S/VM: Na de eerste uitzege van dit seizoen kon Michel Preud'homme het niet laten toch een steek te geven richting pers: 'Nu zullen jullie weer iets anders moeten vinden om over te schrijven'. Ook Bob Peeters deed zijn beklag. Zoals wel meer trainers. Heb je een advies voor trainers die het gevecht aangaan met de media?

Jacques Sys: "Ik vrees dat het typerend is voor de Belgische trainers, die blijk geven van een gebrek aan incasseringsvermogen. Terwijl het in België nog allemaal zeer gematigd is in vergelijking met vele andere competities. Mijn advies aan de trainers is daarom: concentreer je op je werk en niet op de media. Doe je job en zorg voor resultaten. En als die er niet zijn: ga eerst voor de spiegel staan en neem je verantwoordelijkheid. Dat er telkens weer op de journalisten gekapt wordt, zie ik toch eerder als een teken van onmacht. Als je het gevecht met de media zoekt, kan dat er op wijzen dat je je niet goed in je vel voelt."

"Zeker in het geval van Michel Preud'homme begrijp ik zijn onvrede helemaal niet, want hij krijgt amper kritiek. Andere trainers die op een dergelijke manier 5-0 afgaan in Napels zouden veel harder aangepakt worden. Preud'homme krijgt net veel krediet -dat heeft hij zelf afgedwongen- maar waarom praat je dan toch steeds met zo een denigrerend toontje over de pers? Toon wat respect."

S/VM: Anthony Knockaert werd door Yannick Ferrera vroegtijdig gewisseld en nadien ook aangepakt op de persconferentie. De Fransman is een fantastische voetballer maar een impulsief karaktertje. Is hij voor dit Standard een troef of een handicap?

Jacques Sys: "Knockaert is een goeie voetballer die niet kan samen voetballen. Een ongeleid projectiel. Iemand die enkel voor zichzelf speelt en zichzelf zwaar overschat. Wat eigenlijk demonstratief is voor dit Standard, waar wel meerdere voetballers zichzelf te hoog inschatten. Dat mentaliteitsprobleem was er ook onder Slavo Muslin al en Yannick Ferrera zal dat er niet meteen uitkrijgen. Zijn 1 op 9 mag daar een bewijs van zijn."

"Anderzijds zou het van Ferrera niet verstandig zijn om Knockaert nu helemaal te verbannen, want als je hem in functie van het collectief kan laten spelen, is hij een geweldige meerwaarde voor een ploeg. Het duidt op lef vanwege Ferrera dat hij zijn belangrijkste speler na een uur durfde wisselen. En terecht, want nadien ging Standard beter voetballen en knokte het zich terug in de wedstrijd. Maar ik zou hem toch nog kansen op rehabilitatie bieden."

S/VM: Het WK wielrennen werd een mooie koers, met Peter Sagan als terechte winnaar?

Jacques Sys: "Absoluut. Hij koos het juiste moment om te gaan en was ijzersterk. De zege van Sagan is pure publiciteit voor de wielersport. De Slowaak is geen grijze muis zoals er in het verleden genoeg in de regenboogtrui rond gereden hebben. Hij is iemand die aanvallend koerst, geen wieltjeszuiger. Hij herleidt het wielrennen tot zijn essentie: zo hard mogelijk op de pedalen duwen. Dat maakt hem zo populair, bij publiek én bij collega's. Het was frappant om zien hoe blij de andere renners waren voor hem."

"De Belgische delegatie heeft het niet slecht gedaan: ze heeft de koers mee gecontroleerd en was aanwezig. Alleen liet ze het afweten op het moment dat het erop aankwam. Voor Greg Van Avermaet -nog zo iemand die populair is vanwege zijn positieve manier van koersen- werd het een pijnlijke confrontatie met zijn limieten. Op de laatste helling zette hij zelf de aanval in om vervolgens bijgehaald en achtergelaten te worden door Sagan. Dat is het verschil tussen een zeer goede renner en absolute topklasse."

Jacques Sys: "Ik vrees dat het typerend is voor de Belgische trainers, die blijk geven van een gebrek aan incasseringsvermogen. Terwijl het in België nog allemaal zeer gematigd is in vergelijking met vele andere competities. Mijn advies aan de trainers is daarom: concentreer je op je werk en niet op de media. Doe je job en zorg voor resultaten. En als die er niet zijn: ga eerst voor de spiegel staan en neem je verantwoordelijkheid. Dat er telkens weer op de journalisten gekapt wordt, zie ik toch eerder als een teken van onmacht. Als je het gevecht met de media zoekt, kan dat er op wijzen dat je je niet goed in je vel voelt.""Zeker in het geval van Michel Preud'homme begrijp ik zijn onvrede helemaal niet, want hij krijgt amper kritiek. Andere trainers die op een dergelijke manier 5-0 afgaan in Napels zouden veel harder aangepakt worden. Preud'homme krijgt net veel krediet -dat heeft hij zelf afgedwongen- maar waarom praat je dan toch steeds met zo een denigrerend toontje over de pers? Toon wat respect." Jacques Sys: "Knockaert is een goeie voetballer die niet kan samen voetballen. Een ongeleid projectiel. Iemand die enkel voor zichzelf speelt en zichzelf zwaar overschat. Wat eigenlijk demonstratief is voor dit Standard, waar wel meerdere voetballers zichzelf te hoog inschatten. Dat mentaliteitsprobleem was er ook onder Slavo Muslin al en Yannick Ferrera zal dat er niet meteen uitkrijgen. Zijn 1 op 9 mag daar een bewijs van zijn.""Anderzijds zou het van Ferrera niet verstandig zijn om Knockaert nu helemaal te verbannen, want als je hem in functie van het collectief kan laten spelen, is hij een geweldige meerwaarde voor een ploeg. Het duidt op lef vanwege Ferrera dat hij zijn belangrijkste speler na een uur durfde wisselen. En terecht, want nadien ging Standard beter voetballen en knokte het zich terug in de wedstrijd. Maar ik zou hem toch nog kansen op rehabilitatie bieden."Jacques Sys: "Absoluut. Hij koos het juiste moment om te gaan en was ijzersterk. De zege van Sagan is pure publiciteit voor de wielersport. De Slowaak is geen grijze muis zoals er in het verleden genoeg in de regenboogtrui rond gereden hebben. Hij is iemand die aanvallend koerst, geen wieltjeszuiger. Hij herleidt het wielrennen tot zijn essentie: zo hard mogelijk op de pedalen duwen. Dat maakt hem zo populair, bij publiek én bij collega's. Het was frappant om zien hoe blij de andere renners waren voor hem.""De Belgische delegatie heeft het niet slecht gedaan: ze heeft de koers mee gecontroleerd en was aanwezig. Alleen liet ze het afweten op het moment dat het erop aankwam. Voor Greg Van Avermaet -nog zo iemand die populair is vanwege zijn positieve manier van koersen- werd het een pijnlijke confrontatie met zijn limieten. Op de laatste helling zette hij zelf de aanval in om vervolgens bijgehaald en achtergelaten te worden door Sagan. Dat is het verschil tussen een zeer goede renner en absolute topklasse."