Eupen knikkert Club Brugge uit de Beker, STVV met strafschoppen voorbij KV Mechelen

Eupen heeft Club Brugge uit de Beker van België gewipt. De Oostkantonners wonnen in de achtste finales met 3-2, dankzij een doelpunt van Siebe Blondelle in de 97e minuut. Bij de rust stond Eupen 1-0 voor. STVV had verlengingen en strafschoppen nodig om voorbij KV Mechelen te komen.

Michel Preud’homme roteerde niet en startte met dezelfde elf die vrijdag KV Mechelen met 6-1 inblikten. Eupen-trainer Jordi Condom gunde wel enkele spelers rust.

Eupen was meteen de beste ploeg en werd in de 21e minuut beloond voor het veldoverwicht. Luis Garcia scoorde uit een vrije trap.

In de 51e minuut verdubbelde Henry Onyekuri de voorsprong na een mooie individuele actie. De Nigeriaan dribbelde de volledige Brugse defensie op een hoopje.

Club Brugge haalt 2-0 achterstand op

De reactie van Brugge kwam er in de 63e minuut. Doelman Babacar Niasse liet zich op een vrijschop verrassen door Hans Vanaken, die onder de muur trapte. Vijf minuten later trapte een vrijstaande Jelle Vossen op assist van Dion Cools de gelijkmaker binnen. Nadat Niasse Vossen met een knappe redding van de 2-3 hield en Club Brugge gered werd door de lat, leek de wedstrijd op verlengingen af te stevenen. In de absolute slotseconden, in de zevende minuut van de blessuretijd, kopte Siebe Blondelle Eupen echter naar de kwartfinales.

De voorbije twee seizoenen bereikte Club Brugge telkens de finale. In 2014 veroverde de West-Vlaamse club zijn elfde beker, vorig jaar werd in de finale met 2-1 verloren van Standard.

STVV in marathonpartij met KV Mechelen

Sint-Truiden had het nog lastiger dan Eupen om zich voor de kwartfinales te plaatsen.

De Limburgers versloegen KV Mechelen in een strafschoppenreeks met 4-3. Bij de rust stond Mechelen 0-1 voor. Na negentig minuten was het 2-2 en die stand stond ook na verlengingen nog op het bord.

In een mager gevuld Stayen opende Uros Vitas in de 26e minuut de score voor Mechelen met een knappe vrije trap. In de 62e minuut kopte Sascha Kotysch op hoekschop de gelijkmaker binnen. Amper twee minuten later kwam Mechelen toch weer op voorsprong via Ahmed El Messaoudi. Negen minuten voor tijd sleepte Yohan Boli verlengingen uit de brand.

Die verlengingen moest de thuisploeg met tien afwerken. Dakonam Djene kreeg een tweede geel, nadat hij Yohan Croizet neerhaalde.

De verlengingen brachten geen soelaas en in de strafschoppen toonde Sint-Truiden zich het koelbloedigst. Na de reeks van vijf was het 3-3. William Dutois stopte de zesde elfmeter van Mechelen, één van Messaouidi, waarna Cristian Cuevas voor Sint-Truiden wel raak trof. Sint-Truiden bereikte twee keer de finale van de Beker van België, in 1971 en 2003. KV Mechelen won de beker in 1987 en was vier keer verliezend finalist.

Woensdag staan Tubeke-Oostende, Kortrijk-Moeskroen, Waasland-Beveren-Genk, Geel-Zulte Waregem en AA Gent-Lokeren op het programma. Donderdag wordt er meteen na de laatste achtste finale tussen Charleroi en RSC Anderlecht geloot voor de kwartfinales.