Dieumerci Mbokani heeft in de VTM-gebouwen in Vilvoorde de Gouden Schoen 2012 gewonnen. De 27-jarige Congolese aanvaller van landskampioen en competitieleider RSC Anderlecht verzamelde 401 punten en eindigde zo voor Genk-aanvaller Jelle Vossen (178) en Anderlecht-doelman Silvio Proto.

Eerste Congolees

Mbokani, die momenteel actief is met zijn vaderland op de Africa Cup en de Gouden Schoen dus niet persoonlijk in ontvangst kon komen nemen, is de eerste Congolees die de Gouden Schoen krijgt. Het is bovendien al het derde jaar op rij dat de prijs naar een Anderlecht-speler gaat.

In 2010 was de Schoen voor toenmalig draaischijf Mbark Boussoufa, vorig jaar werd collega-aanvaller Matias Suarez de eerste Argentijn op de erelijst.

Doelpuntenmachine

'Dieu' keerde in de zomer van 2011 na een mislukt avontuur bij AS Monaco en Wolfsburg naar België terug en werd bij Anderlecht herenigd met zijn voormalige spitsbroeder Milan Jovanovic. Na een aarzelende seizoensstart ontbolsterde hij na Nieuwjaar helemaal en loodste hij de Brusselaars met zijn doelpunten naar de 31e landstitel in de clubgeschiedenis.

In het tussenseizoen flirtte de Congolese doelpuntenmachine met enkele buitenlandse clubs, maar uiteindelijk besliste de Ebbenhouten Schoen om toch in het Astridpark te blijven.

Champions League

In de Play-offs van de Champions League beukte hij met twee doelpunten tegen het Cypriotische AEL Limassol de poorten van het kampioenenbal open. In de groepsfase bezorgde hij de Belgische recordkampioen de zege tegen Zenit Sint-Petersburg (1-0) en ook in de slotwedstrijd op bezoek bij Malaga (2-2) trof hij nog een keer raak. (Belga/TV)

Dieumerci Mbokani heeft in de VTM-gebouwen in Vilvoorde de Gouden Schoen 2012 gewonnen. De 27-jarige Congolese aanvaller van landskampioen en competitieleider RSC Anderlecht verzamelde 401 punten en eindigde zo voor Genk-aanvaller Jelle Vossen (178) en Anderlecht-doelman Silvio Proto.Eerste Congolees Mbokani, die momenteel actief is met zijn vaderland op de Africa Cup en de Gouden Schoen dus niet persoonlijk in ontvangst kon komen nemen, is de eerste Congolees die de Gouden Schoen krijgt. Het is bovendien al het derde jaar op rij dat de prijs naar een Anderlecht-speler gaat. In 2010 was de Schoen voor toenmalig draaischijf Mbark Boussoufa, vorig jaar werd collega-aanvaller Matias Suarez de eerste Argentijn op de erelijst.Doelpuntenmachine 'Dieu' keerde in de zomer van 2011 na een mislukt avontuur bij AS Monaco en Wolfsburg naar België terug en werd bij Anderlecht herenigd met zijn voormalige spitsbroeder Milan Jovanovic. Na een aarzelende seizoensstart ontbolsterde hij na Nieuwjaar helemaal en loodste hij de Brusselaars met zijn doelpunten naar de 31e landstitel in de clubgeschiedenis. In het tussenseizoen flirtte de Congolese doelpuntenmachine met enkele buitenlandse clubs, maar uiteindelijk besliste de Ebbenhouten Schoen om toch in het Astridpark te blijven.Champions League In de Play-offs van de Champions League beukte hij met twee doelpunten tegen het Cypriotische AEL Limassol de poorten van het kampioenenbal open. In de groepsfase bezorgde hij de Belgische recordkampioen de zege tegen Zenit Sint-Petersburg (1-0) en ook in de slotwedstrijd op bezoek bij Malaga (2-2) trof hij nog een keer raak. (Belga/TV)