Eupen na het behoud: en nu?

© belgaimage

Door een miraculeuze slotfase in de laatste wedstrijd speelt KAS Eupen straks zijn derde opeenvolgende seizoen in eerste klasse.

Terwijl KV Mechelen zondag voor een uitverkocht huis (17.000 toeschouwers) speelde, verwelkomde KAS Eupen 4428 fans, van wie er 3300 een kaartje in voorverkoop kochten.

Het was de op drie na beste coulisse van dit seizoen, na Standard (5522 bezoekers), Antwerp (5411, dankzij een ruime bezoekende aanhang en 1500 vrijkaarten naar aanleiding van de dag van de Duitstalige gemeenschap) en Anderlecht (5000), drie recettes met veel bezoekende supporters.

Zondag was de wedstrijd met de meeste thuisfans. Omdat de supporters van de Panda’s vooral uit de omgeving van Eupen zelf komen, betekent dat dat één op vier inwoners van het stadje zondagmiddag in het stadion zat.

Die zagen Eupen in de slotfase uit de doden opstaan en voor het eerst dit seizoen vier keer scoren. Met 23 punten thuis zat Eupen op schema, maar uit oogt de balans mager, met slechts vier punten en geen enkele zege, terwijl het vorig seizoen nog drie keer op verplaatsing won en 13 punten pakte.

Onder Claude Makélélé haalde Eupen 17 op 48, dat is 35 procent van de te behalen punten. Met Jordi Condom was dat 23,8 procent. Met de laatste wedstrijd komt Eupen onder Makélélé aan gemiddeld één gemaakte goal per match en één tegengoal. Over gans het seizoen scoorde het gemiddeld 1,3 goals per wedstrijd en kreeg het er 1,9 tegen.

De komende weken wil de club een grondige analyse maken, maar het grootste probleem van afgelopen seizoen kent algemeen directeur Christoph Henkel al. ‘Thuis was onze balans goed en brachten we ook aanvallend voetbal, maar in uitwedstrijden misten we de mentale en fysieke kracht om tot de laatste minuut geconcentreerd te blijven. Zonder uitzege is het moeilijk om het behoud af te dwingen.’

Over het werk van Makélélé is de club tevreden, zegt Henkel. ‘Niet alleen vanwege het behoud, maar ook om zijn aanpak.’ Dat Eupen onder de nieuwe trainer afstapte van zijn aanvallend voetbal, was tevoren intern afgesproken, zegt hij. ‘Met onze vorige manier van voetballen was het behoud niet haalbaar. Dus beslisten we dat bij te sturen. Wel jammer dat op het einde zo weinig jonge talenten aan spelen toe kwamen. De juiste balans tussen ervaring en jeugd terugvinden is één van de uitdagingen voor volgend seizoen.’

Henkel benadrukt nog eens dat het project van Aspire ook met een degradatie was doorgegaan. Hij gaat ervan uit dat zowel Makélélé als topschutter Mbaye Leye, die ondanks zijn negen goals en vijf assists de laatste twee wedstrijden niet in de kern zat, blijven. ‘Mbaye is een heel belangrijke speler. Luis García kreeg een nieuw contractvoorstel. Ook Hendrik Van Crombrugge zouden we het liefst houden. Maar ik begrijp zeer goed dat hij een stap hoger wil, of nog beter, moet zetten.’

Dat KV Mechelen geprikkeld reageerde na de miraculeuze redding van zijn team, snapt Henkel. ‘Het toont het belang van deze laatste wedstrijd. Ik vind het jammer dat we met een traditieclub als KV Mechelen om het behoud moesten strijden. Die club hoort in eerste klasse, en ik hoop van harte dat ze volgend jaar al terugkeren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content