‘De vraag is: wie weet het nog bij Anderlecht?’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie stellingen, drie antwoorden.

Het geduld raakt op bij de Anderlechtfans, Vincent Kompany verliest meer en meer krediet.

‘Dat is natuurlijk niet abnormaal, ze hebben eigenlijk lang geduld getoond. Je kan niet blijven praten over een project terwijl je amper vooruitgang ziet. Het opmerkelijke is dat er wel wordt geprobeerd om branden te blussen met de supporters, terwijl je Marc Coucke niet ziet of hoort. Toen Kompany kwam glorieerde hij wel, het was alsof Anderlecht de wereld ging veroveren.

‘Het kan niet anders dan dat het nu ook intern begin te stormen. Straks is een derde van de reguliere competitie voorbij en Anderlecht staat al veertien punten achter op Club Brugge. Vincent Kompany heeft het voordeel dat kritiek hem niet lijkt te raken: hij heeft een olifantenvel, en is overtuigd van zichzelf. Maar je kan niet blijven komen met praatjes over een project als het van kwaad naar erger gaat.

‘In deze fase van de competitie moet je vaststellen dat Anderlecht geen vast elftal heeft, dat Vlap zondag zelfs niet op de bank zat, dat Nasri niet fit is en Roofe al evenmin. Dan moet je de vraag stellen: wie is eigenlijk verantwoordelijk voor de transferpolitiek? Er is, zo hoor je, in januari nood aan vier nieuwe spelers, maar een garantie dat die de ploeg een meerwaarde gaan geven, heb je niet. Dat moet tot een grote radeloosheid leiden.

‘De vraag is: wie weet het nog bij Anderlecht? Wie kan met een duidelijke analyse naar buiten komen in plaats van wat hol geblaat?’

De fans kwamen het hele weekend in opstand. Op Standard en eerder tijdens de Limburgse derby.

‘Je merkt de laatste weken in de stadions een toenemende sfeer van grimmigheid. Zelfs supporters van Cercle staken tijdens de Brugse derby een vlag van Club in brand. Terwijl die doorgaans vredelievend zijn. En als je ergens geen hooliganisme verwachtte, dan is dat in Limburg.

‘Al zet het natuurlijk aan het denken dat je supporters, zoals die van KRC Genk, in een kooi steekt, zo lok je agressiviteit uit. Je vraagt je ook af hoe voetzoekers steeds weer de stadions binnen geraken, terwijl er toch gecontroleerd wordt.

‘Hooligans, zo is uit onderzoeken al gebleken, kicken op aandacht. Hoe meer je over hen praat, hoe meer ze genieten. Eigenlijk zou je dat zoveel mogelijk moeten negeren, maar van de andere kant heeft dit natuurlijk wel een maatschappelijke relevantie.

‘Er moeten absoluut hardere straffen komen. Supporters tref je het meest met puntenverlies. Alleen moet je je afvragen of dat eigenlijk nog supporters zijn.’

Het WK wielrennen eindigde met de zege van de Deen Mads Pedersen op een anticlimax. En de Belgen kwamen niet in het stuk voor.

‘Ze liepen de hele dag achter de feiten aan. Naar excuses moet je niet zoeken: ze kwamen gewoon te kort, ze reden in geen enkele ontsnapping mee, ze bakten er op tactisch vlak niets van. Terwijl je vooraf de indruk had dat de wereldtitel hen niet kon ontsnappen. Maar ook de andere favorieten faalden.

‘Het wereldkampioenschap wordt gewoon te laat op het seizoen georganiseerd. Dan is het echt moeilijk om daar naartoe te pieken. Julian Alaphilippe is over het hele seizoen de beste renner, maar ook hem zag je niet. En dat heeft niet alleen met het koude en natte weer te maken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content