernesto Valverde niet, nu Ousmane Dembélé alweer geblesseerd uitgevallen is.

‘De beste man bij Atlético vond ik Thomas Partey, de Ghanese defensieve middenvelder. Een imposante verschijning, zéér aanwezig in de duels, maar ook offensief denkend en met een zuivere pass in de voet. Bijna een eenmansmiddenveld.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content