Eredivisie zit niet te wachten op BeNeliga

© BELGA

Sport/Voetbalmagazine sprak met Frank Rutten, directeur van de Eredivisie CV: ‘Wij hebben onszelf altijd goed kunnen redden.’

Nochtans verklaart Standardvoorzitter Roland Duchâtelet graag dat de huidige competitieformule met play-offs in de Belgische eerste klasse nog slechts drie jaar zal meegaan. Daarna ziet hij heil in een BeNecompetitie, met twaalf Nederlandse en acht Belgische eersteklassers.

Maar voor een BeNeliga voor mannen (in navolging van het project voor vrouwen) is Nederland geen vragende partij. In de zeven jaar dat hij directeur is bij de Eredivisie CV (zeg maar de Nederlandse Pro League), hoorde Frank Rutten in Nederland nog niemand pleiten voor een eengemaakte profcompetitie.

Rutten: “Ik heb de indruk dat we hier niet echt zitten te wachten op een toenadering tussen beide competities. We hebben onszelf altijd goed kunnen redden en we zien niet in wat een eventueel samengaan met Belgische clubs ons bij kan brengen. Heerenveen-ADO Den Haag zal hier altijd interesse opwekken, ik weet niet of NAC Breda-Lokeren dat ook doet. Zelfs Europese matchen als Ajax-Anderlecht, AZ-Anderlecht en AZ-Standard zorgden niet voor volle stadions. Terwijl de bezettingsgraad van de stadions in competitieverband negentig procent bedraagt. Daarmee vormen we samen met Duitsland en Engeland de top drie in Europa.”

250 miljoen euro tv-gelden

Rutten ziet nog verschillen: “Jaarlijks spelen minstens zeven Nederlandse en vijf Belgische clubs Europees, maar de kans is klein dat in een eengemaakte competitie twaalf clubs op twintig Europees spelen. In België moet een niet-EU-voetballer minstens 65.000 euro per jaar verdienen, in Nederland 500.000 euro. Als we samengaan, is dat oneerlijke concurrentie vanwege de Belgische clubs tegenover de onze.”

“Daarnaast krijgt de Nederlandse tweede klasse jaarlijks 6 miljoen euro aan tv-gelden om leefbaar te blijven, de Belgische 1 miljoen. Uitgaan van 250 miljoen euro aan tv-gelden als beide competities samengaan, lijkt me surrealistisch. Dat Nederland 150 miljoen euro tv-geld kan halen en België 100 miljoen, geloof ik niet.”

Op korte termijn ziet Rutten, zeker langs Nederlandse kant, geen beweging in het BeNedossier bij de mannen. “Ik zie de UEFA eerder fusiebewegingen promoten tussen kleinere landen die elk op zich geen leefbare profcompetitie hebben. Terwijl België en Nederland altijd op zichzelf leefbaar zijn geweest, zonder steun van derden.” (BG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content