Christian Vandenabeele

‘De vraag bij KV Kortrijk luidt meer dan ooit: hoelang nog, Anastasiou?’

Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De sfeer die al wekenlang rond KV Kortrijkcoach Yannis Anastasiou wordt gecreëerd is niet bevorderlijk voor zijn autoriteit noch voor het leveren van topprestaties, schrijft Christian Vandenabeele, redacteur van Sport/Voetbalmagazine.

Volgens de laatste berichten zou Yannis Anastasiou op dit moment nog hoofdtrainer van KV Kortrijk zijn. Maar het is ook best mogelijk dat hij zonet werd ontslagen. Want meer dan ooit luidt de vraag: hoelang nog? Eigenlijk vraagt iedereen zich dat al af sinds het bericht dat de na zeven speeldagen bij KV Oostende ontslagen Yves Vanderhaeghe door KVK was gecontacteerd. Sindsdien neemt de druk op de Griek almaar toe.

‘De vraag bij KV Kortrijk luidt meer dan ooit: hoelang nog, Anastasiou?’

Vier op zes moest hij de voorbije twee wedstrijden halen, lazen we. Als hij zou verliezen op Standard (speeldag 10), lazen we, zou hij ontslagen worden. Hij verloor. Maar hij werd niet ontslagen.

En afgelopen weekend tegen AA Gent (speeldag 11) moest hij winnen om niet ontslagen te worden, lazen we. Hij won niet.

’s Anderendaags kregen we van de persverantwoordelijke van KV Kortrijk een uitnodiging voor het persmoment van deze week dinsdag met een persbabbel ‘met onze coach Yannis Anastasiou’ in het vooruitzicht van de wedstrijd in Waasland-Beveren van woensdagavond (speeldag 12).

‘In het Guldensporenstadion valt te horen dat algemeen manager Matthias Leterme geduldiger is dan voorzitter Joseph Allijns.’

In het Guldensporenstadion valt te horen dat algemeen manager Matthias Leterme geduldiger is dan voorzitter Joseph Allijns. En: dat het vooral Leterme is die beslist wat er gebeurt, in overleg met de in Engeland residerende Maleisische CEO Ken Choo, rechterhand van de Maleisische eigenaar Vincent Tan.

Vorige week verklaarde Leterme in Sport/Voetbalmagazine dat Anastasiou vooralsnog niet ter discussie staat en gesteund moet worden , en aanvoerder Hannes Van Der Bruggen liet optekenen dat de technische staf zeer goed werk levert.

‘Links en rechts in de spelersgroep worden over de opvolging van Anastasiou al persoonlijke voorkeuren uitgesproken.

Maar intussen circuleren al namen van kandidaat-opvolgers van Anastasiou die gecontacteerd werden en worden op basis daarvan links en rechts in de spelersgroep over zijn opvolging al persoonlijke voorkeuren uitgesproken.

Het is duidelijk dat dit niet gunstig is voor de autoriteit van een coach, zeker bij spelers die vinden dat ze meer verdienen te spelen. Zoals het ook duidelijk is dat de sfeer die al wekenlang binnen en buiten de club rond Anastasiou is gecreëerd niet bevorderlijk is voor het leveren van topprestaties.

KV Kortrijk, dat daarbij ook nog eens met blessures van steunpilaren (zoals onder meer Christophe Lepoint) te kampen heeft, staat ondertussen met 10 op 33 op een met AA Gent gedeelde twaalfde plaats, na een goeie start met 6 op 9 en daaropvolgend ook goeie prestaties tegen Zulte Waregem, Club Brugge en Anderlecht (2 op 9). Onder druk schakelde Anastasiou de voorbije twee wedstrijden met een behoudender spelstijl over op de overlevingsmodus.

‘Blijkbaar zijn er trainers die de humor van de absurditeit van hun lot beginnen in te zien.’

In Griekenland, waar Jacky Mathijssen onlangs bij Larissa al na elf dagen zijn valies mocht pakken, hield Anastasiou zich bij het hectische Panathinaikos twee en een half jaar staande. Maar in Kortrijk lijkt dat voor hem na elf speeldagen al een mission impossible, ondanks het driejarige contract dat hij en de twee assistenten die hij meebracht er in het voorbije tussenseizoen kregen. Hij verloor er zaterdagavond na het gelijkspel tegen AA Gent alvast zijn glimlach niet bij.

Toen bleek dat de persconferentie na de wedstrijd niet meteen kon starten omdat een cameraman er niet tijdig aanwezig was, zei AA Gentcoach Vanderhaeghe : ‘Een trainer zou daarvoor al ontslagen kunnen worden.’ Blijkbaar zijn er trainers die de humor van de absurditeit van hun lot beginnen in te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content