Waarom die ingreep, wil Sport/Voetbalmagazine weten? 'Er is vastgesteld dat het op die leeftijd veel te vroeg is om talent te detecteren', zegt Bob Browaeys, sporttechnisch coördinator van de Voetbalfederatie Vlaanderen. 'Meestal kom je dan uit bij diegenen die in het begin van het jaar geboren zijn en blijkt later dat vaak de verkeerde spelertjes geselecteerd werden. We willen dat ze iets langer onder de kerktoren blijven spelen, in hun vertrouwde omgeving. Ook omdat het onder meer door de verre verplaatsingen toch een mentale belasting is voor kindjes van zes en zeven jaar om al op eliteniveau aan te treden. Vandaar dat er is beslist om op eliteniveau maar vanaf U9 een competitie te organiseren.'

Sinds vorig seizoen spelen in ons land de U6-jes al 2 tegen 2 in plaats van 5 tegen 5. Het zogenaamde dribbelvoetbal. 'En we zijn nu bij de U7 aan het uittesten of 2 tegen 2 ook daar geen betere vorm is', zegt Browaeys. 'Omdat we vaststellen dat op die leeftijd 5 tegen 5 heel vroeg is.' Volgend seizoen kunnen clubs voor hun U7-spelers zelf de wedstrijdformule kiezen: 5 tegen 5 en/of 2 tegen 2.

Waarom die ingreep, wil Sport/Voetbalmagazine weten? 'Er is vastgesteld dat het op die leeftijd veel te vroeg is om talent te detecteren', zegt Bob Browaeys, sporttechnisch coördinator van de Voetbalfederatie Vlaanderen. 'Meestal kom je dan uit bij diegenen die in het begin van het jaar geboren zijn en blijkt later dat vaak de verkeerde spelertjes geselecteerd werden. We willen dat ze iets langer onder de kerktoren blijven spelen, in hun vertrouwde omgeving. Ook omdat het onder meer door de verre verplaatsingen toch een mentale belasting is voor kindjes van zes en zeven jaar om al op eliteniveau aan te treden. Vandaar dat er is beslist om op eliteniveau maar vanaf U9 een competitie te organiseren.' Sinds vorig seizoen spelen in ons land de U6-jes al 2 tegen 2 in plaats van 5 tegen 5. Het zogenaamde dribbelvoetbal. 'En we zijn nu bij de U7 aan het uittesten of 2 tegen 2 ook daar geen betere vorm is', zegt Browaeys. 'Omdat we vaststellen dat op die leeftijd 5 tegen 5 heel vroeg is.' Volgend seizoen kunnen clubs voor hun U7-spelers zelf de wedstrijdformule kiezen: 5 tegen 5 en/of 2 tegen 2.