‘Duits bondscoach Löw heeft nu vijftig volwaardige internationals ter beschikking’

© REUTERS
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, blikt terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de overwinning van de Mannschaft op de Confederations Cup, de transfer van Perbet en de val van Valverde.

S/VM: Duitsland wint met een veredeld B-elftal de Confederations Cup. Is de wereldkampioen van 2018 daarmee al bekend?

JACQUES SYS: In Duitsland was er veel kritiek op de Confederations Cup en vooral de timing ervan. Maar Joachim Löw is erin geslaagd van de nood een deugd te maken door het te gebruiken als een laboratorium voor enkele jongere spelers. Hij heeft er ontdekt dat hij over een enorm reservoir aan talent beschikt. Of zoals Bild uitrekende: Löw heeft nu in feite vijftig volwaardige internationals ter beschikking.

Revelatie op dit toernooi was de 22-jarige Leon Goretzka, een zeer complete middenvelder van Schalke 04. Maar wat echt opviel in Rusland was de spelvreugde en kwaliteit van de héle ploeg.

Je ziet dat dit het resultaat van een gerichte jeugdopleiding is, met een andere manier van voetballen, met meer oog voor techniek en finesse, zij het in combinatie met de aloude Duitse waarden van wilskracht en discipline. Löw stond, als assistent van bondscoach Jürgen Klinsmann op het WK 2006, zelf mee aan de wieg van die filosofiewijziging. Eentje die nodig was, want tot dan toe was de Duitse jeugdopleiding een beetje een woestijn.

Löw heeft de voorbije maand extra mogelijkheden ontdekt en Duitsland bombardeert zich zo tot absolute favoriet voor het WK volgend jaar.

Terwijl de weelde nu zo groot is, want naast de Confederations Cup met een verjongd elftal, won Duitsland vorige week ook het EK U21 met een glansprestatie in de finale tegen Spanje. Wetende dat er enkele cruciale pionnen ontbraken omdat ze met de A-ploeg mee waren naar Rusland. Löw heeft de voorbije maand extra mogelijkheden ontdekt en Duitsland bombardeert zich zo tot absolute favoriet voor het WK volgend jaar.

S/VM: Club Brugge pakte dit weekend uit met een verrassende transfer: het neemt Jérémy Perbet over van AA Gent. Een goeie zet?

SYS: Door het uitvallen van Wesley zaten ze bij Club niet dik in de voorlinie, maar Perbet is toch een risico. Hij heeft zijn waarde al bewezen als goaltjesdief, ook bij AA Gent, maar hij is eerder beperkt als een man van de zestien en op zijn mentaliteit viel toch al wat kritiek te horen. Hij is iemand die liefst de anderen voor zich laat werken en die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Hij wil gevierd worden, zoals bij Charleroi destijds.

Met zijn voetballende kwaliteiten zal hij het verschil niet maken, Hein Vanhaezebrouck slaagde er bij Gent bijvoorbeeld niet in om een targetspits van hem te maken. Het is dus maar de vraag hoe Perbet zich bij Club zal gedragen, want hij zal sowieso maar een van de spelers zijn in de kern. En wat als Wesley weer fit is en je met én Vossen én Perbet zit?

Valverde ging veel te snel die bocht in en dat op zo een nat wegdek: totaal onverantwoord en onbegrijpelijk.

Ik zie de meerwaarde van Perbet niet echt. Maar wie weet slaagt Ivan Leko er wel in om de Fransman te laten functioneren in groepsverband: het zou alleszins een heuse krachttoer zijn.

S/VM: Alejandro Valverde smakte in de openingsrit van deze Ronde van Frankrijk tegen het asfalt en liep een kniebreuk op. Zijn Tour zit er al op. Ga je hem missen?

SYS: Absoluut. Valverde kleurt altijd en overal de koers, hij kiest steevast voor de aanval. Bovendien was deze Tour op zijn maat gesneden, met enkele ritten die perfect zijn voor hem -zoals die van vandaag (maandag) met een niet té steile aankomst- en ik zag hem zeker in de top vijf eindigen van het klassement.

Ik snap dan ook totaal niet waarom hij zoveel risico’s nam in die tijdrit, geen enkele van de favorieten deed dat. Valverde ging veel te snel die bocht in en dat op zo een nat wegdek: totaal onverantwoord en onbegrijpelijk. Het is niet dat hij voor winst in die tijdrit kon gaan. Het is ook jammer voor Dusseldorf, dat als stad zoveel investeerde om die Tourstart te organiseren en dan te kampen kreeg met regen… tot een kwartier na de tijdrit, toen brak ineens de zon door: zeer frustrerend!

Voor Movistar is het uitvallen van Valverde alvast een streep door de rekening, met hem en Quintana hadden ze twee ijzers in het vuur. Nu verdwijnt er voor hen een belangrijk wapen op het tactische schaakbord. Ik acht Quintana over zijn hoogtepunt heen, hij heeft niet meer die verschroeiende demarrage op de zware cols, net zomin als Contador die nog heeft. Porte is sterk maar krijgt volgens mij altijd af te rekenen met een mindere dag. Daarom blijft Froome mijn topkandidaat voor de eindzege.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content