De kranten De Standaard en Het Nieuwsblad berichtten dinsdag dat er bij de ploeg al een tijdje problemen zijn met spelers die gokken op hun eigen wedstrijden en zelfs op nederlagen van het eigen team.

Erg subtiel gaan ze daarbij niet te werk. Zo zijn er al spelers in Eupen-trainingskledij in een lokale krantenwinkel/gokkantoor gesignaleerd om te gokken op wedstrijden, waaronder ook op hun eigen duels.

Gescreend

De Kansspelcommissie screent systematisch de spelers uit eerste klasse, nadat twee jaar geleden bekendraakte dat verschillende spelers, waaronder Olivier Deschacht van RSC Anderlecht, op hun eigen wedstrijden hadden gegokt.

'Die screening was dus al bezig', aldus woordvoerster Marjolein De Paepe. 'Nadat de geruchten over Eupen de kop opstaken, is er ook een onderzoek gestart specifiek naar die ploeg.'

De Kansspelcommissie betreurt wel dat ze niet eerder op de hoogte werd gebracht dat er al ongerustheid was over een verhoogd risico op gokpraktijken bij het einde van de competitie. 'We betreuren dat de sportorganisaties ons niet hebben verwittigd. Dat heeft het onderzoek bemoeilijkt, we hadden al vroeger van start kunnen gaan', zegt De Paepe.

Mogelijke sancties

Indien uit het onderzoek blijkt dat de spelers op hun eigen wedstrijden hebben gegokt, en dus de kansspelwet hebben overtreden, volgen er sancties.

'Als een inbreuk wordt vastgesteld, stellen wij een proces-verbaal op en maken wij dat over aan het parket. In eerste instantie is het aan het parket om op te treden. Als dat niets doet, kan de Kansspelcommissie in tweede instantie een administratieve boete opleggen', aldus de woordvoerster nog.

Oudere feiten

De procureur des Konings van Eupen Andrea Tilgenkamp liet dinsdag ook weten dat het parket maandagavond een onderzoek geopend heeft.

Ze verklaart ook dat de wedstrijd van afgelopen zondag, waarin Eupen met 4-0 won van Moeskroen, niet in het gedrang komt. 'Het gaat om oudere feiten', aldus Tilgenkamp, die verder geen commentaar wilde geven over de zaak.

Ook Federbet, een organisatie die illegale sportweddenschappen bestrijdt, zegt dat er voor, tijdens en na Eupen-Moeskroen niets onregelmatigs gebeurd is. Dat meldt Eupen zelf.

KAS Eupen houdt vol dat ze zich op puur sportieve wijze heeft gered, maar zit nu dus wel met een ander probleem. De spelers hebben een week vrij gekregen om te bekomen van de zenuwslopende degradatiestrijd. Voor sommigen onder hen dreigt die rust stevig verstoord te worden.

Lees ook

The Secret Footballer van Sport/Voetbalmagazine: 'Ik heb ooit op mijn eigen wedstrijden gegokt'

De kranten De Standaard en Het Nieuwsblad berichtten dinsdag dat er bij de ploeg al een tijdje problemen zijn met spelers die gokken op hun eigen wedstrijden en zelfs op nederlagen van het eigen team.Erg subtiel gaan ze daarbij niet te werk. Zo zijn er al spelers in Eupen-trainingskledij in een lokale krantenwinkel/gokkantoor gesignaleerd om te gokken op wedstrijden, waaronder ook op hun eigen duels. De Kansspelcommissie screent systematisch de spelers uit eerste klasse, nadat twee jaar geleden bekendraakte dat verschillende spelers, waaronder Olivier Deschacht van RSC Anderlecht, op hun eigen wedstrijden hadden gegokt. 'Die screening was dus al bezig', aldus woordvoerster Marjolein De Paepe. 'Nadat de geruchten over Eupen de kop opstaken, is er ook een onderzoek gestart specifiek naar die ploeg.' De Kansspelcommissie betreurt wel dat ze niet eerder op de hoogte werd gebracht dat er al ongerustheid was over een verhoogd risico op gokpraktijken bij het einde van de competitie. 'We betreuren dat de sportorganisaties ons niet hebben verwittigd. Dat heeft het onderzoek bemoeilijkt, we hadden al vroeger van start kunnen gaan', zegt De Paepe. Indien uit het onderzoek blijkt dat de spelers op hun eigen wedstrijden hebben gegokt, en dus de kansspelwet hebben overtreden, volgen er sancties. 'Als een inbreuk wordt vastgesteld, stellen wij een proces-verbaal op en maken wij dat over aan het parket. In eerste instantie is het aan het parket om op te treden. Als dat niets doet, kan de Kansspelcommissie in tweede instantie een administratieve boete opleggen', aldus de woordvoerster nog.De procureur des Konings van Eupen Andrea Tilgenkamp liet dinsdag ook weten dat het parket maandagavond een onderzoek geopend heeft. Ze verklaart ook dat de wedstrijd van afgelopen zondag, waarin Eupen met 4-0 won van Moeskroen, niet in het gedrang komt. 'Het gaat om oudere feiten', aldus Tilgenkamp, die verder geen commentaar wilde geven over de zaak.Ook Federbet, een organisatie die illegale sportweddenschappen bestrijdt, zegt dat er voor, tijdens en na Eupen-Moeskroen niets onregelmatigs gebeurd is. Dat meldt Eupen zelf.KAS Eupen houdt vol dat ze zich op puur sportieve wijze heeft gered, maar zit nu dus wel met een ander probleem. De spelers hebben een week vrij gekregen om te bekomen van de zenuwslopende degradatiestrijd. Voor sommigen onder hen dreigt die rust stevig verstoord te worden.