De toppers in de paars-witte etalage heten Chancel Mbemba, Dennis Praet, Aleksandar Mitrovic en Youri Tielemans. Voor elk van hen bepaalde Sport/Voetbalmagazine een marktwaarde.

Tielemans

Volgens verschillende kenners van de Europese transfermarkt is Tielemans de grootste goudklomp. "Hij is top. Tegenover de andere spelers van Anderlecht komt hij van een andere planeet. Alle Europese clubs weten dat", vertelt een gereputeerde makelaar die goed thuis is op de Europese markt. "Hij is ongetwijfeld degene die de grootste financiële waarde vertegenwoordigt. Mocht ik in de schoenen staan van het Anderlechtbestuur, ik zou zelfs niet beginnen te onderhandelen voor een bedrag onder de vijftien miljoen euro. Het zou me niet verbazen mocht zijn prijs zo rond de twintig miljoen euro liggen."

Praet

Over die andere Belgische middenvelder, Dennis Praet, zijn de meningen minder eensgezind. Veel waarnemers lijken eraan te twijfelen of de huidige draaischijf van Anderlecht nog wel de top zal halen. De bekroning met de Gouden Schoen heeft hem een statuut verleend dat hij te zelden kon waarmaken. Verschillende Engelse clubs (waaronder Liverpool en Manchester City, dat hem zou willen aankopen en vervolgens uitlenen) en Spaanse clubs (Valencia, FC Sevilla) hebben al inlichtingen ingewonnen, maar momenteel ligt er op het bureau van manager Herman Van Holsbeeck nog geen enkel concreet bod. In elk geval geen bod dat voldoende is voor de entourage van de speler, noch voor het bestuur van paars-wit. Die desinteresse is nogal onrustwekkend.

"Praet wordt overgewaardeerd", beweert een Franse clubbestuurder in Sport/Voetbalmagazine. "Hij heeft zeker talent, maar hij mist duidelijk snelheid om op het allerhoogste niveau mee te kunnen. Een reconversie tot nummer 8 - en daarvoor zou hij zijn spelvolume moeten vergroten - zou hem kunnen helpen om toch de top te halen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Youri Tielemans beschikt hij niet over een lange bal. Bovendien is zijn salaris op zijn eenentwintigste nu al enorm (een miljoen euro, nvdr). Er zouden wel clubs uit de Franse Ligue 1 geïnteresseerd kunnen zijn, maar niet tegen die voorwaarden. Aan de andere kant hebben de Franse topclubs die hem kunnen betalen, hem niet echt nodig."

De toppers in de paars-witte etalage heten Chancel Mbemba, Dennis Praet, Aleksandar Mitrovic en Youri Tielemans. Voor elk van hen bepaalde Sport/Voetbalmagazine een marktwaarde. Volgens verschillende kenners van de Europese transfermarkt is Tielemans de grootste goudklomp. "Hij is top. Tegenover de andere spelers van Anderlecht komt hij van een andere planeet. Alle Europese clubs weten dat", vertelt een gereputeerde makelaar die goed thuis is op de Europese markt. "Hij is ongetwijfeld degene die de grootste financiële waarde vertegenwoordigt. Mocht ik in de schoenen staan van het Anderlechtbestuur, ik zou zelfs niet beginnen te onderhandelen voor een bedrag onder de vijftien miljoen euro. Het zou me niet verbazen mocht zijn prijs zo rond de twintig miljoen euro liggen."Over die andere Belgische middenvelder, Dennis Praet, zijn de meningen minder eensgezind. Veel waarnemers lijken eraan te twijfelen of de huidige draaischijf van Anderlecht nog wel de top zal halen. De bekroning met de Gouden Schoen heeft hem een statuut verleend dat hij te zelden kon waarmaken. Verschillende Engelse clubs (waaronder Liverpool en Manchester City, dat hem zou willen aankopen en vervolgens uitlenen) en Spaanse clubs (Valencia, FC Sevilla) hebben al inlichtingen ingewonnen, maar momenteel ligt er op het bureau van manager Herman Van Holsbeeck nog geen enkel concreet bod. In elk geval geen bod dat voldoende is voor de entourage van de speler, noch voor het bestuur van paars-wit. Die desinteresse is nogal onrustwekkend. "Praet wordt overgewaardeerd", beweert een Franse clubbestuurder in Sport/Voetbalmagazine. "Hij heeft zeker talent, maar hij mist duidelijk snelheid om op het allerhoogste niveau mee te kunnen. Een reconversie tot nummer 8 - en daarvoor zou hij zijn spelvolume moeten vergroten - zou hem kunnen helpen om toch de top te halen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Youri Tielemans beschikt hij niet over een lange bal. Bovendien is zijn salaris op zijn eenentwintigste nu al enorm (een miljoen euro, nvdr). Er zouden wel clubs uit de Franse Ligue 1 geïnteresseerd kunnen zijn, maar niet tegen die voorwaarden. Aan de andere kant hebben de Franse topclubs die hem kunnen betalen, hem niet echt nodig."