Het in juni 2011 afgesloten voetbalcontract gaat zijn tweede seizoen in. Grootste verandering: voortaan zullen alle wedstrijden van de Jupiler Pro League op Sporting Telenet te zien zijn. Belgacom TV blijft wel de rechten behouden op vijf (zaterdagavond)wedstrijden per speeldag, alsook de uitzendrechten voor tweede klasse. Samenvattingen zullen net als vorig seizoen door VTM aangeboden worden.

Voor dat voetbalcontract vangt de Pro League een recordbedrag van om en bij de 55 miljoen euro per jaar. Ondertussen door het verwerven van 'lot 3' door Sporting Telenet opgetrokken tot 60 miljoen per jaar.

Verspreid over de komende drie seizoenen zouden de televisierechten voor onze competitie daarmee gezamenlijk 166 miljoen euro opleveren aan onze Belgische eersteklassers. Ter vergelijking: onder het vorige voetbalcontract, lopende van 2008 tot 2011, mochten onze eersteklassers een bedrag van 135 miljoen euro onder elkaar verdelen.

Het huidige voetbalcontract betekent dus een serieuze opwaardering voor de Belgische eersteklassers, zeker als je weet dat bij de meeste clubs de inkomsten uit tv-gelden instaan voor minimaal vijftig procent van het totale budget.

Anderlecht grootste verdiener

AA Gentvoorzitter Ivan De Witte was - in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Profliga - één van de grote roergangers achter de onderhandelingen voor het nieuwe voetbalcontract vorige zomer. En toont zich uiteraard tevreden. Zijn club Gent haalde in de periode van 2008 tot 2011 een bedrag van 10,9 miljoen euro op, hetzij bijna vier miljoen euro per jaar.

Voor de komende periode tot en met 2014 zullen die televisie-inkomsten per club gemiddeld met dertig procent gestegen zijn, zo bevestigt De Witte. "Maar het belangrijkste is de collectiviteit in dat contract, heel het Belgische voetbal wordt er beter van", benadrukt hij. "Hopelijk houden we dat in gedachten, want als enkele clubs beslissen van solo te gaan - zoals in Portugal het geval is - betekent dat de doodsteek voor ons voetbal."

Van alle Belgische clubs is Anderlecht de grootste verdiener, met ongeveer 5,5 miljoen euro aan televisie-inkomsten per jaar. België doet het overigens beter dan Nederland, maar blijft uiteraard een flink stuk onder bedragen in de Premier League circuleren. Daar ontvangt de laagst gerangschikte club nog steeds zo'n 47,5 miljoen euro per jaar, zo rekende The Independent uit. De landskampioen, Manchester City, verdient 73 miljoen euro.

De Premier League is dan ook veruit de competitie die het meest oplevert aan televisiegeld, tien maal zoveel als de Duitse competitie, vijf maal zoveel als de Italiaanse en drie maal zoveel als de Spaanse. (MS)

Het in juni 2011 afgesloten voetbalcontract gaat zijn tweede seizoen in. Grootste verandering: voortaan zullen alle wedstrijden van de Jupiler Pro League op Sporting Telenet te zien zijn. Belgacom TV blijft wel de rechten behouden op vijf (zaterdagavond)wedstrijden per speeldag, alsook de uitzendrechten voor tweede klasse. Samenvattingen zullen net als vorig seizoen door VTM aangeboden worden.Voor dat voetbalcontract vangt de Pro League een recordbedrag van om en bij de 55 miljoen euro per jaar. Ondertussen door het verwerven van 'lot 3' door Sporting Telenet opgetrokken tot 60 miljoen per jaar. Verspreid over de komende drie seizoenen zouden de televisierechten voor onze competitie daarmee gezamenlijk 166 miljoen euro opleveren aan onze Belgische eersteklassers. Ter vergelijking: onder het vorige voetbalcontract, lopende van 2008 tot 2011, mochten onze eersteklassers een bedrag van 135 miljoen euro onder elkaar verdelen. Het huidige voetbalcontract betekent dus een serieuze opwaardering voor de Belgische eersteklassers, zeker als je weet dat bij de meeste clubs de inkomsten uit tv-gelden instaan voor minimaal vijftig procent van het totale budget. Anderlecht grootste verdienerAA Gentvoorzitter Ivan De Witte was - in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Profliga - één van de grote roergangers achter de onderhandelingen voor het nieuwe voetbalcontract vorige zomer. En toont zich uiteraard tevreden. Zijn club Gent haalde in de periode van 2008 tot 2011 een bedrag van 10,9 miljoen euro op, hetzij bijna vier miljoen euro per jaar. Voor de komende periode tot en met 2014 zullen die televisie-inkomsten per club gemiddeld met dertig procent gestegen zijn, zo bevestigt De Witte. "Maar het belangrijkste is de collectiviteit in dat contract, heel het Belgische voetbal wordt er beter van", benadrukt hij. "Hopelijk houden we dat in gedachten, want als enkele clubs beslissen van solo te gaan - zoals in Portugal het geval is - betekent dat de doodsteek voor ons voetbal."Van alle Belgische clubs is Anderlecht de grootste verdiener, met ongeveer 5,5 miljoen euro aan televisie-inkomsten per jaar. België doet het overigens beter dan Nederland, maar blijft uiteraard een flink stuk onder bedragen in de Premier League circuleren. Daar ontvangt de laagst gerangschikte club nog steeds zo'n 47,5 miljoen euro per jaar, zo rekende The Independent uit. De landskampioen, Manchester City, verdient 73 miljoen euro. De Premier League is dan ook veruit de competitie die het meest oplevert aan televisiegeld, tien maal zoveel als de Duitse competitie, vijf maal zoveel als de Italiaanse en drie maal zoveel als de Spaanse. (MS)