Dossiers Wesley en Leko op tafel: Club Brugge bereidt de toekomst voor

© belgaimage

De verrassende nederlaag van KRC Genk gekoppeld aan de winst van Club Brugge in Oostende gooit play-off 1 straks weer open. In de blauw-zwarte bestuurskamer wordt inmiddels verder werk gemaakt van de toekomst.

Hij stond haast óp het veld, Ivan Leko, zondagnamiddag, toen scheidsrechter JonathanLardot voor de tweede keer naar de stip wees. Niet uit enthousiasme, maar uit woede, vanwege de interactie tussen Hans Vanaken en Wesley. Vanaken had een tiental minuten eerder Club al via strafschop gelijk gebracht, en klampte nu de Braziliaan aan. Of die zin had om de strafschop te nemen? Wesley, de hele middag al niet echt goed in de match, knikte en raapte de bal op om vervolgens kalm de penalty om te zetten.

Keert Philippe Clement terug naar de oude stal?

Scoren op strafschop is een goeie Brugse gewoonte. Blauw-zwart dwong dit seizoen al negen strafschoppen af (één meer dan leider KRC Genk), en had vorig seizoen ook al het hoogste aantal (twaalf in de reguliere plus twee in play-off 1). Van die 23 strafschoppen sinds begin vorig seizoen werd er slechts 1 gemist: Ruud Vormer op de 25e speeldag vorig jaar. In percentage uitgedrukt is dat een slaagcijfer van 95,65 procent, terwijl het gemiddelde afwerkingspercentage in Jupiler Pro League tussen 70 à 80 procent ligt. Puik werk.

Dossier Wesley

Wesley bepaalt nog niet alles, maar wel veel dezer dagen. Het is voor Club Brugge aftellen tot 31 januari, en het sluiten van de transfermarkt, om weer rust in het huishouden (en het hoofd) van Wesley te krijgen. Al is dat sluiten zéér relatief. In China, waar Wesley ook op de radar staat, kan nog worden getransfereerd tot 28 februari, naar Rusland kan je nog tot 22 februari, naar Saudi-Arabië tot 4 februari, naar Brazilië kan nog tot 3 april en de MLS zet zijn eerste window van het jaar pas open op 13 februari, om het te sluiten op 7 mei. Om maar te zeggen: voor een vertrek zijn er nog opties genoeg. Voor het binnenhalen van een vervanger niet. Vandaar toch wel enige zenuwachtigheid.

Het dossier Wesley beheerst al de hele wintermercato van Club die, met nog een paar uren te gaan (dit stuk sloot maandagmiddag af), voor de West-Vlaamse kampioen tot dusver stil verliep.

Op de nieuwjaarsreceptie van blauw-zwart voorspelde voorzitter Bart Verhaeghe al dat er weinig zou bewegen. Zijn kern was gestoffeerd genoeg, vond de voorzitter, er zou hoogstens wat bij komen met het oog op volgend seizoen.

Alleen het dossier van de 22-jarige Wesley, twee goals in de Champions League en ook daar fel opgevallen, blijft de Brugse gemoederen beroeren. Op de Gouden Schoen hoorde je achteraf dat de Braziliaan nog wel meeging in de redenering dat de timing voor een vertrek deze zomer de juiste was. De voorbije dagen was er toch wat meer zenuwachtigheid, na vele telefoontjes van mensen die hem nu al naar elders willen brengen.

Dat zorgde ook voor onrust bij Club Brugge, want Wesley is in het voetbal van Club een belangrijke pion. Niet zozeer door te scoren. Nee, Wesley moet het eerder hebben van zijn werkkracht, als targetspits, met snelheid rond zich. Of met voetballers aan wie hij een bal kan afleggen à la SiebeSchrijvers en Hans Vanaken. Van zijn eventueel vertrek – Club hoopte vorig weekend nog van niet – hing af of er een nieuwe aanvaller kwam, omdat Kaveh Rezaei een moeilijke aanpassingsperiode kent, ook door blessures.

Het dossier van Ivan Leko wordt later dit seizoen behandeld.
Het dossier van Ivan Leko wordt later dit seizoen behandeld.© belgaimage

Dossier Danjuma

Een tweede dossier dat bepalend is voor de Brugse toekomst, is dat van Arnaut Danjuma. Sterk gestart (4 goals en 3 assists in 11 wedstrijden), international geworden bij Oranje, daarna wat beginnen dromen van meer, gesterkt door een wereldgoal in Madrid, maar vervolgens geblesseerd geraakt. Al weken staat hij in het transferoverzicht van de Gazzetta dello Sport als mogelijke nieuwkomer bij AC Milan.

Gelukkig voor Club was er de blessure, waaruit hij zeer langzaam terugkeert. Bart Verhaeghe zei op de nieuwjaarsreceptie dat Club met zijn in de Nederlandse tweede klasse opgedolven parel nul risico op hervallen wil nemen (en ook nul risico op eventueel weer opvallen in januari). Danjuma mag de komende weken op het veld worden verwacht voor wat speelminuten, om na een nieuwe stage volop te worden ingezet tijdens play-off 1. Een troef, want in de wedstrijden waarin hij fit was, haalde Club 26 op 33, in de matchen zonder hem 18 op 36.

Nieuw in Oostende was de positie van Sofyan Amrabat, als een van de drie verdedigers. Het was een geslaagd experiment. De zoektocht naar een nieuwe verdediger lijkt daardoor nog minder prioritair. Een probleem bij Club Brugge is het uitvoetballen vanaf rechts. Op links lukt dat nog met Stefano Denswil, maar op rechts schoten Benoît Poulain, Matej Mitrovic en vooral Saulo Decarli te kort. Amrabats prestatie aan de kust moet worden bevestigd, bijvoorbeeld zondagmiddag tegen KAA Gent, maar was als eerste try-out hoopgevend. Meer hoopgevend dan zijn rol een week geleden op het middenveld, waar het nieuwe zorgenkind Marvelous Nakamba heet. Die is veel minder sterk bezig dan vorig seizoen: wat meer overhaast in balbezit en wat driester in de recuperatie. Eerder dan Amrabat lijkt Mats Rits een optie als vervanger tegen Gent. In de goeie periode van Club was ook hij uitstekend als goed meevoetballende verdedigende middenvelder.

Dossier Leko

Einde contract is ook de coach. Verhaeghe op de nieuwjaarsreceptie: ‘Als Ivan aangeeft dat hij wil blijven, zullen we snel een akkoord bereiken.’ Versta daaronder: Club wacht af, nadat de coach een eerste aanbod als te weinig afdeed. Leko scoorde punten met zijn Europees parcours, verloor er af en toe in de competitie (bijvoorbeeld tegen Charleroi), maar scoorde er dan weer in Oostende en eerder tegen Antwerp en Standard. Aan de kust zagen we een offensief Club, dat veel beweging bracht, met snelheid op de flanken, uitvoetballend van achteruit en met veel dreiging, ook via Schrijvers, een link met de aanval. Alleen de efficiëntie in de afwerking ontbrak. Gent lijkt een mooie tegenstander om een en ander te bevestigen.

Als Club straks toch van trainer zou veranderen, wie komt dan in aanmerking? Keert Philippe Clement, wiens Genk misschien tijdens de zomermercato uit elkaar kan vallen, dan terug naar de oude stal? Op de nieuwjaarsreceptie hoorde je die naam al vallen, maar officieel is dat allemaal veel te vroeg. Hoe dan ook: het dossier van de coach is iets voor later dit seizoen.

Andere dossiers ook. Wat betreft de shirtsponsor (Daikin verlengde in maart 2018 voor een jaar) wordt nieuws verwacht in het voorjaar. Concreter is het dossier Westkapelle. De verhuis van het hele sportieve gedeelte zal komende zomer kunnen doorgaan. Zij die al in Knokke wonen, zoals het gros van de ploeg stilaan, zullen met de fiets naar training kunnen. Kleedkamers, velden, alles zal af zijn bij de start van de nieuwe voorbereiding. De kantoren van de administratie nog niet, die verhuizen later op het jaar. Maar Club versie 2019 start de voorbereiding in het nieuwe complex in Knokke, dat staat vast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content