De sportweek in 10 markante cijfers: Anderlecht in slechte papieren

© belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Elke maandag kiest onze man 10 opvallende getallen en stats uit de sportactualiteit. In de selectie van deze week onder meer slecht en goed nieuws voor Anderlecht.

0.

Het aantal keer dat een club play-off 1 haalde na een 5 op 24 in het competitiebegin. Dat ziet er dus niet goed uit voor Anderlecht.

Al kan het zich optrekken aan de remonte van KAA Gent in 2017/18. Na 8 speeldagen stonden de Buffalo’s pas 14e met slechts 6 op 24. Maar ze haalden, als beste ploeg van de terugronde, wel nog play-off 1, door met 50 op 90 als 4e te eindigen in de reguliere competitie.

14

Zo veel keer op rij won Club Brugge zijn match op de 8e speeldag van de reguliere competitie. Doelpuntenbalans: 44 voor (3,17 per duel), amper 7 tegen (0,5 per match). Het laatste puntenverlies dateert al van 24 september 2005: 0-1 tegen Lokeren.

Opvallend in die zegereeks: de 4-0 tegen Anderlecht op 22 september 2013. Exáct zes jaar later droogde Club afgelopen zondag paars-wit opnieuw af.

De sportweek in 10 markante cijfers: Anderlecht in slechte papieren
© BELGA

21 jaar en 11 maanden

De leeftijd waarop Eli Iserbyt in Waterloo zijn tweede Wereldbekerzege behaalde. Alleen Wout van Aert (20 jaar, 4 maanden en 10 dagen, Hoogerheide 2015) en Mathieu van der Poel (20 jaar, 11 maanden en 1 dag, Namen 2015) waren nog jonger.

Een pak ouder was de winnares bij de vrouwen: de Tsjechische Katerina Nash, die in december… 42 wordt.

1 minuut en 8 seconden

De voorsprong van Iserbyt op Toon Aerts in Waterloo. Een crosser die níét Mathieu van der Poel of Wout van Aert heet en met meer dan één minuut een klassementscross wint, dat is geleden van 1 januari 2013.

Toen domineerde Kevin Pauwels in Baal. Zijn voorsprong toen, op Zdenek Stybar: 1 minuut en 9 seconden.

De sportweek in 10 markante cijfers: Anderlecht in slechte papieren
© BELGA

2.

Yves Lampaert won vorige zaterdag de Ronde van Slovakije, zijn tweede zege in een rittenkoers, zijn eerste in het buitenland. De West-Vlaming is nu de énige Belgische renner ooit met op zijn palmares: Belgische titel op de weg en in het tijdrijden (sinds eerste editie in 1997), een rit in een grote ronde + een dag in de leiderstrui (Vuelta), een rittenwedstijd in binnen- en buitenland (ook de Driedaagse van West-Vlaanderen), een tijdrit in de WorldTour (Ronde van Zwitserland), een WorldTourwedstrijd in het voorjaar (Dwars door Vlaanderen, twee keer) én ook een podiumplaats in een monument (Parijs-Roubaix).

11.

Het aantal landen dat deelnam aan de gecontesteerde eerste editie van de gemengde teamaflossing op het WK in Yorkshire, waaronder één team van de UCI… Dat is nog altijd twee meer dan het aantal nationaliteiten aan de start van de Wereldbeker veldrijden in Waterloo, verdeeld over 50 deelnemers, van wie er slechts 29 finishten.

De sportweek in 10 markante cijfers: Anderlecht in slechte papieren
© BELGA

200.

Het aantal grote prijzen dat Moto GP-rijder Marc Marquez na de GP van Aragon van afgelopen weekend heeft afgewerkt, over alle categorieën. De balans van de Spaanse vijfvoudig wereldkampioen is fenomenaal: 78 (!) zeges, goed ook voor 128 podiumplaatsen.

3.

3. De zoveelste GP-zege op rij boekte Sebastian Vettel in Singapore voor Ferrari (na twee van Charles Leclerc, in België en Italië). De laatste keer dat de Italiaanse renstal zo’n reeks (met minimaal drie overwinningen op rij) neerzette dateert van het seizoen 2008, toen Felipe Massa en Kimi Raikkonen elk twee GP-manches op zak staken (Maleisië, Bahrein, Spanje, Turkije).

De sportweek in 10 markante cijfers: Anderlecht in slechte papieren
© picture alliance / HOCH ZWEI

7.

Zo veel van de acht edities van de Wereldbeker rugby (sinds de eerste editie in 1987) won een land uit het zuidelijk halfrond: Nieuw-Zeeland driemaal, Australië en Zuid-Afrika elk twee keer. Alleen Engeland was in 2003 de vreemde ‘noordelijke’ eend in de bijt. Komt daar op de Wereldbeker in Japan verandering in?

8.

Het aantal Belgen waarmee Basket Liège afgelopen weekend aantrad tegen Kangoeroes Willebroek. Er stond zelfs geen enkele buitenlander op het wedstrijdblad. Dat is in de nationale basketbalcompetitie geleden van de tijd dat de dieren nog spraken. Maar een gedwongen keuze. De club staat onder gerechtelijk toezicht wegens zijn zware schuldenlast en krijgt geen werkvergunning voor zijn buitenlanders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content