‘De schorsing van Wesley wordt een serieuze aderlating voor Club’

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de ellenboogstoot van Wesley, het koningskoppel Santini-Dimata en de titelstrijd in 1B.

Wesley hangt een zware schorsing boven het hoofd voor een gemene ellenboogstoot tegen Mouscron. Wat betekent zijn afwezigheid in de komende weken voor Club Brugge?

Jacques Sys: ‘Het valt mij op dat sommige voetballers op de duur, door alle bewierokingen, een aura van onaantastbaarheid krijgen. Zie ook Mehdi Carcela tegen Waasland-Beveren. Die deelt een zeer onsportieve trap uit en gebaart nadien verontwaardigd. Dan leef je toch in je eigen wereld. Het kan goed zijn dat Wesley door alle transfergeruchten deze zomer beïnvloed wordt, maar je mag van een profvoetballer verwachten dat hij zich op een veld in alle omstandigheden kan controleren. Hij dupeert op die manier ook zijn ploeg, want in aanvallend opzicht hebben ze niet veel alternatieven.

‘Het gewicht komt nu op de schouders van Jelle Vossen te liggen, terwijl die vorig seizoen vooral bankzitter was. Je hebt nog Dennis, die wel wat mogelijkheden heeft, maar het blijft afwachten hoe die presteert. Schrijvers is ook geen echte spits. Wesley vormt een belangrijke schakel in het systeem van Ivan Leko, dat zal dus een serieuze aderlating zijn de komende weken. Leko moet nu zaken hertekenen, ik ben benieuwd hoe hij die schorsing van Wesley zal opvangen.’

Ivan Santini lukte zijn tweede hattrick in evenveel wedstrijden, spitsbroeder Laandry Dimata zit aan drie goals. Samen negen goals in twee wedstrijden: ongezien. Heeft Anderlecht zijn nieuwe koningskoppel beet?

Jacques Sys: ‘Het is zeer straf, maar het moet bevestigd worden, want Kortrijk en Oostende waren natuurlijk niet de topploegen als tegenstrever. Het is gevaarlijk om na 180 minuten competitievoetbal al conclusies te gaan trekken. Van Dimata zagen we het potentieel al in zijn periode bij Oostende, maar in Wolfsburg kwam hij toch duidelijk te kort. Santini speelde bij Caen een beetje in de anonimiteit, maar had zijn geschiedenis met Hein Vanhaezebrouck. In die zin is er goed ingekocht, men wist wat hij kon bijbrengen.

‘Het pleit voor Vanhaezebrouck dat Santini, die hij er absoluut bij wilde, meteen die klik brengt met Dimata. Dat was goed gezien. Tegenover de andere titelkandidaten maakt zo een efficiënt spitsenduo toch een enorm verschil. Ik vind het ook knap dat Vanhaezebrouck met een nieuwe ploeg zo snel rendement haalt. Hij heeft natuurlijk de spelers gekregen die hij wilde, dus excuses zijn er niet meer.’

Afgelopen weekend werd 1B, de Proximus League, afgetrapt. Het belooft een mooie campagne te worden met clubs als Beerschot Wilrijk, OHL en KV Mechelen die strijden voor de titel. Al lijkt vooral Mechelen uitgesproken favoriet, of niet?

Jacques Sys: “Op basis van budget en spelersnamen zijn zij effectief de uitgesproken favoriet. Al moet Leuven niet veel onder doen op dat vlak, daar lopen met Persoons, Gorius en Hubert ook wat gereputeerde namen uit de Belgische eerste klasse rond. Ze houden hun ambities wat stiller, maar laat het duidelijk zijn: promotie is ook bij OHL een must.

‘Ik merk bij Mechelen wel wat nervositeit, zoals de match op Leuven bewees in dit openingsweekend. Er is het kostenplaatje van de kern, de enorme achterban -alweer meer dan 10000 abonnees, zelfs in een reeks lager-, het leeft daar enorm. Kunnen ze met die druk om? Deze 1B wordt sowieso interessant om volgen. Als je ziet welke mooie clubs daarin meedoen, kun je nog bezwaarlijk spreken van het vagevuur van ons Belgisch voetbal. Je hebt clubs uit Antwerpen, Leuven, Mechelen, Brussel: dat zijn potentieel grote afzetgebieden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content