‘Er zijn nog heel veel vragen, maar de Nations League is wel een echte nieuwe competitie’

© Belga Image

In de nieuwe landencompetitie Nations League is de kop eraf. Peter T’Kint, redacteur van Sport/Voetbalmagazine, analyseert na de eerste twee speeldagen.

Een van de doelstellingen van de Nations League – naast extra inkomsten voor de UEFA – is zinvollere en competitievere interlands, in plaats van waardeloze oefenwedstrijden. Vallen er na de eerste speeldagen al conclusies te trekken?

Peter T’Kint: ‘Ik zag Duitsland-Frankrijk, Frankrijk-Nederland en IJsland-België en als ik me daarop baseer dan heb ik het gevoel dat er een echte nieuwe competitie is gestart, veeleer dan opgewaardeerde oefenmatchen. De Fransen wilden als fiere wereldkampioenen niet afgaan in Duitsland. Bij de Mannschaft waren er na het WK-fiasco weinig wijzigingen en België en Nederland startten met hun sterkste opstellingen. Het is duidelijk dat ze het serieus nemen. Kijk ook naar Spanje dat vicewereldkampioen Kroatië met 6-0 inblikt.’

De Rode Duivels hebben alvast verklaard dat ze vol voor de eindoverwinning gaan. We krijgen dus – tussen het EK en het WK – nu elke zomer een grote toernooifinale?

Peter T’Kint: ‘Daar ziet het wel naar uit. Het is toch logisch dat de Belgen dat zeggen, na hun WK-brons. Het is een nieuwe trofee, en iedereen wil die winnen. Bovendien ligt er voor de winnaar een prijzenpot van 7,5 miljoen euro in het verschiet.

‘We moeten daar nog wat aan wennen. Er zijn ook nog heel veel vragen over het toernooi. Bijvoorbeeld: wat zullen de gevolgen op lange termijn zijn? Een mogelijk gevaar schuilt in de extra belasting voor spelers. En wat met de vernieuwing? Als bondscoaches minder oefenmatchen zonder inzet hebben om dingen uit te testen, zou die vernieuwing wel eens langer op zich kunnen laten wachten.’

In elke divisie van de Nations League is ook een ticket voor het EK te winnen, dus ook voor voetbaldwergen als Luxemburg of Malta. Een goede zaak?

Peter T’Kint: ‘Als die vervolgens op het EK kletsen krijgen, is dat sportief geen interessante ontwikkeling. Op het vorige EK in Frankrijk hadden de prestaties van IJsland wel een zekere aantrekkingskracht, maar door de band genomen is de deelname van zo’n kleine landjes toch een uitholling van de waarde van het EK.

‘Wat de sterkere divisies betreft: de echte EK-voorronde is en blijft natuurlijk belangrijker. Wanneer daar de twintig geplaatste landen (tien groepswinnaars en tien runner-ups, nvdr.) bekend zijn, wordt er in de play-offs van de Nations League gestreden om de vier resterende tickets, als vervanging van de klassieke barrages. De Nations League zal dus ook dienst doen als vangnet voor landen die in de kwalificaties naast een EK-ticket grepen.’

Partner Content