De Zeeuw: ‘Met Van den Brom had ik al geruime tijd contact’

© BELGA

Demy de Zeeuw speelde zijn eerste minuten in het shirt van Anderlecht. In het Nederlandse magazine Voetbal International komt hij nog eens terug op zijn transfer.

Bij Ajax en AZ behoorde je tot de beste middenvelders van de Eredivisie. In hoeverre is het opmerkelijk dat je op 29-jarige leeftijd voor Anderlecht kiest?

“Als ik in de Belgische competitie ga voetballen, moet het wel bij een topclub zijn. En dat is Anderlecht! Daarnaast denk ik dat de manier van voetballen bij mij past. Anderlecht is een aanvallend ingestelde ploeg, zet veel druk naar voren. In deze ploeg zitten veel Nederlandse elementen.”

Een daarvan is John van den Brom. Was zijn aanwezigheid beslissend voor jouw komst?

“Van den Brom zich heeft enorm voor mij ingespannen. Met hem was er al geruime tijd contact. Het is heel fijn als een club zó veel moeite doet om je aan te trekken. Maar voorop staat dat mijn speelkansen bij Anderlecht veel groter zijn dan op het laatst bij Spartak Moskou. Van den Brom kende ik voorheen niet persoonlijk, maar hij is iemand van de Ajaxschool. Het voetbal waar hij voor staat, komt overeen met de manier waarop ik zelf graag speel. En de resultaten van Anderlecht onder Van den Brom spreken voor zich.”

Je wordt gezien als opvolger van aanvoerder Lucas Biglia.

“De kans bestaat dat Biglia bij Anderlecht blijft. In dat geval gaan we beiden spelen. Van den Brom wil voetballen met twee centrale middenvelders, waarbij de ene aanvallend opereert en de ander iets meer controlerend. De huidige speelwijze met ook nog een nummer 10 en twee spitsen zegt veel over de aanvallende intenties.”

Bij Anderlecht heb je financieel veel ingeleverd. Had je stiekem nog gehoopt op een grote Europese competitie zoals de Bundesliga of Premier League?

“Natuurlijk ben ik kieskeurig geweest. Naar Nederland wilde ik nog niet terug, al vind ik het wel een voordeel dat ik vanaf Brussel iets dichter bij huis zit. Er waren wel wat aanbiedingen van clubs uit andere, misschien meer aansprekende competities. Maar dan moet je je ook afvragen wat de perspectieven zijn als je daarheen gaat. Bij Anderlecht werk ik onder een trainer die mij per se wilde hebben. Het totaalplaatje hier is perfect.”

Anderlecht heeft een optie tot koop bedongen. Is het reëel dat je na dit seizoen in Brussel blijft?

“Die optie geeft de intenties van beide partijen aan. Maar op dit moment is moeilijk te zeggen wat er na het seizoen gebeurt. Ik zal deze maanden toch eerst zelf moeten laten zien dat de samenwerking naar wens verloopt. Voorlopig kijk ik uit naar de vele wedstrijden die er nog te spelen zijn. Het is voor mij ook een kans mijzelf weer te laten zien. Want tijdens mijn periode bij Spartak Moskou ben ik in Nederland toch een beetje uit beeld geraakt.”

Heb je de aandacht gemist?

“Dat valt wel mee. Maar bijvoorbeeld tijdens de play-offs van de Champions League tegen Fenerbahçe, met Dirk Kuijt, was het wel leuk dat ik óók in Nederland positieve kritieken op mijn spel kreeg. Die twee wedstrijden werden op de televisie uitgezonden. Hij kan toch nog wel voetballen, hoorde ik mensen een tikkeltje verrast zeggen. Die hebben mij waarschijnlijk nooit bij Spartak Moskou zien spelen. Feit is dat de wedstrijden van Anderlecht meer worden gevolgd.” (VO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content