De Sart: ‘Controverse rond rotatiesysteem Standard onterecht’

© BELGA

Wat met het rotatiesysteem bij Standard? De meningen zijn verdeeld en de bedoelingen onduidelijk. Technisch directeur Jean-François de Sart reageert in Sport/Voetbalmagazine.

Het is te vroeg om te concluderen of de rotatiepolitiek die Standard dit najaar hanteerde, heeft gewerkt. Dat kan maar gebeuren tijdens de play-offs, al stelt Jean-François de Sart nu al vast: “Standard heeft geen enkele zware blessure, dat is dus toch al geslaagd, als je ziet hoeveel matchen wij al afwerkten.” De technische directeur zei dit wel vóór de verplaatsing naar Leuven en de blessure van Mehdi Carcela.

Controverse

Een conclusie is wel dat er over dit thema zeer slecht werd gecommuniceerd. De Sart: “In het begin van het seizoen hebben we een strategie ontwikkeld. Twee jaar geleden namen we ook deel aan de poules van de Europa League, en toen constateerden we in januari en februari vermoeidheid bovenop een aantal blessures. In die tijd was Guy Namurois (de fysiektrainer, nvdr) al een voorstander van roteren. De controverse die hier rond is ontstaan, vind ik onterecht. De ploeg pakte in het kampioenschap haar punten. Misschien waren er wat minder automatismen door de wissels, maar er was voldoende kwaliteit om te winnen.”

Een argument dat steek houdt. De vraag is alleen waarom de club met die uitleg niet eerder naar buiten kwam. Lang leek het er immers op dat Guy Luzon een in Israël gerijpt idee hier toepaste. Uit de verklaringen van De Sart blijkt dat Luzon niet de enige stem in dit debat had. Als de club daarmee eerder naar buiten was gekomen, had het zijn trainer beter uit de wind gezet.

Sportieve falen

Ook Luzon sprak zich zelf tegen. Toen de ploeg die Europees speelde, een B-elftal werd genoemd, antwoordde hij: “Bij Standard bestaat zoiets niet. Ik stel altijd de ploeg op die mij, op basis van de trainingen, de beste lijkt.” Na de nederlaag tegen Esbjerg klonk het bij de coach plots: “Gedaan met de rotatie, vanaf nu spelen de beste elf…”

Als rotatie dient om spelers fris te houden, waarom dan het einde aankondigen op het moment dat Standard voor vier wedstrijden in twee weken stond? Waarom dan niet het einde van de Europese campagne afgewacht? Misschien omdat de nederlaag in Esbjerg het sportieve falen van die rotatie betekende, en het tijd was voor de directie om haar standpunt naar buiten te brengen en de zaak te kalmeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content