In Sport/Voetbalmagazine benadrukt aanvoerder Xavier Luissint (30) deze week het belang van de trainer in het succes van KV Oostende. Drie jaar geleden promoveerde Fred Vanderbiest (37) van speler tot coach en sindsdien ging het almaar beter met KVO.

"In het begin was het wat moeilijk, omdat een speler die trainer wordt zijn houding moet veranderen, afstand moet nemen en keuzes moet maken", zegt Luissint. "Maar hij liet zich meteen gelden. Als speler al was hij een leider en een motivator, iemand die niet op zijn mond was gevallen en met wie je naar de oorlog kon gaan. Ik vind dat hij die stap vrij makkelijk zette. Al draagt hij ook nog altijd de ziel van een speler in zich."

Veel vrijheidDat blijkt uit de manier waarop Vanderbiest zich in de groep gedraagt, verduidelijkt Luissint.

"Hij is altijd in de kleedkamer. Hij is de trainer, hij is de aanvoerder, hij doet alles. Elke dag wordt hij een beetje meer trainer, maar nog altijd zou hij het liefst ook nog zelf meespelen. Hij is al een beetje kalmer geworden, maar hij is en blijft een winnaar. Hij vindt organisatie en discipline heel belangrijk, de regels die hij stelt moeten absoluut gerespecteerd worden, maar daarnaast is er veel vrijheid. Hij is niet iemand die gesloten is. Je kunt met hem discussiëren en tot twee minuten voor de training kan je ook lachen. Op het veld wil hij winnen, maar erbuiten is hij heel correct."

Grootste krachtVanderbiest is erin geslaagd een groep te creëren die zijn waarden erkent en zich in zijn manier van werken kan vinden, concludeert Luissint.

"Hij kiest spelers die bij zijn persoonlijkheid passen. Hij wil winnen, hij is hard, hij is impulsief, maar nadien kan hij het rustig uitleggen en daarmee is het dan ook afgesloten. Hij is iemand die altijd achter ons staat en enorm veel vertrouwen geeft. Spelers voelen dat en appreciëren dat. Het is zijn verdienste dat hij vorig seizoen iedereen kon doen geloven dat we met hard werken en geloof in onszelf kampioen konden worden. Ook nu is dat nog altijd onze grootste kracht."

Andere benaderingLuissint ziet evolutie bij Vanderbiest.

"In het begin was hij veel harder. Toen was het zwart of wit, nu begrijpt hij dat het soms grijs is. Voorheen was hij zeer rechtlijnig, nu weet hij dat hij zijn doel soms beter kan bereiken via een kleine omweg. Hij realiseert zich dat niet alle spelers zijn zoals hij als speler was en dat die een andere benadering vragen. Zijn sterkte is ook dat hij snel leert. "

In Sport/Voetbalmagazine benadrukt aanvoerder Xavier Luissint (30) deze week het belang van de trainer in het succes van KV Oostende. Drie jaar geleden promoveerde Fred Vanderbiest (37) van speler tot coach en sindsdien ging het almaar beter met KVO. "In het begin was het wat moeilijk, omdat een speler die trainer wordt zijn houding moet veranderen, afstand moet nemen en keuzes moet maken", zegt Luissint. "Maar hij liet zich meteen gelden. Als speler al was hij een leider en een motivator, iemand die niet op zijn mond was gevallen en met wie je naar de oorlog kon gaan. Ik vind dat hij die stap vrij makkelijk zette. Al draagt hij ook nog altijd de ziel van een speler in zich."Veel vrijheidDat blijkt uit de manier waarop Vanderbiest zich in de groep gedraagt, verduidelijkt Luissint. "Hij is altijd in de kleedkamer. Hij is de trainer, hij is de aanvoerder, hij doet alles. Elke dag wordt hij een beetje meer trainer, maar nog altijd zou hij het liefst ook nog zelf meespelen. Hij is al een beetje kalmer geworden, maar hij is en blijft een winnaar. Hij vindt organisatie en discipline heel belangrijk, de regels die hij stelt moeten absoluut gerespecteerd worden, maar daarnaast is er veel vrijheid. Hij is niet iemand die gesloten is. Je kunt met hem discussiëren en tot twee minuten voor de training kan je ook lachen. Op het veld wil hij winnen, maar erbuiten is hij heel correct."Grootste krachtVanderbiest is erin geslaagd een groep te creëren die zijn waarden erkent en zich in zijn manier van werken kan vinden, concludeert Luissint. "Hij kiest spelers die bij zijn persoonlijkheid passen. Hij wil winnen, hij is hard, hij is impulsief, maar nadien kan hij het rustig uitleggen en daarmee is het dan ook afgesloten. Hij is iemand die altijd achter ons staat en enorm veel vertrouwen geeft. Spelers voelen dat en appreciëren dat. Het is zijn verdienste dat hij vorig seizoen iedereen kon doen geloven dat we met hard werken en geloof in onszelf kampioen konden worden. Ook nu is dat nog altijd onze grootste kracht."Andere benaderingLuissint ziet evolutie bij Vanderbiest. "In het begin was hij veel harder. Toen was het zwart of wit, nu begrijpt hij dat het soms grijs is. Voorheen was hij zeer rechtlijnig, nu weet hij dat hij zijn doel soms beter kan bereiken via een kleine omweg. Hij realiseert zich dat niet alle spelers zijn zoals hij als speler was en dat die een andere benadering vragen. Zijn sterkte is ook dat hij snel leert. "