Dennis Praet wint Gouden Schoen 2014

© Belga

Dennis Praet heeft de Gouden Schoen 2014 gewonnen. De Rode Duivel bleef Victor Vazquez vijf punten voor. Hans Vanaken werd derde.

Dennis Praet is woensdagavond in Lint verkozen tot laureaat van de 61e editie van de Gouden Schoen. De middenvelder van landskampioen RSC Anderlecht haalde het voor de Spanjaard Victor Vazquez (Club Bruggge) en Hans Vanaken (Lokeren).

Voor de nog steeds maar twintigjarige Praet was 2014 het jaar van de absolute doorbraak. In de terugronde van vorig seizoen leidde hij Anderlecht met sterke prestaties in de play-offs mee naar de landstitel. In de heenronde van de huidige voetbaljaargang bevestigde de Leuvenaar door bijna wekelijks op hoog niveau te acteren, met uitschieters in de Champions League. In alle competities samen zit de stijlrijke middenvelder dit seizoen al aan zeven doelpunten en negen assists, indrukwekkende statistieken. Dat leverde hem begin november een eerste selectie voor de Rode Duivels op.

Thibaut Courtois volgde zichzelf op als Belg in het buitenland. De doelman van de Rode Duivels en Chelsea mocht de trofee voor het tweede jaar op rij in ontvangst nemen. Courtois won vorig seizoen met Atlético Madrid de landstitel in Spanje en speelde de finale van de Champions League. Hij werkte een knap WK in Brazilië af en verdrong daarna bij Chelsea meteen icoon Petr Cech uit doel. De Limburger kreeg de trofee uit handen van de Zweed Pär Zetterberg, Anderlecht-boegbeeld en zelf tweevoudig winnaar van de Gouden Schoen (1993 en 1997).

Coach van het jaar

Anderlecht-trainer Besnik Hasi werd verkozen tot Coach van het Jaar. Hasi haalde het voor Club-coach Michel Preud’homme en Peter Maes van Sporting Lokeren. Hasi nam vorig seizoen over van de Nederlander John van den Brom en leidde Paars-wit vanuit een quasi verloren positie alsnog naar de landstitel. De trofee werd uitgereikt door Anderlecht-icoon en huidig voetbalanalist Jan Mulder. Op de erelijst volgt Hasi Zulte Waregem-trainer Francky Dury op.

Belofte van het Jaar

Youri Tielemans is de Belofte van het Jaar. De zeventienjarige Tielemans haalde het van ploegmaat Dennis Praet en Lokeren-middenvelder Hans Vanaken. De prijs werd overhandigd door Daniel Van Buyten, die vorige zomer na een geslaagd WK in Brazilië definitief een punt zette achter zijn carrière. Op de erelijst volgt Tielemans Thorgan Hazard op.

Doelman van het jaar

Club Brugge-goalie Mathew Ryan werd verkozen tot Doelman van het Jaar. De Australische international haalde het van Silvio Proto (Anderlecht) en Matz Sels (AA Gent). Eind vorig seizoen werd Ryan door de spelers uit de Jupiler Pro League al verkozen tot Keeper van het Jaar. De trofee werd uitgereikt door Thibaut Courtois, de eerste doelman die er eind vorig jaar in slaagde Sportman van het Jaar te worden. Ryan zit momenteel met Australië op de Asian Cup en kon de trofee dus niet in ontvangst nemen, waardoor Club-coach Michel Preud’homme de honneurs mocht waarnemen. Op de erelijst volgt Mat Ryan Anderlecht-sluitstuk Silvio Proto op.

Doelpunt van het jaar

Het doelpunt van Victor Vazquez (Club Brugge) in de competitiewedstrijd tegen Zulte Waregem kreeg tot slot de award van Doelpunt van het Jaar. De Spanjaard scoorde toen met buitenkant rechts, het leer ging onhoudbaar in de bovenhoek. De trofee werd uitgereikt door Milan Jovanovic, in 2009 winnaar van de Gouden Schoen en jarenlang sterkhouder bij Standard Luik en Anderlecht. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content