Op zondag opent Standard zijn seizoen op het veld van Westerlo. En het is niet van plan in dezelfde val als vorig seizoen te lopen, toen de ploeg er wel stond in de grote matchen maar zelden in de zogeheten 'kleine' matchen. Zo verklaart althans Matthieu Dossevi, de Franse sterkhouder van de Rouches. "We hebben echt zin om goed van start te gaan, om niet meer de moeilijkheden van afgelopen seizoen te kennen", aldus de offensieve middenvelder in Sport/Voetbalmagazine. "Het verschil is dat we nu al een jaar samenspelen. De kern is bijna niet gewijzigd. Door samen die emoties van vorig seizoen te beleven, hebben we ervaring gekregen die ons dit seizoen kan helpen. "

Geen leider

Zo was er eind vorig seizoen een zware 4-0-nederlaag op KV Mechelen, die Standard naar play-off 2 verwees, en enkele dagen later bekerwinst tegen de beste ploeg van dat moment. Dossevi zoekt een verklaring: "Het is een jonge groep. Je wint thuis tegen Genk en denkt dat de zwaarste klus geklaard is, en dan krijg je een pak slaag in Mechelen. Het moeilijkste is net dat soort wedstrijden te winnen. Maar met onze rug tegen de muur hebben we wel de beker gewonnen. Dat is tekenend voor afgelopen seizoen: in de wedstrijden dat het niet werd verwacht, stonden we er, maar in degene dat we er moesten staan, ging het vaak mis."

Hij vindt zichzelf geen leider op dat vlak. "Ik probeer dat wel een beetje omdat ik, op mijn 28e, niet oud, maar wel een van de ouderen ben in deze groep. Maar ik wil me niet per se laten gelden naast het veld, dat laat ik aan anderen die dat gewend zijn. Regi Goreux, Eyong Enoh, Jean-François Gillet die er net is bijgekomen, of Alexander Scholz. Dat zijn natuurlijke leiders naar wie men luistert en die men volgt."

Ook de coach leert bij

En wat was het aandeel van de coach daarin? Dossevi: "Wat geldt voor een speler, geldt ook voor een trainer. Yannick Ferrera beseft dat heel goed, hij gaat zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. Hij heeft heel wat fouten gemaakt vorig jaar, maar ook hij is een jaar ouder nu en hij zal proberen om die fouten te vermijden. Iedereen leert eruit."

De Fransman gelooft wel in de kwaliteiten van Ferrera, laat hij noteren in Sport/Voetbalmagazine: "Ik denk dat hij alle kwaliteiten heeft om de komende jaren een grote coach te worden. Maar geef hem wat tijd, hij mist nog wat ervaring. Het is een controlefreak, daarom moet hij leren om af en toe wat afstand te nemen en ook al eens iets te delegeren. Daardoor kan hij zich dan zelf richten op de belangrijkste zaken. Dat is nog een werkpunt voor hem."

Lees het hele interview in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 27 juli.

Op zondag opent Standard zijn seizoen op het veld van Westerlo. En het is niet van plan in dezelfde val als vorig seizoen te lopen, toen de ploeg er wel stond in de grote matchen maar zelden in de zogeheten 'kleine' matchen. Zo verklaart althans Matthieu Dossevi, de Franse sterkhouder van de Rouches. "We hebben echt zin om goed van start te gaan, om niet meer de moeilijkheden van afgelopen seizoen te kennen", aldus de offensieve middenvelder in Sport/Voetbalmagazine. "Het verschil is dat we nu al een jaar samenspelen. De kern is bijna niet gewijzigd. Door samen die emoties van vorig seizoen te beleven, hebben we ervaring gekregen die ons dit seizoen kan helpen. "Zo was er eind vorig seizoen een zware 4-0-nederlaag op KV Mechelen, die Standard naar play-off 2 verwees, en enkele dagen later bekerwinst tegen de beste ploeg van dat moment. Dossevi zoekt een verklaring: "Het is een jonge groep. Je wint thuis tegen Genk en denkt dat de zwaarste klus geklaard is, en dan krijg je een pak slaag in Mechelen. Het moeilijkste is net dat soort wedstrijden te winnen. Maar met onze rug tegen de muur hebben we wel de beker gewonnen. Dat is tekenend voor afgelopen seizoen: in de wedstrijden dat het niet werd verwacht, stonden we er, maar in degene dat we er moesten staan, ging het vaak mis."Hij vindt zichzelf geen leider op dat vlak. "Ik probeer dat wel een beetje omdat ik, op mijn 28e, niet oud, maar wel een van de ouderen ben in deze groep. Maar ik wil me niet per se laten gelden naast het veld, dat laat ik aan anderen die dat gewend zijn. Regi Goreux, Eyong Enoh, Jean-François Gillet die er net is bijgekomen, of Alexander Scholz. Dat zijn natuurlijke leiders naar wie men luistert en die men volgt."En wat was het aandeel van de coach daarin? Dossevi: "Wat geldt voor een speler, geldt ook voor een trainer. Yannick Ferrera beseft dat heel goed, hij gaat zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. Hij heeft heel wat fouten gemaakt vorig jaar, maar ook hij is een jaar ouder nu en hij zal proberen om die fouten te vermijden. Iedereen leert eruit." De Fransman gelooft wel in de kwaliteiten van Ferrera, laat hij noteren in Sport/Voetbalmagazine: "Ik denk dat hij alle kwaliteiten heeft om de komende jaren een grote coach te worden. Maar geef hem wat tijd, hij mist nog wat ervaring. Het is een controlefreak, daarom moet hij leren om af en toe wat afstand te nemen en ook al eens iets te delegeren. Daardoor kan hij zich dan zelf richten op de belangrijkste zaken. Dat is nog een werkpunt voor hem."Lees het hele interview in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 27 juli.